StoryEditorOCM
Ostaloplesni spektakl

Svečano otvoren 11. Šibenik Dance Festival: pogledajte kako je bilo sinoć na Tvrđavi sv. Mihovila

Piše Šibenski.hr
26. srpnja 2022. - 17:33

Na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila svečano je otvoren jedanaesti Šibenik Dance Festival.

Plesači Eva Duda Dance Company iz Mađarske izveli su plesni spektakl Ramazuri u koreografiji Eve Dude. Riječ je o iznimno atraktivnoj predstavi koja suvremeni ples nadograđuje elementima cirkusa. Na pozornici su se redale atraktivne stilski raznolike plesne točke  - od onih nadahnutih plesnjacima pedesetih godina prošlog stoljeća do vrtoglavnih akrobacija. Dojmljivost neobične plesne kreacije pojačala je glazba koju su uživo izvodili njezini skladatelji Izsák Farkas i Dávid Szarvas.

Šibenčane i njihove goste oduševila je iskričava energija prve večeri festivala te s nestrpljenjem iščekuju nastavak festivala koji u Šibeniku traje do subote.

„Ovogodišnji je festival najbogatiji do sada. Samo u glavnome programu ima 13 izvedbi plesnih umjetnika iz Hrvatske i svijeta. Većina izvedbi održat će se na Tvrđavi Barone. Među najatraktivnijim izvedbama su birani dueti Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te predstave I Carry, You Hold i Whenever I Am Alone koje koreografski potpisuje Olivia Court Mesa. Ponosni smo što nastavljamo i uspješnu suradnju s Institutom za umjetnički ples iz Beograda”, rekla je Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica Šibenik Dance Festivala.

Plesačice iz Sjedinjenih Američkih Država okupljene pod imenom The Kate Jablonski Statement koje su u uvodnom show programu prve večeri festivala izvele ulomak iz plesne predstave Dream State glasovite koreografkinje Kate Jablonski, tu će predstavu u cijelosti izvesti u srijedu kraj šibenske katedrale sv. Jakova na Trgu Republike Hrvatske.

Kako bi festival ples predstavio što širem krugu ljudi, plesni studiji i skupine svake večeri imaju nastupe na šibenskom trgu Poljana.

Otvarajući festival zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta istaknuo je da se festival sa svojom tradicijom dugom 12 godina ugradio u kulturni identitet grada.

„Festival je obogatio ponudu kulturnog turizma na lokalnoj i državnoj razini te odigrao važnu ulogu u procesu izgradnje brenda grada Šibenika kao europske kulturne destinacije“, rekao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić nada se da će i drugi gradovi županije na sličan način svoju povijesnu i kulturnu baštinu povezati s novim kulturnim sadržajima.

Svako ljeto u Šibenik uz plesne umjetnike stižu mladi plesači koji sudjeluju u plesnim radionicama, te zaljubljenici u ples koji uživaju u plesnim izvedbama na srednjovjekovnim tvrđavama. Budući da s tih tvrđava puca pogled na more, za mnogobrojne plesne umjetnike iz svijeta nastup na ŠDF-u je nezaboravno iskustvo.

Šibenik Dance Festival podupiru Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija, Šibensko-kninska županija, Nacionalni park Krka te turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije. Festival se održava u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik.

image
Valerio Baranović
image
Valerio Baranović
image
Valerio Baranović
image
Valerio Baranović
image
Valerio Baranović
image
Valerio Baranović
image
Valerio Baranović
27. svibanj 2023 16:02