StoryEditorOCM
OstaloOvacije u kazalištu

Premijera predstave Dramskog studija ‘Ivana Jelić‘: ‘Ovo što su napravila naša dica je čudo!‘

Piše Marija Lončar
26. travnja 2023. - 13:04

 

-Ovo što su napravila naša dica je čudo. Vidi se da se s njima radi, da su prošli dramsku radionicu koju Oriana Kunčić fenomenalno vodi! U tim je riječima Pave Čala, nekada glumac amater, a danas autor priča i voditelj emisije na Radio Šibeniku o tomu kako se živjelo nekada te, za ovaj komentar ništa manje važno, djed dviju polaznica Dramskog studija "Ivana Jelić", sažeo svoje oduševljenje njihovo novom predstavom "Repertoar" koja je sinoć premijerno izvedena u šibenskom HNK-u.

Dramski studio šibenskog teatra posljednjih je godina privukao pozornost i naklonost javnosti, a svako njihovo novo predstavljanje na sceni pokazaju njihov očiti razvoj i rast. Takav je i "Repertoar", predstava koja plijeni energijom i uživjeljenosti mladih glumaca, nadasve lakoćom s kojom se neki od njih nose sa svojim likovima i ulogama. Toliko, da je gledatelj na trenutke lako mogao zaboraviti da je riječ ipak o kazališnoj radionici, a ne profesionalnoj predstavi!

Čak je i gledalište na sinoćnjoj premijeri bilo dupkom ispunjeno kako ne bude ni na nekim "ozbiljnijim" predstavama. Istina, publike koja je došla pogledati "Repertoar" bila je malo više "navijačka", budući da su je mahom činili roditelji, bake, djedovi, prijatelji i kolege iz škole...

-Moje emocije i emocije koje izlaze iz predstave toliko su se izmiješale da sam, moram biti iskren, na kraju plakao. Predstava je fenomenlana. Dica su to napravila razigrano, onako pirandelovski. Odavno nisam vidio tako dobru predstavu. Koncipirana je tako od publiku stalno nosi. Predstava traje sati i pol, glumci su izlazili na scenu, mijenjali scenu, kostime, da mi to nismo osjetili. Dakle, sve u ritmu predstave, strukturi... Sve pohvale. Dica su fenomenalna. Nikoga posebno ne bih isticao, ali vidi se da se s njima radi – dodao je Čala.

Možda su sva ta rodbina i prijatelji koji su ih gledali, mladim glumcima bili dodatni poticaj, jer su igrali puna srca i koncentracije, bez zabušavanja. Njihovu zaigranost, a igra je možda i ključna riječ u "Repertoaru", publika je s otvorenim simpatijama pratila od početka da bi sve na kraju završilo ovacijama i skandiranjem "Bravo"!

"Repertoar" svoju priču gradi oko neimenovanog kazališta i ansambla, koji su suočeni sa zatvaranjem i gubitkom posla, jer na njihovim predstavama u publici bude svega troje ljudi. Kako funkcionirati bez publike i novca, iskustvo je blisko svim hrvatskih kazalištima, pa tako i šibenskom HNK-u, a polaznicima Dramskog studija to je bilo polazište da se "razbacaju" po sceni pokušavajući smisliti što bi bilo dobro igrati za djecu, mlade, stare, nadasve njih same. Ideje se smjenjuju, a mladi glumci skaču iz prizora u prizor počevši od improvizacija kakve rade na radionici preko turske sapunice, partizanske, odnosno ljubavne priče Tita i Jovanke, Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca, ali i u verziji Leta 3 preko Kralja lavova, Aristofanove Lizistrate, do mjuzikla Cabaret i Kosa. Publika prati sve te njihovu furiozne izvedbe, na trenutke i kakafonične, ali uvijek simpatične, a oni nakon svakog prizora, kao kazalište u kazalištu, sami sebe komentiraju.

Uz redateljicu Orianu Kunčić, autorski tim Repertoara čine mahim sami polaznici. Tako su asistenti režije Lovre Paić i Petra Lastavica koji također i glume. Polaznici dramskog studija, uz pomoć pisca Emira Imamovića Pirkea, napravili su i dramturgiju kao što su i sami odlučili da njihov "Repertoar" zagrebe malo ispod površine i zapita se kakva je pod naletom sveopće komercijalizacije danas uloga kazališta i glumca u njemu: je li sve samo u zabavi i šoldima ili...? 

U predstavi glume: Petra Lastavica, Lola Martinović, Janja Aja Avdagić, Donatella Klarin, Zoa Nikica Čala, Katarina Veleglavac, Katarina Juričev Barbin,  Anđela Čubrić, Lovre Paić, Ante Grizelj, Maro Klisović, Luka Plenča i Jakov Marčić.

Maro Klisović, učenik 3. razreda Prometno-tehničke škole u Dramskom je studiju tek pola godine, a već je igrao u "Mojoj priči", "Progovori" i sada u "Repertoaru". Super mu je, kaže, kada dođe na radionicu, ne samo zbog glume nego i cijele ekipe s kojoj se druži i mimo kazališta. Evo kako on opisuje kako je nastanak "Repertora".

-Počeli smo prvo s nekim tekstom s kojim se dosta njih nije moglo povezati. Onda smo tili imati samo tursku sapunicu, a onda se dogodio jedan sat dramske di smo stvarno poludili i krenuli sa svim živim: s Kraljem lavova, Kosom, Cabaretom, Lizistratom... i onda se dogodilo – jednostavno će Maro kojemu se rad i druženje u Dramskom studiju toliko svidjelo da misli da bi gluma mogla lako biti njegov profesionalni izbor.

Janja Aja Avdagić prekaljena je članica Dramskog studija, hrvatskoj javnosti poznata i po sjajno odigranoj ulozi u filmu Po čovika, kaže kako je bilo zabavno raditi Repertoar.

-Mislim da je ovo vesela predstava, do sada smo imali malo tmurnije predstave... Ovo je bilo zabavno raditi. Dugo nam je bilo potrebno da se izborimo i da dođemo do toga što ćemo raditi. Ovo je pretežno ženska predstava jer uskoro dolazi i "muška" predstava, Kauboji koji će premijeru imati idućeg tjedna. Morali smo se tako podijeliti, jer svi koliko nas ima u studiju ne bismo stali na pozornicu.

Ovacije koje su dobili i Marko i Janja Aja smatraju zasluženim. Štoviše, uvjereni su kako bi ova predstava mogla dobro proći i kod strože publike negoli su to roditelji i prijatelji te misle kako bi "Repertoar" dobro došao i na repertoaru šibenskog kazališta! Samo da HNK svoj repertoar ne gradi na predstavama Dramskog studija i pri tom zaboravi svoj profesionalni ansambl, jer nakon "Progovori" i "Repertoara" te najavljene "muške" predstave "Kauboji" koja će premijeru imati za desetak dana, profesionalni kazališni ansambl dobio je priliku igrati tek u kratkoj dječjoj predstavi Medengaj!

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

 

18. travanj 2024 05:07