StoryEditorOCM
OstaloEuropski novac za zlarinsku kulturu

"Chiaroscuro": Zamisao je da se tijekom ljeta održava festival akustične glazbe; Sudionici bi bili vrhunski svjetski glazbenici

1. ožujka 2018. - 18:58

Nakon pet godina uspješnih kulturnih - ponajviše glazbenih - programa zbog kojih je u Zlarinu i osnovana kulturna udruga Antiphonus, sad bi taj otok, odnosno Grad Šibenik kao administrativno središte, mogao dobiti i europski kulturni projekt financiran europskim novcem. Voditelj Antiphonusa, akademski snimatelj Marin Fulgosi, u suradnji s iDEMO institutom iz Zagreba te uz partnere, Grad Šibenik, HNK Šibenik, kulturno-umjetnička društva "Koralj" iz Zlarina i "Tribunj", Ministarstvu kulture aplicirat će projekt koji bi mogao biti ogledni primjer "instaliranja“ vrhunskih sadržaja kulture u jedan, praktički mali, otok. Sastavljen je tako da podržava sve zahtjeve postavljene za europske projekte a koliko bi mogao biti značajan, o tome najbolje govori njegov sadržaj.

- Zamisao je da se tijekom ljeta održava festival akustične glazbe, nazvali smo ga "Chiaroscuro". Sudionici bi bili vrhunski svjetski glazbenici, mnogi od njih već godinama održavaju koncerte u Zlarinu praktički na volonterskoj osnovi. I Edina Karamazova i Stefana Milenkovića napravili smo prijateljima Zlarina i uvijek su spremni svirati na otoku. Svake godine došao bi netko, ali zaista iz svjetskog vrha, postoje planovi da to bude i Erie Bibb, poznati američki bluzer, pa izuzetna izraelska multiinstrumentalistica Lior Sfoov... i da ne nabrajam dalje.

No, ono što je jednako značajno je ideja o onome što prethodi festivalu: da u Zlarin preko mađunarodnog natječaja dobijemo talentirane, ali još neafirmirane mlade glazbenike. Odabrani bi se tijekom proljeća natjecali u Zlarinu, pobjednici bi "osvojili“ nastup na spomenutom festivalu akustične glazbe "Chiaroscuro" na ljeto, a na jesen i snimanje svojih debitantskih albuma, što bi također radili vrhunski profesionalci, također na Zlarinu - govori Marin Fulgosi.

On ima uz hrvatsko i irsko državljanstvo i odlične veze s tamošnjim glazbenicima, posredstvom njega i zlarinskog Irca Davida McWilliamsa u Zlarinu je preklani boravio i frontmen grupe U2 Bono Vox - što nema izravne veze s ovom glazbenom pričom, ali ilustrira mogućnosti i ambicije. Veze s vrhunskim glazbenicima su neupitne i svakako obećavajuće da projekt koji do 28. veljače mora otputovati u Ministarstvu kulture, za ESF- kultura u centru.

I to nije sve. Na svim radionicama snimanja, odnosno glazbene produkcije, sudjelovali bi mladi ljudi, odnosno glazbenici ponajviše iz Šibenika, odnosno Šibensko-kninske županije, što bi za njih bila vrhunska prigoda.

Pa i to nije sve! Svirke i snimanja održavali bi se u zlarinskim javnim prostorima, neki se već koriste za kulturno-glazbene programe, poput "đardina“ iza hotela "Koralj" ili u mjesnom kinematografu, naravno i u župnoj crkvi. Ali - i u prirodi, u polju, nekim poznatim vanjskim zlarinskim lokacijama, uvalama.

- Ovo je dvogodišnji projekt s apsolutnom perspektivom nastavka i nakon dvije godine europskog financiranja. Uspijemo li, predviđen je i novac za obnovu kina, s time da to ništa ne mijenja na vlasničkim odnosima, niti jednog prostora koji bi se uredio, "pospremio“ za ove javne namjene. Dakle, iza projekta Zlarinu, odnosno vlasnicima, ostali bi uređeni njihovi prostori.

Programi koje predviđa Antiphonus trajali bi, dakle, od proljeća do jeseni. Kako rekosmo, i što je vrlo značajno, sva snimanja, kao i postprodukcija, bila bi ujedno i radionice za prije svega šibenske mlade ljude vezane uz glazbu. Predviđena su i tri seminara, uključivanje kulturno-umjetničkih društava Zlarina i Tribunja, dakle lokalne zajednice i tamošnjeg turizma, a rezultat - jedan originalni glazbeni izričaj i nešto posebno u kulturno-glazbenom životu u Hrvatskoj. O percepciji Zlarina koji bi ovim projektom dokazao da izolacija nije sudbina (malih) otoka da ne govorimo. I o tome da bi korištenje novca EU-a u Hrvatskoj na statističkoj krivulji "naraslo“ barem za milimetar...

20. travanj 2024 08:14