StoryEditorOCM
Ostalosporni Dokumentarac

Šibenčanin Ivan Živković, autor filma o Miši Kovaču: ‘Jalova konkurencija mi podmeće, ali filma o dalmatinskoj legendi će biti!‘

Piše Olgica Ivić Grizelj
31. ožujka 2023. - 17:17

Mišo Kovač je ni kriv ni dužan protekla dva dana postao najtraženija osoba u Hrvatskoj zato što bismo svi htjeli znati kakav je to dokumentarac o njemu u kojem njega nema, a realizaciju filma bismo zapravo posredno trebali platiti svi mi pretplatnici HRT-a.

Kao što sada već svi znamo HRT je do sada za dokumentarac o Miši autoru Ivanu Živkoviću već platio 37.549 eura, a do kraja projekta bi Hrvatska radiotelevizija za film trebala sveukupno platiti 53.642 eura, o čemu je pisao Telegram.

image

Živković i Kovač u razgovoru

Pričali smo ova dva dana i s Ivanom Kovač koja je, naravno od nas prvi put čula za ikakav dokumentarac o njezinu ocu. Najprije nam je kazala da mora s njim popričati, a jučer ujutro nam veli da ni ona nije mogla do njega telefonski. Ali, kazala je da zna da njezin otac Mišo Kovač ne želi snimati nikakve dokumentarce, da je već imao ponuda i sve ih redom odbio. Za Ivana Živkovića je čula, ali ga ne poznaje.

Možemo podsjetiti da je prema pisanju "Telegrama", dokumentarni serijal nazvan "Legenda" o našem legendarnom pjevaču trebao HRT-u biti isporučen još lanjskog lipnja, ali onda je investitor HRT zatražio doradu, pa je Živković navodno tek tada pokušao od Miše Kovača dobiti pristanak na film kao i korištenje njegove glazbe u serijalu.

image

Ivan Živković

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Što će biti sada s dokumentarcem kad Mišo ne želi nikakve dokumentarce pitali smo autora Ivana Živkovića.

Elvis Presley Balkana

- Kako mislite što će biti s filmom? Pa nismo u Ceausecuovoj Rumunjskoj pa da ga Securitate može eliminirati. Kako je nekad pisalo na početku filmova na VHS kasetama koje smo posuđivali u videoklubovima: Coming soon, najintrigantniji film o životu Miše Kovača, Elvisa Presleya Balkana, najvećeg showa koji smo vidjeli u povijesti popularne kulture, kakav se sasvim sigurno više nikad neće ponoviti. Eto, o tome vam je moj film Legenda koji upravo dovršavam. Zapravo je riječ o dva filma, od dvije epizode po 52 minute. Ovih dana me bombardira neka jalova konkurencija, pokušavajući me difamirati. A ja ću ih pozvati na premijeru uskoro i kupiti im kokice pa neka gledaju nešto što oni ne mogu napraviti.

image

’Kralj džungle’ iz 1974., inačica kao iz pjesme
Stanko Karaman

Stanko Karaman/Stanko Karaman

Što ako HRT ne bude zadovoljan s doradom?

- Ništa neće zaustaviti izlazak mog filma! Kad je moj filmski uzor Asif Kapadia radio veliki film o Maradoni - Maradona je izjavio da će ga ubiti! Nije stigao, film je izašao i osvojio Oscara. A Kapadia je napravio jednake filmove i o neponovljivoj Amy Winehouse i o Ayrtonu Seni. Takva je i moja potreba, da radim filmove o velikim ljudima i velikim događajima. Radio sam Ćiru BlaževićaArsena, Tita (koristim priliku da pozdravim Buljubašića) i Mišu, a pripremam i film o Željku Malnaru, najvećem frajeru ovih prostora. Imam apsolutno autorsko pravo napraviti film o Miši i točka (odnosno uskličnik)!

Pa moramo u našoj kinematografiji i na televiziji napokon prikazivati filmove o velikim likovima! Nešto popularno brate, nešto što će se gledati, a ne da nam je svaki film sveden na opis koji mu je zadao moj pokojni prijatelj Denis Kuljiš: "Hrvatski film: jesen u mojoj sobi". Hrpa je filmova na Netflixu i HBO-u o popularnim likovima koji nisu dali odobrenje za film. Pa što bi bilo da vi u novinama tražite odobrenje za svaki članak koji o nekome pišete. Bilo bi: "Halo, je l‘ Remetinac? Super? Je l‘ on slobodan? Ajme spojite molim vas (melodija u slušalici, može Mišina "Ostala si uvijek ista...") Halo Ćaća, vi ste. Ma iz Slobodne... je, je... svi su dobro. Nego, je l‘ bi mogli nešto nadrljati o vama?"

image

Ivana Kovač: Moj otac ne želi snimati nikakve dokumentarce
Duje klarić/Hanza Media

/Slobodna Dalmacija

Kralj džungle

Eto to je jednako i s ovim filmom! Zato imate autorizirane i neautorizirane biografije i filmove. Autorizirane su dosadne, neautorizirane intrigantne. Današnju priču Miše Kovača ne želim, to je moj autorski izbor, odlučio sam se za njegove priče iz arhivskih materijala, gdje stoji kao "King of the jungle". Film "Legenda" je apsolutni audiovizualni spomenik našem kralju Miši Kovaču. Ja sam njegov obožavatelj. Pa predlagao sam da ogromni Mišin kip raširenih ruku postavite na vrh Marjana, da bdije nad svojim Splitom kao Isus nad Rijom, tako kaže Ivan Živković koji se još usput osvrnuo na Mišine izjave "Jutarnjem" kako su se samo jednom sreli.

- Sretali smo se mi više puta i u Šibeniku i u Zagrebu - kazao je Živković.

S HRT-a nas uvjeravaju kako Živković nije dobio nikakav novac unaprijed, odnosno nije sve dobio, a pitamo i što će biti ako dopuna serijala ne bude zadovoljavajuća.

- Ako ne bude, onda neće dobiti novac - kaže Nevenka Mikac, glasnogovornica HRT-a. Do sada je već trebao dopuniti.

Hoće li morati vratiti ovo što je dobio do sada, ovih 37.549 eura?

- Ovisi - kaže Nevenka Mikac i spomene gužvu na HRT-u jer se završavaju natječaji za nove projekte.

24. travanj 2024 01:26