StoryEditorOCM
Ostalo64. MDF

Roditelji bijesni, sustav tri puta pao. Među voditeljima radionica je i slikarica Tisja Kljaković Braić te šibenski novinar Dorijan Klarić

Piše Marija Lončar
13. lipnja 2024. - 19:32

Šibenik se polako priprema za još jedno izdanje Međunarodnog dječjeg festivala (22. lipnja - 6. srpnja), a izuzetno veliko zanimanje za upis u dječje radionice i ove se godine ponovilo, zbog čega su 52 radinoce za oko 1300 djece vrlo brzo popunjene.

Upis je bio isključivo online, a zbog velikog pritiska sustav je nekoliko puta padao pa su se upisi u radionice tri puta ponavljali. U upravi MDF-a odlučili su biti "nemilosrdni" jer su dopustili da se jedno dijete može upisati u samo jednu festivalsku radionicu. Željeli su, kako je istaknuo ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić, da čaroliju MDF-a i radioniočkog programa osjeti što veći broj djece. No, to nije moglo ići samo tako, pa su iz MDF-a pozivali mame, tate, tete, bake, djedove da shvate ozbiljno da jedno dijete može ići samo u jednu radionicu.

image


Festivalska radionica Mali majstori portreta.
 

Ante Baranic/Cropix
-Da radionice upisuju samo “imena”, da su odabrana djeca već upisana, da nismo transparentni i još štošta, vjerujte nam, bilo bi nam puno lakše ovdje iza zavjese. Ne bismo imali pad sistema zbog pregolemog interesa, jedno dijete upisano na tri radionice s tri različita mail-a, cijelo popodne “čišćenja” i čitanja svakojakih, samo ne lijepih, želja i pozdrava ljutitih članova obitelji - poručili su iz šibenskog MDF-a.
Jasno je da su se mjesta u festivalskim radionicama punila rekordnom brzinom, a posljednji krug upisa bio je u utorak budući da je u nekoliko radionica ostalo još pokoje slobodno mjesti. 
image


Festivalska radionica Kamenom o kamen.
 

Ante Baranic/Cropix
Festivalske radionice održavaju se na šibenskim ulicama i trgovima, a vodit će ih mnogi istaknuti voditelji, umjetnici i pedagozi iz Hrvatske i inozemstva. Na ovogodišnjem MDF-u brojnije su nego ikada, a bit će tu likovnih, glazbenih, dramskih, lutkarskih, filmskih, animatorskih, plesnih, novinarskih, književnih, a učit će se svirati i bubnjevi. Među voditeljima su tako i akademska slikarica Dubravka Kolanović, ilustratorice i likovne umjetnice Hana Tintor i Manuela Vladić Maštruko, glazbenica Sara Renar, karikaturist Nik Titanik, kazališna glumica i producentica iz Londona Ada Burke te baletni prvak i koreograf u riječkom HNK Ivana pl. Zajca Michele Pastorini. Popularnu radijsku radionicu Zujalice vodit će Šibenčanin Dorijan Klarić, novinar HRT-a, nekada i sam sudionik festivalskih radionica. 
image


Na fotografiji: Dorijan Klaric sa svojim psom na priredbi Antun
 

Niksa Stipanicev/Cropix
Također i Tisja Kljaković Braić poznata slikarica i ilustratorica, autorica hit knjige Oni te knjige U malu je uša đava po kojoj je nastala i kazališna predstava. Splitska umjetnica bila je i autorica plakata za 62. MDF, a sada će voditi likovno-literarnu radionicu Nacrtaj priču.
image


Lani je predstavljena nova slikovnica slikarice, karikaturistice i knjizevnice Tisje Kljakovic Braic naziva Pita moja mama imate li jedno jaje.

 

Lucija Ocko/Cropix
 
15. lipanj 2024 20:04