StoryEditorOCM
OstaloGradska knjižnica

Prvo u New Yorku, a devet dana kasnije i u Šibeniku: svečana projekcija igranog filma "Memento", klasika makedonske kinematorgafije

Piše Šibenski.hr
18. rujna 2023. - 16:49

 

U srijedu, 20. rujna u 18. 30 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ održat će se svečana projekcija makedonskog igranog filma Memento (1967.). Glavne uloge tumače Renata Freiskorn i Stevo Žigon, a režiju potpisuje Dimitrie Osmanli. Devet dana nakon projekcije filma u prestižnom njujorškom Muzeju suvremene umjetnosti MoMA, te nakon serije europskih projekcija ovog makedonskog filma, šibensku projekciju organizira nevladina udruga Hrvatsko-makedonska tangenta.

Prije projekcije publici će se obratiti predsjednik Hrvatsko-makedonske tangente Sašo Georgievski i jedan od najiskusnijih makedonskih političara i humanista Tito Petkovski, ex-predsjednik Parlamenta Republike Makedonije, priopćili su iz šibenske udruge Hrvatsko-makedonska tangenta.

Memento je 11. rujna prikazan u prestižnoj MoMA-i u programu posvećenom jugoslavenskom autorskom filmu 60-tih godina prošlog stoljeća. Prije toga, Memento je imao svoju "drugu premijeru", odnosno premijerno prikazivanje digitalizirane kopije filma u sklopu programa trećeg izdanja "Sezone filmskih klasika" - projekta Europskog udruženja kinoteka (ACE- Association des Cinémathèques Européennes), financiranog programom MEDIA Europske komisije, uz niz projekcija u europskim filmskim centrima. (https://kinoteka.mk/proektion-na-memento-kako-del-od-sezon/).

Ubrzo nakon šibenske, projekcija će biti održana u Španjolskoj kinoteci u Madridu. Nedavno film je prikazan i u Kulturno-informativnom centru grada Zagreba. Inače, na stranicama MOMA-e za Osmanlijev MEMENTO napisano je da "...film govori o savjesti i karakterizira ga jedna od najboljih montaža ikada izvedenih na celuloidnoj filmskoj vrpci", kao i da snažno podsjeća na radove francuskog filmskog majstora Alaina Resné-a.

"Uzimajući potres kao polazište za kritička razmišljanja o različitim pitanjima kao što su holokaust, nuklearne katastrofe i Vijetnamski rat - Memento je kaleidoskop 20. stoljeća, kao i osobna potraga za mirom u ovom turbulentnom svijetu" (https:// www.moma.org/calendar/events/8983).

U traumatičnom diskursu film dobiva na aktualnosti novim tragičnim iskustvima poput katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji, te najnovijoj katastrofi koja je pogodila Maroko, ali i u svakoj stihiji masovnih ljudskih stradanja...

MEMENTO je drugi igrani film Dimitrija Osmanlija (1927., Bitola – 2006., Skoplje), jednog od pionira makedonske kinematografije. Dimitrie Osmanli je prvi makedonski diplomirani filmski i kazališni redatelj uopće, s diplomom Visoke filmske škole i Akademije za kazališnu umjetnost u Beogradu, 1948.-1952.) U svom radnom vijeku snimio je dugometražne igrane filmove ŽEĐ (1971.) i ANĐELE NA OTPADU (1995.), kao i prvu makedonsku filmsku komediju MIRNO LETO (1961), film koji je miljenik generacija, kao djelo koje još uvijek odlikuju filmski kvaliteti i neviđena svježina. Kao najistaknutiji makedonski multimedijalni autor, Osmanli je režirao i brojne televizijske i radio drame, TV serije, glazbeno-zabavne emisije, kratke filmove i reportaže za skopske i ex-jugoslavenske filmske i TV studije. Autor je i više scenarija, te koautor scenarija svog igranog filma Memento.

 

 

18. rujan 2023 16:49