StoryEditorOCM
OstaloNE PROPUSTITE!

Starta Vector Hack Festival: večeras na bedemima Mihovila pogledajte uvod u trodnevnu vizualnu čaroliju

Piše Šibenski.hr
4. listopada 2022. - 15:10

U Kući umjetnosti Arsen od sutra se događa prava čarolija. Kako se zvuk pretvara u oblike svjedočit ćemo na Vector Hack Festivalu, a mali uvid u ono što sve možemo očekivati imat ćemo priliku vidjeti već večeras.

- Vector Hack, festival analogne vektorske grafike počinje sutra u Kući umjetnosti Arsen i traje do petka, dok ćemo večeras imati priliku vidjeti ‘teaser‘ kao mali uvid što nas sve očekuje na festivalu. Naime, u 20 sati mapirat će se bedem Tvrđave sv. Mihovila prema perivoju Ane Rukavine, a projekcije će trajati oko pola sata i uvest će nas u cijelu audiovizualnu priču. Tvrđava sv. Mihovila ujedno je i lokacija velikog finala festivala koje se događa se u petak kada ćemo svjedočiti spektakularnim projekcijama na stoljetnim bedemima – ističu iz Tvrđave kulture Šibenik.

Vector Hack su inače pokrenuli nagrađivani multimedijalni umjetnici, Hrvat Ivan Marušić Klif i Amerikanac Derek Holzer koji će se domaćoj publici predstaviti performansima i stručnim predavanjima. Festival nastaje u organizaciji umjetničke organizacije Osciloskop, odvija se u Zagrebu i Šibeniku, a na sve programe festivala u Šibeniku ulaz je slobodan! 

Analogna vektorska sinteza umjetnička je tehnika koja nastaje pomoću zvučnih frekvencije koje se koriste za iscrtavanje grafika na osciloskopima ili laserima, veza između slike i zvuka je neraskidiva i direktna – ono što se čuje se vidi i obrnuto. Sama proizvodnja signala potrebnih za realizaciju ovakvih umjetničkih radova je kompleksna i obuhvaća više različitih polja poput fizike, matematike, elektronike i umjetnosti. Premda publici možda nerazumljivi s praktične strane, postupci rezultiraju apstraktnim audiovizualnim spektaklima.

Festival će u Šibeniku sljedeća tri dana okupiti tridesetak međunarodnih i domaćih umjetnika, programera i inženjera koji se bave audiovizualnom umjetnošću. Vector Hack se sastoji od konferencijskog, filmskog i performerskog programa koji će se iz  Arsena čitav prenositi uživo, a završit će vektorskim projekcijama na Tvrđavi Sv. Mihovila u petak 7. listopada u 20 sati.

- Svakako, riječ je o nesvakidašnjem, vizualno jako atraktivnom događaju kojeg bi bila prava šteta propustiti ako ste sljedeća tri dana u Šibeniku – poručuju iz Tvrđave kulture.

Kompletan program Vector Hack Festivala u Kući umjetnosti Arsen pogledajte OVDJE.

28. svibanj 2023 07:38