StoryEditorOCM
Ostalo9. travnja

Premijera Dramske amaterske družine iz Vodica: uoči 100. rođendana Vesne Parun postavili monodramu po autobiografskoj prozi velike književnice

Piše Katarina Rudan
2. travnja 2022. - 14:13

Pučko otvoreno učilište Vodice poziva Vodičane i ostale građane na prvu ovosezonsku premijeru svoje Dramske amaterske družine, koja će se održati u subotu, 9. travnja, u 20 sati u Kulturnom centru Vodice. Riječ je o monodrami "Penelopa ili Tko to tka", koja je nastala prema autobiografskoj prozi Vesne Parun "Moj život u četrdeset vreća". Premijera se održava upravo uoči književničina stotog rođendana.

Monodramu izvodi Anđela Fržop, prilagodba teksta, režija i scenografija djelo su Zdravka Todorovića. Glazbu je pripremio Miki Nopling, kostim Robert Sever Design, svjetlo i ton Mario Petrović, koreografiju Katarina Kazija, a inspicijentica je Joanne Juričev Kalmeta. Ulaz na premijeru je slobodan, a evo nekoliko riječi i o samoj predstavi. Monodrama "Penelopa ili Tko to tka" Vesne Parun sastavljena je od ispovjedne lirske proze "Moj život u 40 vreća" i niza pjesama ove zaljubljenice u riječi, uz koju su je "djedovi privezali svojim genom kao ribarskim konopcem"... Budući da su "pjesme, u stvari, naša lažna biografija, paravan pozlaćen, fatamorgana života" (V.P.), naša zavičajna pjesnikinja morala je, dakle, napisati i ovu, "istinitu" autobiografiju. "Stvarala ju je", kako reče urednica Jelena Hekman, "u grču i muci, satkala od života samoga i platila vlastitom sudbinom."

Žrtva nesretne ljubavi, bila je stalno suočavana s nepravdama, pritiskana teretom vreća života, najprije metaforičnih, zatim stvarnih. Nije znala što će s tim rasutim teretom kad je 1999., u 77. godini, napustila skromni stan u zagrebačkoj Dubravi i smjestila se u podstanarski sobičak u Stubičkim Toplicama.

23. travanj 2024 08:07