StoryEditorOCM
OstaloUlaz slobodan

Simfonijski orkestar učenika i studenata glazbe iz Njemačke večeras nastupa u šibenskom teatru

Piše Šibenski.hr
2. srpnja 2019. - 16:14

U HNK u Šibeniku večeras u 20 sati koncert će održati simfonijski orkestar "Junge Sinfoniker".
Ulaz je slobodan, a kao solistica uz mlade njemačke glazbenike nastupit će hrvatska glazbenica Martina Jambrišek, studentica harmonike u Varšavi.

Junge Sinfoniker Basel čine zajednički omladinski orkestar nekoliko glazbenih škola grada Bazela - Musikschule Basel, kao i susjednog kantona Basellanda. Studenti koji također sudjeluju potiču iz kantona Aargau i Solothum, kao i okolne njemačke i francuske regije Badena i Alzasa.

Oko 70 mladih glazbenika redovito tjedno vježba na Glazbenoj akademiji pod vodstvom iskusnih učitelja. Program se usredotočuje prvenstveno na veliki simfonijski repertoar i pratnju solista. Koncertne ture odvele su orkestar u različite zemlje Europe i Južne Amerike.

Kao gošća nastupiti će Martina Jambrišak (1995. u Zagrebu) koja svira harmoniku od svoje sedme godine. Sa 17 godina počela je studirati na Glazbenoj akademiji u Puli u klasi prof. Amadeja Herzoga. Daljnje studije vodile su je u Bratislavu profesoru Milanu Osadskom i profesoru Elzbieti Rosinskoj u Gdanjsku.


Trenutno studira na Glazbenoj akademiji "Frederic Chopin" u Varšavi u klasi prof. Klaudiusza Barana i Rafala Grzake. Tijekom studija uspješno je sudjelovala na brojnim natjecanjima, među kojima je bila i dobitnica nagrada u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Italiji, Slovačkoj i Poljskoj. Martina je već nastupala kao solistica sa Simfonijskim orkestrom Radio televizije Slovenija i Simfonijskim orkestrom HRT-a.


Trenutno je članica dueta harmonika s kojim je premijerno izvela nekoliko suvremenih djela.

16. travanj 2024 14:50