StoryEditorOCM
OstaloSrijedom po svijetu

Što je zajedničko Kinu Europa, Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivalu? Ovog ljeta svi su na Tvrđavi Barone

Piše šibenski.hr
11. lipnja 2019. - 15:40

Srijedom po svijetu, popularni filmski program Tvrđave kulture Šibenik i ovog ljeta na Tvrđavu Barone dovodi najbolje od domaće i svjetske kinematografije u deset filmskih večeri na krovu grada.

Ovogodišnje četvrto izdanje ljetnog kina pod zvijezdama nastalo je u suradnji festivalima koji su u Hrvatskoj među najznačajnijim promotorima nezavisnog i umjetničkog filma. Selektori zagrebačkog kina Europa te Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivala će samo za ovu priliku i za šibensku publiku odabrati recentne nezavisne filmske naslove iz cijeloga svijeta koji su obilježili ili će tek obilježili aktualne programe prestižnih filmskih festivala poput onih u Cannesu, Veneciji, Sundanceu ili Sarajevu.

Uz posebnu selekciju, većina projekcija koje će se održavati ljetnim srijedama sve do početka rujna, bit će popraćena gostovanjem filmskih redatelja, selektora, glumaca i kritičara koji će kroz razgovor izabrane naslove predstavit publici.

Filmske večeri Srijedom po svijetu započet će u srijedu, 26. lipnja projekcijom islandske ekoterorističke akcijske komedije i festivalskog hita poznatog filmskog ekscentrika, redatelja Benedikta Erlingssona, Halla ide u rat. Najbolji film prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala prema mišljenju publike, proizašao je iz jedne male, ali moćne kinematografije kao što je islandska, a upravo takav je i ovoljetni program na Tvrđavi Barone.

Početak filmskog programa na Tvrđavi Barone obilježit će gostovanje direktora i producentice Zagreb Film Festivala, Borisa T. Matića i Lane Matić, ujedno i voditelja zagrebačkog kina Europa, koji će zajedno s koordinatoricom programa Selmom Mehadžić za šibensku publiku izabrati filmske naslove iz repertoara kina Europa, Zagreb Film Festivala te dječjeg festivala KinoKino.

U srpnju nas na Baroneu, iz programa ZFF-a, očekuje šibenska premijera najnovijeg filma slavnog talijanskog Oscarovca Paola Sorrentina, Loro. Od kritičara proglašen dosad najrazuzdanijim Sorrentinovim uratkom, film donosi priču o sviti biznismena i ambicioznih političara kojima je od 2006. do 2010. godine bio okružen medijski tajkun i talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Osim reprezentativnog filma iz programa nadolazećeg 22. Motovun Film Festivala koji će za ovu priliku odabrati njegov selektor i filmski kritičar Jurica Pavičić, program Motovun Film Festivala bit će predstavljen i kroz projekciju Srbenke. Film je dobitnik Doc Alliance iz Cannesa, a Šibeniku će ga predstaviti redatelj Nebojša Slijepčević.

Subversive Film Festival predstavit će se s filmom Pepeo ljubavi, najnovijim ostvarenjem kultnog kineskog sineasta Jia Zhangke, vodeće figure šeste generacije kineskog filma.

Početkom kolovoza, unutar potprograma pod nazivom S čim se bave šibenska dica? očekuje nas projekcija filma Teret redatelja Ognjena Glavonića. Pobjednika prošlogodišnjeg izdanja ZFF-a predstavit će šibenski glumac Leon Lučev, koji u filmu utjelovljuje glavnog lika.

Raspored prikazivanja cjelovitog programa biti će objavljen uskoro, a sve informacije mogu se pronaći na www.tvrdjava-kulture.hr ili na Facebooku Tvrđava Barone.

Kao i svake godine do sada, članovi Kluba prijatelja ostvaruju slobodan ulaz na sve projekcije, uz predočenje važeće članske iskaznice. Svi ostali na filmske večeri mogu svratiti s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone.

20. travanj 2024 06:38