StoryEditorOCM
Ostalopremijera u četvrtak

‘Prijevara‘ nobelovca Harolda Pintera u režiji Branka Ivande stiže na daske šibenskog HNK

Piše Šibenski.hr
25. listopada 2022. - 16:34
Zagrebački Teatar Erato u koprodukciji sa šibenskim kazalištem otkrit će nam “pintereskni” svijet tajni ljudske duše, kompliciranih međuljudskih odnosa i dubokih emocijaCropix

Prekrasno šibensko kazalište, koje su bez i jednog gradskog ili državnog novčića prije 150 godina dobrovoljnim prilozima sagradili mecene i obični građani, 27. listopada će u koprodukciji sa zagrebačkim “beskućnikom” Teatrom Erato ugosGG premijeru predstave “Prijevara” Harolda Pintera u režiji poznatog hrvatskog redatelja Branka Ivande.

Harold Pinter našao je svoje mjesto u novim idejama mladog intendanta Jakova Bilića i producentice Lidije Ivanda pa je, uz entuzijastičku tehničku i autorsku ekipu HNK Šibenik, ostvaren vrhunski stvaralački sklad. Sam Pinter, veliki je izazov svakom redatelju nesklonom egzibicijskom kazalištu. Iznimno je inteligentan pisac, ali i pisac koji pretpostavlja radoznalog gledaoca. Prividno nam nudi banalni zaplet, svakodnevnu konverzaciju i kolokvijalni dijalog iza kojih se skrivaju slojevi kompliciranih međuljudskih odnosa i dubokih emocija.

Služeći se svakodnevnim dijalogom, Pinter ostaje pri banalnom jeziku vješto otvarajući prostor neizgovorenog, svijet tajni ljudske duše i po tome je jedinstven. Njegov svijet danas prepoznajemo kao “pintereskni”.

Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom je planu, ali ne manje važna, i ljubavnikova supruga. U slijedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju. Prikrivena uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama, prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve.

 Iznimno kreativan glumački ansambl: Siniša Popović iz HNK Zagreb, Marjan Nejašmić Banić iz HNK Split, ali i dvije sjajne glumice šibenskog HNK Franka Klarić i Ana Perković svojim su talentom i upornim traganjem za prikrivenim značenjima Pinterovih rečenica inspirirali redatelja na uvođenje četvrtog, nenapisanog lica, nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith u interpretaciji Ane Perković. Scenografiju potpisuje Frane Celić, kostimografiju Slavica Šnur, dizajnerica vizuala je Sanja Rocco, a dizajner svjetla Josip Bakula.

Premijera: 27. listopada u 20 sati u HNK Šibenik. Ulaznice se, za šibenske izvedbe, mogu kupiti na blagajni kazališta (osim nedjelje) od 10 - 12h, te sat vremena prije predstave, a nedjeljom sat vremena prije početka predstave. Cijena ulaznice je 80 kuna.

27. travanj 2024 18:36