StoryEditorOCM
Ostaloteška vremena

Šibenski HNK zbog mjera u samo dva mjeseca izgubio 70 tisuća kuna! Ravnatelj Bilić: Bez publike nemamo ni za održavanje hladnog pogona

Piše Marija Lončar
4. ožujka 2021. - 17:32

Nema popuštanja mjera u kazalištima. Kafići su se ovoga tjedna otvorili, štekati napunili, ali u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i dalje može sjediti svega 48 gledatelja.

Toliko će ih najviše moći biti i na skorašnjem nastupu Aleksandra Saše Kabilja koji će povodom Dana žena, 8. ožujka održati koncert pod nazivom Dnevnik jednog kantutora.

Ravnatelj HNK-a Jakov Bilić kaže kako nema saznanja da će se epidemiološke mjere u kazalištima skoro mijenjati, a pokušaj da se preživi u uvjetima kada je broj publike sveden gotovo na šestinu ukupnog kapaciteta teatra samo je u posljednja dva mjeseca toj kulturnoj ustanovi donio minus od nekoliko desetaka tisuća kuna.

- U samo dva mjeseca imamo 70.000 kuna duga, jer od prodaje ulaznica za 48 gledatelja koliko ih najviše može biti u gledalištu ne možemo pokriti ni hladni pogon. Ali, nekako to pokrivamo iz svojih rezervi koje još imamo – govori Bilić.

Ipak u svemu ima i jedna dobra vijest. Odnedavno su ponovo počele s radom kazališne radionice, odnosno dramski Studio „Ivana Jelić”. Gotovo stotinjak šibenskih osnovaca i srednjoškolaca jedva je čekalo da ponovo mogu doći u kazalište. Unatoč podužoj stanci, zanimanje djece i mladih nije opalo, a javljaju se i novi članovi, kaže Bilić.

- Sreća je da djeca vježbaju na glavnoj pozornici i prostoru koji je dovoljno velik da se mogu poštivati sve epidemiološke mjere. Međutim, naš dječji zbor Zdravo maleni i dalje ne može raditi. Oni još uvijek nemaju probe.

Dobra je vijest i da kazališta ponovo intenziviraju gostovanja u drugim gradovima, pa je tako i šibenski HNK u utorak konačno, nakon nekoliko pokušaja, svoju predstavu Murlin Murlo izveo pred zadarskom publikom u tamošnjem HNK-u. Zahuktale su se i probe na novoj produkciji koju šibenski HNK radi u koprodukciji s dubrovačkim Kazalištem Marina Držića. Riječ je Molièreovu komadu „Amfitrion” u adaptaciji Ivane Vukovići i režiji Helene Petković. Uz kolege iz Dubrovnika u predstavi glume Franka Klarić i Ana Perković, dok će se za kostime probrinuti Sara Lovrić Caparin.

- Probe dobro teku i održavaju se u Dubrovniku. Tu će biti i premijerna izvedba 26. ožujka, a onda 9. travnja u Šibeniku. Imamo i još jednu novost koja nas raduje. Arsenov feral pozvan je u svibnju na Gubekove dane koje organiziraju Histrioni kojima je Arsen bio i jedan od osnivača. Mogu najaviti i to da ćemo kao jedno od rijetkih kazališta imati i dvije gostujuće premijere. Već 20. ožujka dolazi nam predstava Kad svijeće dogore u produkciji teatra Erato i HNK Zagreb. Redatelj je Branko Ivanda, a glume Zrinka Cvitešić, Goran Grgić i Siniša Popović.

Druga je premijera koprodukcije Gradskog kazališta „Joza Ivakić” iz Vinkovca, Hrvatskog kazališta Pečuh i Narodnog pozorišta Tuzla. To je drama Ive Brešana „Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” koja će biti izvedena povodom Brešanova rođendana. Do tada će, nadam se, biti gotova i Brešanova spomen-soba u foajeu kazališta - kazuje Bilić i dodaje kako će kazalište uskoro i detaljnije predstaviti svoj skorašnji program kao što će se za petnaestak dana više znati i o ovogodišnjem 61. Međunarodnom dječjem festivalu (MDF).

Za sada je poznato kako je Ministarstvo kulture za MDF osiguralo 400 000 kuna, što je na razini dosadašnjih izdvajanja. Iako je Bilić više puta isticao kako bi šibenski MDF, koji ima atribut nacionalnog festivala, trebao dobivati financijsku potporu države sličnu ostalim festivalima istoga statusa, u sadašnjoj situaciji, smatra, bilo bi nerealno očekivati više.

- S tih 400 000 kuna smo zadovoljni s obzirom na okolnosti vezane za koronu i potres koji je pogodio i oštetio brojne kulturne ustanove, kazališta i muzeje u unutrašnjosti. Snaći ćemo se. Snašli smo se i lani kada je situacija bila neizvjesna i mjesec dana prije početka MDF-a, pa smo ipak uspjeli izvesti 99 programa. Za 15-ak dana imat ćemo ozbiljnije konture samog festivala, a program će biti poznat u svibnju. S novcima smo uvijek imali problema, ali ove godine imamo i jedan novi: nema novih predstava. Naime, zbog korone i cijele ove situacije dječja kazališta su imala malo i ništa novih predstava i to će nam predstavljati problem – zaključio je Bilić.

26. travanj 2024 16:15