StoryEditorOCM
OstaloHNK U ŠIBENIKU

Program do kraja listopada ‘na daskama koje život znače‘: ‘Hrvatska misa‘ Borisa Papandopula, ‘Prijevara‘ Harolda Pintera...

Piše Piše
17. listopada 2023. - 16:50
Sibenik, 150623. Ilustracija U Hrvatskom narodnom kazalistu Sibenik odrzani su otvoreni sati dramske radionice Ivane Jelic, pod nazivom Poslusajte nas.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U nastavku mjeseca listopada u HNK u Šibeniku na programu je "Hrvatska misa" Borisa Papandopula te "Prijevara" Harolda Pintera, a za djecu šibenskih vrtića i osnovnih škola "Klaunovske ludorije" KD Ritam igre.

U četvrtak, 16. listopada u 20 sati u katedrali sv. Jakova izvedbom "Hrvatske mise u d-molu, op. 86" Borisa Papandopula HNK u Šibeniku otvara koncertnu sezonu 2023./2024.

Zbor HRT-a izvodi Hrvatsku misu za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella. Izvedbu predvodi šef dirigent Zbora HRT-a maestro Tomislav Fačini, a solisti su: Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić, Roko Radovan i Robert Kolar.

Hrvatsku misu Papandopulo je dovršio 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o "snažnom i potresnom djelu" koje čini "potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma". Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio "najboljim djelom oratorijskog značaja" te nagradio Papandopula.

U programskoj knjižici uz praizvedbu skladatelj je, među ostalim, zapisao: "…želio sam naročito opet istaknuti, da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom a cappella pjevanje. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan. (…) Osnovni ugođaj moje Hrvatske mise je duboko religiozan i ozbiljan što već proizlazi iz izbora samog tonaliteta skladbe (d-mol). Taj je tonalitet – uz malo iznimaka – jedinstveno i dosljedno proveden kroz čitavo djelo. (…) Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj glazbenoj i idejnoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature."

U ponedjeljak, 30. listopada u 20 sati igra predstava "Prijevara" Harolda Pintera, u režiji Branka Ivande. Predstava je nastala u koprodukciji HNK u Šibeniku i Teatra Erato iz Zagreba.

Iznimno kreativan glumački ansambl čine Siniša Popović, prvak drame HNK u Zagrebu, Marjan Nejašmić Banić iz HNK Split, te dvije sjajne glumice HNK u Šibeniku, Franka Klarić i Ana Perković.

Od 25. do 27. listopada, u prvom ciklusu predstava za djecu, kazališna družina Ritam igre izvest će predstavu "Klaunovske ludorije". Izvedbe su u 10 i 11:15 sati.

U ovoj predstavi se u središtu radnje nalaze dva klauna, veliki i mali koji iščekujući predstavu zapravo postaju svjesni da su oni ta ista predstava. Kao i svaki klaunovski komad i ovaj je prepun komičnog potencijala, gega, mime i akrobatskih momenata koji osiguravaju to da je radnja konstantno na vrhuncu.

"Uz urnebesan smijeh, opuštenost i zabavu naša predstava nudi svakom djetetu mogućnost da se poistovjeti s našim šašavim klaunovima i zajedno s njima kreira neki poseban svijet u kojem su stalno praznici i u kojem nema svađe, nasilja i sličnih odraslih gluposti", poručuju klaunovi.

Predstava je namijenjena za djecu uzrasta nižih razreda osnovne škole i vrtića. Uz djecu mogu je gledati i roditelji te predstava ima i edukativni karakter zajedničkog povezivanja djece i njihovih roditelja, baka i djedova.

U predstavi Kazališne skupine Ritam igre Split koja je producirana krajem 2022. godine na tekst Jolande Tudor igraju profesionalni glumci Anja Ostojić i Davor Pavić. Predstavu je režirao i dramaturški obradio magistar glume Ivan Baranović, a oblikovanje svjetla i tona obavili su Damir i Miho Dolina.

14. srpanj 2024 06:02