StoryEditorOCM
Ostalo170. obljetnica

Šibenska narodna glazba u jubilarnoj godini traži novog dirigenta...priča se da bi idući opet mogao biti Damir Marušić

Piše Ivo Mikuličin
3. siječnja 2018. - 22:28

Tradicionalnim novogodišnjim koncertom Šibenska narodna glazba već godinama zatvara krug etabliranih gradskih blagdanskih priredbi (koncert "Kola", "Zdravo, o zvijezdo mora", koncert Nere Gojanović i Pavla Mašića).

Iznimka nije bila ni prošla subota, kad su u Šibenskom kazalištu u posebnom ozračju zvonile popularne američke božićne skladbe, ali i hrvatske narodne pjesme, te za takve koncerte neizbježni klasici ozbiljne glazbe (Strauss, Šostaković, Brahms). Sve je na svoj način začinio i svestrani šibenski pjevač Vojo Marković šarmantnom izvedbom božićnog evergreena "White Christmas".



Koncert je u pravom smjeru, nema sumnje, zakotrljao "Božić u Hrvatskoj", kojim nas je dirigent i aranžer Toni Čičerić uvjerio kako suvremeno mogu zvučati stare hrvatske božićne pjesme ("Radujte se narodi", "U se vrime…"), spojene u privlačni glazbeni koktel s novim ruhom.

Mnogi su uvjereni da je dirigentska palica maestra Ćićerića bliža legatu nego staccatu, no nadareni ih je glazbenik u dvojbenost te teze itekako uvjerio u završnici koncerta, kad su zaredale popularne polke i marševi, te Brahmsov "Mađarski ples No 5".

Ukratko, šibenski glazbari još su nas jednom uvjerili u postojanost svog zrelog zvuka i dinamičkog muziciranja, na čemu je, što kriti, posebno inzistirao bivši maestro Damir Marušić. Bivši će, nažalost, u novom ljetu postati i Toni Ćićerić, čija je emotivna povezanost sa Šibenskom narodnom glazbom ustuknula pred nagomilanim obvezama i ambicijama, posve logičnim za tako nadarenog glazbenika.



Oproštaj je, uostalom, maestro Ćićerić glasno i jasno najavio prije zadnje odsvirane skladbe. Nije ni krio da je ove jeseni najveći teret proba podnio Šibenčanin Marijan Kuvačić, a da je on koncertu dao tek toliko potrebnu glazuru. Otkrivanjem te tajne Novogodišnji koncert dobiva dodatno na vrijednosti.

No, na taj način Šibenska narodna glazba ne može dalje. To više što prof. Kuvačić ne želi dirigentsku palicu. U novoj, jubilarnoj godini, kad šibenski glazbari slave 170. obljetnicu trajanja najstarije kulturne udruge Krešimirova grada, brz izbor novog dirigenta je nasušna, profesionalna potreba. Mnogi nas uvjeravaju da nije nemoguća varijanta da novi dirigent bude zapravo stari – Damir Marušić!

24. travanj 2024 08:06