StoryEditorOCM
Ostaloenergetska obnova

Šibensku publiku šest mjeseci čeka muk na pozornici: kazalište zatvara vrata, evo razloga za taj drastičan potez

Piše Marija Lončar
4. svibnja 2023. - 08:15

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku uskoro bi se moglo zatvoriti, a kazališna događanja u zgradi na Poljani staroj 153 godine morat će prijeći u stanje mirovanja. Razlog zatvaranju je energetska obnova kazališta i njezino financiranje iz europskih fondova.

Početak radova očekivao se, prema prvotnoj najavi iz gradske uprave, krajem prošle godine, no sve je odgođeno i prema zadnjim informacijama novi rok trebao biti krajem ove godine. Ili ga barem tada priželjkuje pročelnik za gospodarstvo Petar Mišura.

Podsjetio je, naime, kako je Grad Šibenik cijeli projekt težak oko 6,1 milijun kuna još lani prijavio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje energetske obnove kulturne baštine. Na tom se natječaju moglo dobiti maksimalno 40 posto opravdanih troškova te je za energetsku obnovu šibenskog kazališta osigurano 2 milijuna kuna.

image

 

 

Nikša Stipaničev/Cropix

No, taj je novac ostao na "čekanju", objašnjava Mišura, jer je u međuvremenu otvoren i natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti preko kojeg su energetska obnova kulturnog dobra može financirati u cijelosti. To je, tvrdi Mišura, prilika koja se ne smije propustiti.

-Išli smo na ovaj natječaj, jer je preko njega, ako prođemo, moguće energetsku obnovu kazališta financirati u sto postotnom iznosu. To je šansa koju nismo mogli propustiti. Energetska obnova nekog kulturnog dobra uvijek je skupa i rijetko se događa da se ovakvi projekti financiraju europskim novcem u iznosu od 100 posto. Na taj smo se natječaj prijavili prošlo tjedan, prvog dana kada je otvoren. S obzirom da je riječ o novom natječaju s drugačijim uvjetima mogli smo i proširiti projekt, pa je sada procijenjen na nešto manje od 1, 5 milijuna eura (oko 11 milijuna kuna) – rekao je Mišura.

Kada bi rezultati natječaja mogli biti poznati, nije mogao reći, no ističe kako je gotovo uvjeren da će novi projekt obnove kazališta dobiti zeleno svjetlo te se nada da bi radovi zaista mogli početi do kraja godine. Projektom je, među ostalim predviđena toplinska i hidro izolacija krovišta, zamjena stolarije te su uključene strojarske i elektrotehničke mjere energetske obnove.

Drugim riječima kazalište će promijeniti sustav grijanja i hlađenja, pa će kotao na lož ulje biti zamijenjen dizalicama topline, a uredit će se i ventilacijski sustav. Ukratko, konačno će se ispraviti neki od najvećih propusta velike obnove kazališta od prije 23 godine, koja se dogodila nakon što je u na početku Domovinskog rata granata pogodila krov kazališta opasno narušivši statiku cijele zgrade. Svi ti radovi trebali bi pak biti završeni za šest mjeseci.

-Taj rok predviđen je projektom, ali kada je riječ o spomeniku kulture nikada se ne zna na što se može naići kada počnu radovi. Zato je nezahvalno govoriti kada će biti gotovi, kao što je nezahvalno reći kada će radovi točno početi. Jer ako prođemo natječaj, slijedi raspisivanje javne nabave za izvođača, moguće žalbe... Premda sada imamo novi trend. Problem više nisu žalbe, nego se može dogoditi da se nitko ne javi na natječaj. Jednostavno nema dovoljno građevinara, posebno onih s licencijama za rad na kulturnom dobru. Naime, svi su skoro angažirani na obnovi Zagreba i Banije, tj. područja pogođenih potresom od prije dvije, odnosno tri godine, a tu ima i spomeničke baštine – kazuje Mišura koji, unatoč navedenim mogućim problemima, ponavlja kako vjeruje u dobru ocjenu prijavljenog projekta i njegovo financiranje europskim novcem u cijelosti. Napominje, također, da u ovom slučaju postoji i rezervni scenarij.

image


Petar Mišura
 

Nikša Stipaničev/Cropix

-Mi se, naime, nismo odrekli ona 2 milijuna kuna koje smo dobili na natječaju iz Fonda energetske učinkovitosti za prvi projekt. Ona su na čekanju, ali ako prođemo na novom natječaju s ovim proširenim projektom, a uvjeren sam da hoćemo, onda ćemo ta 2 milijuna vratiti – zaključio je Mišura.

Na zatvaranje kazališta i radove na njegovoj obnovi spremaju se i u HNK-u. Ravnatelj Jakov Bilić podsjeća kako se ova ustanova već godinama, najprije zbog korone i epidemijskih mjera, a sada zbog inflacije i porasta svih mogućih troškova mora nositi s izvanrednim i otežavajućim uvjetima rada.

-Već smo na pragu četvrte sezone, a radimo u okolnosti koje nisu jednostavne. Stalno se mijenjaju stvari, razna poskupljenja se događaju. Pri tom ne govorim o honorarima umjetnika. Na žalost bojim se da je to jedino što nije poskupjelo, ali jesu svi drugi ulazni troškovi, bilo da je to spužva za lutku ili šperploča za scenografiju. Da ne govorim o troškovima smještaja i hrane kada imamo gostujuće predstave. Ipak, prošlu godinu završili smo u plusu. Izdvajanja iz gradskog proračuna lani su bila 6, 4 milijuna kuna, a naš ukupni prihod 8, 8 milijuna kuna. Razlika od 2, 6 milijuna kuna naša su zarada i donacije – kazao je Bilić napominjući kako su u financijskoj konsolidaciji značajnu ulogu imale vlastite produkcijama.

image

 

 

Nikša Stipaničev/Cropix

-Mi smo u zadnje četiri godine za 70 posto podigli prihode od vlastite djelatnosti. Ni glumcima nije isto iziđu li na scenu 10 ili 100 puta. Lani smo imali 180 raznih programa u kazalištu, uključujući sva nacionalna i veća kazališta u zemlji. K tomu, samo u ovoj sezoni bilo je više od 10 000 djece na našim predstavama, a kroz Brešanovu sobu prošlo je preko 7 000 učenika. Prije su osnovci u kazalište dolazili na gostujuće programe, a sada im nudimo vlastitu produkciju. Štoviše, javljaju nam se i škole iz Zadra i Splita, gdje je našu "Šumicu" vidjelo 2 000 mališana.

Mogu reći da u gradu i županiji ne postoji osnovna i srednja škole iz koje barem jedno dijete nije povezano s kazalištem. Posebno sam ponosan i zahvalan našoj kazališnoj radionici i Dramskom studiju koji će u ovoj godini kada obilježavamo tužnih 20 godina od kada nas je napustila naša kolegica, glumica Ivana Jelić, čije ime nosi Dramski studio, imati pet svojih predstava.

Prošli tjedan smo gledali "Repertoar", a ovaj, u nedjelju, 7. svibnja je premijera "Kauboja". Krajem sezone ugostit ćemo prvi put u Šibeniku remek djelo suvremene hrvatske glazbe Hrvatsku misu Borisa Papandopula, a zbog zatvaranja kazališta požurili smo i s novom premijerom.

image


 Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Ovaj mjesec počinje rad na novoj predstavi. Bit će to klasična komedija zabune, intrige i ljubavnog prevrata radnog naslova Pidžama za šestero u režiji Nine Kleflin. Želimo požuriti kako bismo bismo s predstavom izišli vani prije zatvaranja zgrade kazališta – kazao je Bilić i dodao kako će nova sezona za šibenski teatar biti u znaku pojačanih gostovanja, jer kada već neće moći igrati na vlastitoj, dobro će doći scene drugih kazališta u zemlji.

A uz već oprobanu recepturu glazbeno-poetskog Arsenova ferala i neke "stare" predstave, u ponudi će se naći i nova premijera.

23. travanj 2024 10:05