StoryEditorOCM
Ostalo‘Uključi me kulturno‘

Prva u Dalmaciji: u šibenskom kazalištu održana predstava za osobe s oštećenjem sluha

Piše Šibenski.hr
6. svibnja 2022. - 08:16
Članovi Udruge gluhih i nagluhih osoba Šibensko-kninske županije prije kazališne predstavePrivatni Album

U sklopu projekta „Uključi me kulturno“, kojeg je pokrenula Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Šibensko-kninske županije, u srijedu je u HNK u Šibeniku održana prva predstava prilagođena za osobe s oštećenjem sluha. Predstavu “Guja u njedrima”, poznatog i svjetski priznatog autora Alana Ayckbourna, gluhe i nagluhe osobe pratile su putem posebno izrađenih titlova namijenjenih osobama oštećenog sluha.   

U sklopu projekta, koji je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, održat će se  ukupno  četiri kazališne predstave prilagođene osobama s oštećenim sluhom. 

- Ovakva vrsta projekta od izuzetnog je značaja za članove naše udruge jer imaju priliku biti ravnopravni u društvu, društveno, socijalno i kulturno se osnažiti. HNK u Šibeniku će postati prvo kazalište takvog kulturnog događaja širem Dalmacije, jer do sada nije postojala mogućnost gledanja kazališne predstave za osobe oštećena sluha -  ističe Mateja Pauk iz Udruge gluhih i nagluhih. 

Cilj projekta „Uključi me kulturno“ je sprečavanje diskriminacije gluhih i nagluhih osoba u kulturnom životu kroz njihovo uključivanje kao publike kazališnih predstava kojima se ravnopravno, kao i čujućim osobama putem titlova osigurava dostupnost izvedbene umjetnosti.

- Često nismo svjesni s kakvim problemima i poteškoćama se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, stoga se nadamo da ćemo ovakvim događajima pridonijeti njihovom boljem i kvalitetnijem životu -  poručuju iz Udruge. Kako je većina organizacija koje poduzimaju projekte prilagodbe u Zagrebu, udruga  Alternator odlučila je pokrenuti ovaj projekt u Šibensko-kninskoj županiji. 

Namjera je  u HNK u Šibeniku prilagoditi četiri predstave putem titlova unutar jedne sezone, educirati osoblje ustanove, informirati korisnike i postaviti temelje da se ova praksa nastavi i u budućnosti uz blisku suradnju kazališta i zajednice gluhih.

- Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić spremno je i s velikim entuzijazmom prihvatio ideju programa i prijedlog za suradnju te prepoznao ovaj projekt kao priliku da HNK u Šibeniku postane prvo kazalište u tom dijelu Hrvatske koje će aktivno surađivati s publikom oštećena sluha - kaže voditeljica projekta Jana Šivak iz Udruge Alternator.

Sljedeća predstava „Ženski orkestar“ izvest će se 16. svibnja 2022. godine.

 

26. travanj 2024 19:18