StoryEditorOCM
Ostalotvrđava barone

Šibenska premijera filma ‘Izbačeni‘ i zanimljiva panel rasprava o stambenom zbrinjavanju, evo tko će sve govoriti

Piše Šibenski.hr
15. srpnja 2021. - 18:14

Ove subote, 17. srpnja, na tvrđavi Barone bit će prikazan najnoviji istraživački film "Izbačeni", poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena.

Film prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u njezinoj predanoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem – cijene najma su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike. Sve teže i teže postaje ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s tim problemom susreću se i hrvatski gradovi, pa tako i Šibenik.

Nakon što nas film uvede u problem globalne dimenzije stambene krize, u temu lokalne razine uvest će nas i zanimljiva rasprava nakon filma na kojoj će sudjelovati Tea Truta iz Društva arhitekata Split (DAS), Mate Rupić (Krajobrazovanje), Tamara Bjažić Klarin, članica Društva arhitekata Šibenik (DAŠ) s Instituta za povijest umjetnosti, Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u Gradu Šibeniku, te Mirko Petrić, sociolog i viši predavač na Sveučilištu u Zadru.

Uz aktualnu temu samog filma, te panel raspravu koja će slijediti nakon projekcije, ova subota je posebna i zato jer će se po prvi put uživo susresti članovi projektnog tima europskog projekta Connecting Cinemas in Rural Areas.

Šibenik je tako ovom prilikom domaćin Connecting Cinemas Loungea, jednom od četiri događanja u sklopu projekta čiji je cilj okupiti partnere na jednom mjestu kako bi razmjenom mišljenja pokrenuli razgovore o aktualnim temama i problemima.

Projekcija filma je zakazana za 21.30 sati, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje do popunjenosti kapaciteta koji je ograničen sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

19. travanj 2024 08:21