StoryEditorOCM
OstaloZA GLAZBENE SLADOKUSCE

Serijal 'Mozart u Kornatima' zatvara se večerašnjim koncertom u uvali Opat: Sad znate di ćete na lito...

20. kolovoza 2019. - 16:11

Javna ustanova Nacionalni park Kornati dogodine će proslaviti svoja četiri desetljeća.
Svojevrsna uvertira obljetnice odvija se u tom prirodnom, no i kulturnom zaštićenom prostoru već ovoga ljeta. Valjda prvi put u tih četrdeset godina, Nacionalni je park organizirao koncerte klasične glazbe u nekoliko porata arhipelaga. I to ne ono – s brodovima za publiku s kopna, za posjetitelje izvan arhipelaga, nego prije svega za domicile, a onda, naravno, i za sve koji se zateknu u njihovim portima.

Pa ako je u portu deset-dvadeset Kornatara, Mozart je te večeri u Kornatima bio samo za njih...
Naziv malog serijala je, naime, "Mozart u Kornatima". Osmislili su ga ravnatelj NP Kornati Šime Ježina i suradnik, inače redatelj koji živi u Murteru, Zvonko Ilijić. Nevera je omela prvi koncert u Vruljama najavljen za 9. srpnja, no zato je tamo uz 39. obljetnicu ustanove proslavljenu u Murteru 11. kolovoza nastupila klapa "Filip Dević". U Kornatima se može dogoditi samo ono što vrijeme dopusti da se dogodi...

Nautička publika

A koncert u Kravljačici posljednjeg dana srpnja bio je poput sna! U malešnom mandraću, za nevelikom rivom Kravljačice, na sada već legendarnom, opjevanom i slikanom leutu "Bažokić" koji je bio scena, leutu jednako slikovitog vlasnika, Kornatara Ive Šikića Bažokića, nastupila su dva dueta akademskih glazbenika: Duo Diviant, u kojem sviraju mlade Splićanke, Ivana Bandalo na klarinetu i Antonia Škorput na gitari. Izvodile su Mozarta, Truhlara, Kuffnera, Machada...

Publike je bilo baš za neveliko proširenje uz rivicu, pretežno su to bili Kornatari iz tog porta, poneki nautičar i – dobar auditorij na okolnim jedrilicama i jednoj golemoj jahti s helikopterom na gornjoj palubi. Leut na vezu scena, kameni plato između kućica i mora – sve je te mirne i tople večeri bilo baš u kornatskoj mjeri: u vrhunskom prostoru vrhunske skladbe!

Duo Stojić iz Zagreba, sestra Dunja Stojić na flauti i brat Juraj Stojić na gitari, svirao je repertoar koji su pripremili baš za ovu priliku: od Juana de Dios Filiberta do Astora Piazzole.

Jednima i drugima taj je koncert bio prvi dolazak na Kornate.
– Gledali smo slike i otprilike smo znali kako izgledaju, ali slike znaju i varati... Ovo je apsolutno predivno! – ushićeni su mladi zagrebački glazbenici. A Splićanka Ivana Bandalo dodaje:
– Sad znam di ću ovo lito...

Drugi koncert ciklusa "Mozart u Kornatima" imao je naziv "Nakon sna".
Dogodio se u uvali Smokvica i istoimenom kornatskom portu, pod mladim mjesecom koji se baš počeo puniti... Opet na kuverti leuta "Bažokić", kojemu je otok Smokvica matična luka. Luka Demarin svirao je klavir, a Danijela Kos i Mirna Alfirević svirale su violončelo, odnosno klavir. Među njima je Mirna Alfirević, rodom iz Trilja, bila na Kornatima...

– Te smo koncerte organizirali prije svega za Kornatare, za domicile, a naravno da je svaki gost, nautičar i slušatelj, dobro došao! Ciklus zatvaramo u uvali Opat na velikom Kornatu danas, u utorak, 20. kolovoza – kaže ravnatelj Šime Ježina.

I dok je koncert u Kravljačici slušao pretežno domaći svijet, u Smokvici je auditorij već bio "proširen" i na tamošnji restoran.

A sad - simfoničari!

A kako će biti na Opatu, gdje će se održati posljednji koncert u ciklusu, znakovita i sjetna naziva "Kraj ljeta", vidjet ćemo sutra, u utorak 20. kolovoza. U Opatu će svirati Kvartet gitara UMAS-a: Marija Magdalena Grgin, Florijan Djerdji, Deni Erceg i Antun Devčić.

– Vrlo smo zadovoljni ovim našim malim eksperimentom. Sad ćemo nastaviti maštati o eventualnom koncertu nekog velikog orkestra, po mogućnosti simfonijskog, dogodine, kad slavimo 40 godina ustanove, recimo nad strmcima otoka Mana... – govori ravnatelj Šime Ježina.

Tu se zaista ima o čemu maštati: o glazbi koja sa kornatskih strmaca i s Mane putuje u pučinu i svemir, slaveći to mitsko mjesto koje je, evo, već 40 godina pod najvišom državnom zaštitom... s promjenjivom srećom, rekli bismo na kraju, koliko god bili oduševljeni idejama ravnatelja Ježine i suradnika. Aktualni ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Šime Ježina u vrijeme osnivanja Nacionalnog parka Kornati bio je – jednogodišnjak!

25. travanj 2024 14:26