StoryEditorOCM
Ostalopetak, 3. lipnja

‘Rasterećenje‘ Tanje Ravlić u Drnišu: projekcija video-rada splitske umjetnice na ljetnoj terasi caffe bara ‘Woodstock‘

Piše Šibenski.hr
31. svibnja 2022. - 18:22

U Drnišu će se u petak, 3. lipnja, s početkom u 20 sati, na ljetnoj terasi caffe bara Woodstock projicirati video-rad Tanje Ravlić "Rasterećenje". Događanje je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici putem umjetničkih intervencija koje se bave društveno relevantnim temama.

U videu Tanja Ravlić u kasno ljetno popodne lagano hoda prostranim poljima u okolici Drniša, uz cvrčanje cvrčaka kroči kroz visoku travu a uokolo nje se u nedogled prostire krajolik bez tragova čovjeka, mističan i praiskonski, bezvremen. Na leđima nosi "teret” od cvijeća, po uzoru na svoju baku i brojne žiteljke drniškoga kraja. Ova poetska slika oponira realnosti njihova svakodnevnog života, kao i mnogih žena u prošlosti, čiji su tereti bili stvarni i teški, zabilježeni na povijesnim fotografijama žena pognutih leđa kako nose drva, vodu, rublje.... i u suprotnosti su sa stereotipom o ljudima na jugu, odnosno Dalmaciji kao tradicionalno lijenima i neradnicima.

"Noseći 'teret' od cvijeća Tanja Ravlić feministički, kroz humor rekonstruira taj nekadašnji običaj iz današnje perspektive i poziva na rasterećenje koje utjelovljuje u videu. Jer i danas nosimo terete na leđima, jednako stvarne ali manje vidljive. O njima, kao i o povijesti života u Drnišu, razgovarati ćemo s stanovnicima Drniša povodom projekcije videa, koju organiziramo na terasi caffe bara Woodstock u kojem se tradicionalno održava Ljetna pozornica u Drnišu. Želimo čuti sjećanja koja imaju o životima njihovih majki i/ili baka i porazgovarati s mještankama o tome kako danas vide svoj položaj u društvu u odnosu na to prošlo vrijeme", stoji u pozivu organizatora.

Video-rad i prateće događanje su dio programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, koji se prema koncepciji autorice Kristine Leko provodi u kontinuitetu od 2018. godine. Program je tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara (program je dosad u više izdanja realiziran u Osijeku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, te po jednom u Splitu i Zagrebu).

Ovo je prvo izdanje programa u Drnišu, kojeg realiziramo u partnerstvu s Gradskim muzejem Drniš i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH. Producentica programa je Maša Štrbac koja će moderirati razgovor uz projekciju.

04. svibanj 2024 04:29