StoryEditorOCM
Ostaloneočekivani prizori

Šibenčani pohrlili u poznatu glazbenu školu: ‘Ovo je najmuzikalniji grad u Hrvatskoj‘

Piše Marija Lončar
10. ožujka 2023. - 16:42

Neočekivani prizori mogu se ovih dana vidjeti u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku gdje je smještena spomen soba književnika Ive Brešana. U prostoru u kojem bi se očekivali prije svega književni događaji, sada je zavladala glazba. Svjetski poznata Yamaha Music School stigla je i u Šibenik, nakon što je ova glazbena škola, bolje rečeno neformalni sustav glazbenog obrazovanja pokrenut u Rijeci, Čakovcu, Zagrebu, Osijeku i Zadru.

Yamahina muzička škola osnovana je sredinom prošlog stoljeća u Japanu, a danas djeluje u više od 40 zemalja. Na toj karti, Šibenik se nije nimalo slučajno našao, tvrdi Olja Dešić, ovlašteni zastupnik Yamaha Music School za Hrvatsku i druge zemlje u regiji.

- U školu u Šibeniku izravno sam uključen kao jedan od osnivača i zajedno s timom iz Šibenika radit ću na tomu da školu dovedemo na razinu kakva se očekuje u ovom sustavu – kaže Dešić.

I sam je glazbenik, a šibenskoj javnosti dobro je poznat i kao član Fiumensa, benda Nene Belana. Ali, nije samo Dešić poznat Šibenčanima i od dobro poznaje Šibenik i Šibenčane.

image


Glazbenik Olja Desic na Yamaha Music School.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Već 20 godina povezan sam sa Šibenikom preko Međunarodnog dječjeg festivla (MDF), Večeri dalmatinske šansone, kazališta... Ovdje smo otvarali MDF, surađivali s klapom More, ženskim klapama... Šibenik je apsolutno jedan od najmuzikalnijih gradova u Hrvatskoj. Prošle godine vodio sam radionicu glazbenog stvralaštvo na MDF-u. Djeca su bila predivna, koliko je muzikalnosti tu bilo, kako su lijepo svirala... To se odmah vidi da je ovo pravi rasadnik i zato se morala ovdje dogoditi Yamaha Music School. Mi naime pomažemo širem krugu ljudi, ne samo budućim glazbenicima. Zato smo u edukaciji nešto opušteniji. Nema, naravno, ništa loše u formalnom obrazovanju, institucionalnom. Moje kolege i ja imamo takvo obrazovanje, ali nije za svakoga isti dril. Let‘s play glavna je misija fundacije Yamaha koja kaže da ne postoje nemuzikalne osobe, nego samo neotkriveni talenti – objašnjava Dešić.

U Šibeniku će tako učenici ove škole moći učiti: bubanj, bas, gitaru, električnu i akustičnu, klavijature i klavir, saksofon, flautu i violinu, ali i ukulele. Naravno i pjevanje.

Školu mogu pohađati svi bez obzira na dob, odnosno neovisno o tomu imaju li kakvo iskustvo i znanje ili su apsolutni početnici.

-Evo sada su ovdje djeca koja na podu imaju padobran, lutku i slikovnicu na hrvatskom jeziku koju nose kući. Oni se igraju, ali ta igra usmjerena je na razvijanje osjećaja za glazbu, jer glazba je kod, šifra... U 4. godini dobivaju klavijature, rade s roditeljima ili bez njih, kako roditelji odluče. U 6. godini ide se u predškolu, da bi u 8. godini mogli izabrati svoj instrument - govori Dešić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Dani otvorenih vrata škole pokazali su da je zanimanje Šibenčana za ovakav način glazbenog obrazovanja iznad očekivanja. Stiglo je preko 110 prijava među kojima su oni najmlađi od 1, 5 godinu te oni vremešniji Šibenčani.

-Ako riječka škola kao najstarija u Hrvatskoj ima 200 učenika, u Zagrebu nešto više, u Čakovcu ih je 80, a u Osijeku 50, Šibenik sa 110 polaznika dokazuje moju teoriju da je Šibenik, uz Zadar, najmuzikalniji grad. Vidjet ćemo što će biti u Splitu kada tamo otvorimo školu – zaključuje Dešić i dodaje kako Yamaha Music School u Šibeniku s redovnim radom počinje početkom travnja. To je svojevrsna predškola, ističe, jer nakon ljeta u rujnu počinje prava školska godina i traje do kraja lipnja.

-Većina predavača je iz Šibenika. Tu su Ivan Burić na bubnju, Boris Plazibat na saksofonu... Uskoro ćemo izići sa svim imenima. Svi oni prošli su prijemni ispit za ovu školu. I to je vrlo ozbiljan sviračko-teoretski ispit, nakon kojeg se mora proći metodički seminar Yamaha Music School sustava. Iste knjige i iste metode vrijede za mentore u Šibeniku kao i u Tokiju, Hamburgu ili bili gdje u svijetu... - naglašava Dešić, a ističe i kako škola kada je riječ o cijenama školarine nije elitistička. One su, tvrdi, prilagođene sredini u kojoj škola djeluje, pa je jasno da ona u Zgrebu i Šibeniku ne može biti ista. Kada tako ne bi bilo, smije se Dešić, u vodu bi pala i teorija da je glazba svima dostupna.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

I dok u foajeu šibenskog HNK, jedna grupa djece kroz igru šire svoja glazbena iskustva, ispred ulaza zatičemo Tomislava Plenču koji je obje svoje kćeri doveo na otvorene dana Yamaha Music School.

-Imam kćeri od 4 i 6 godina. Idu na različite grupe i mislim da je ovo baš dobro. Dosta je slobodno i ne moraju se odmah na početku učiti note što djeci zna biti dosadno. Više je naglasak na kreativnost i raznolikost instrumenata i pronalaženju onog što će djetetu odgovarati. Pristup je super, a učiteljica ima strpljenja. Djeci je vrlo zabavno, ali nije ovo samo igra nego se kroz igru uči.

I baka Meri Vranić u školu je dovela dvoje unučadi.

-Dojmovi su jako dobri. Prije nego što smo došli nismo točno znali o čemu se radi. Mislili smo da je to nekakva radionicu, ali vidim da je ideja jako dobra, jer nije kruto učenje, nego se djeca kroz igru usmjeravaju prema instrumentu koji im leži. Jer, oni su premali da bi znali što žele. Moju unuku zanimaju note i notna abeceda. Jako voli taj svijet muzike, pa ćemo dalje vidjeti kako će to ići...

 

 

20. travanj 2024 02:19