StoryEditorOCM
OstaloŠibenik Dance festival

Šibenske tvrđave i Poljana postaju pozornice atraktivnog programa jubilarnog 10. festivala plesa, otvaraju ga plesači iz riječkoga HNK

Piše Šibenski.hr
24. lipnja 2021. - 14:15
Atraktivan službeni program festivala posjetitelje očekuje u Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone, a suvremeni će ples prvi put ispuniti i Kuću umjetnosti ArsenNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pod motom „Ples pomiče granice“ deseti Šibenik Dance Festival održat će se od 19. do 23. srpnja 2021. godine. Unatoč aktualnoj pandemiji koja je otežavala pripremu festivala, na šibenske pozornice dolaze vrhunski plesači i plesne skupine iz Hrvatske i inozemstva.

Atraktivan službeni program festivala posjetitelje očekuje u Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone, a suvremeni će ples, zahvaljujući ŠDF-u, prvi put ispuniti i Kuću umjetnosti Arsen.

-Obnova šibenskih tvrđava gradu je donijela svojevrsnu renesansu kulture. Nama je drago da u njoj sudjelujemo donoseći na neke od najljepših europskih pozornica bogat međunarodni plesni program za široki krug gledatelja“, kazala je Zorana Mihelčić, umjetnička ravnateljica Šibenik Dance Festivala.

Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, čestitajući festivalu njegovo jubilarno izdanje, istaknula je kako je riječ o festivalu koji se kontinuirano razvija što publika prepoznaje. Ponosna je što se i novootvorena Kuća umjetnosti Arsen pridružuje najljepšim pozornicama festivala. Tamo će se uz plesne predstave održati i zanimljiva rasprava o suvremenoj plesnoj sceni u jadranskoj zoni koju su inicirale izvanredna profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Maja Đurinović i plesna umjetnica i kritičarka Iva Nerina Sibila.

-Nema povijesti bez kulture, a kada se pogleda u prošlost, prvi kulturni događaj bio je vezan uz ples i pjesmu. To su strukture vezane uz živa bića. Ovo što radite, je velika stvar ne samo za grad Šibenik, nego i za našu županiju i Dalmaciju. Pozivam sugrađane da na festivalu upoznaju druge kulture i kulturne pristupe nečemu iskonskom kao što je ples, poručio je dr. sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije.

Pozivnice na festival građanima su uputili i Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenik. Pritom su obećali da će Grad Šibenik i Turistička zajednica nastaviti podupirati festival kako bi se u skladu sa svojom vizijom nastavio razvijati i u desetljećima koja su pred njim.

Festival će otvoriti predstava Plamteća voda glasovitog svjetskog koreografa Andonisa Foniadakisa u izvedbi Baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a među najzanimljivijim gostima festivala iz inozemstva je mađarska plesna kompanija Inversedance koja će u Šibeniku izvesti predstavu koreografa Zoltana Fodora You and the World stvorenu u čast pjesnika Lőrinca Szabóa.

Na Poljani će se svake večeri izvoditi raznovrsne plesne predstave amaterskih plesnih skupina. Svrha tog dijela programa koji je za gledatelje besplatan, je upoznati Šibenčane i njihove goste s mnogobrojnim licima plesne umjetnosti.

19. travanj 2024 23:25