StoryEditorOCM
OstaloUz 100. rođendan

Predstavljena fotomonografija Mladena Bjažića: ‘Bio je otvorena i vedra duha, volio je svoj Zlarin i čakavštinu‘

Piše Marija Lončar
26. siječnja 2024. - 16:01
Povodom stote obljetnice rodjenja knjizevnika i novinara Mladena Bjazica otvorena je izlozba strip crteza Maruske Bionde, te predstavljena fotomonografija Mladen, autora Luke Marottija i Zdenke Bilusic.  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Čovjek koji je imao tisuću prijatelja i nijednog neprijatelja – to je bio Mladen Bjažić! Književnik, novinar, scenarist, urednik, vrstan poznavatelj čakavštine i promotor zlarinskog "ča", ali i zagovaratelja sripa kojemu je prvi otvorio medijska vrata u Hrvatskoj, rođen je na današnji dan – 26. siječnja 1924. godine na Zlarinu.

Stote godišnjice rođenja čovjeka bogate i fascinantne biografije kojeg svi pamte po optimizmu, vedrom duhu i humoru, u šibenskog Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" prisjetili su se prijatelji, poznanici i ljubitelji njegova pjesničkog i proznog djela zastupljenog u mnogim antologijama, zbornicima i zbirkama. Tim povodom predstavljena je fotomonografija „Mladen“ objavljena u izdanju Hrvatskog fotografskog centra, autori koje su fotograf i snimatelj HRT-a u mirovini Luka Marotti te Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu šibenske knjižnice. U programu su sudjelovali i šibenski pjesnik Dinko Škevin te Mladenov imenjak, susjed i prijatelj sa Zlarina, Mladen Tabulov Truta.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Knjiga intimističkog ugođaja, obiluje nizom fotografija i tekstova Mladenovih prijatelja i suradnika, a Zdenka Bilušić prisjetila se i kako je nastala.

-Kada sam imala izložbu u Zagrebu "Jadrijaši" sreli smo se Luka Marotti i ja i on je rekao da bismo mogli moje slike i njegove fotografije spojiti u knjižicu i izdati je povodom Mladenova 100. rođendana. Ja sam naime, imala jednu seriju slika posvećenu Mladenu Bjažiću koje su bile izložene na Zlarinu. Dogovorili smo se i ja sam molila ljude koji su bili dobri s Mladenom da napišu tekst: Pavu Rocu, Jordanku Grubač Granik, Vilijama Lakića, Aljošu Vukovića te Veljka Krulčića koji je svojedobno u knjižnici imao izložbu na kojoj je predstavljen Mladenov doprinos stripu i neki stripovi na kojima je radio. Njegov je tekst u knjizi prvi i detaljno govori o Mladenovu životu od njegovih mladenačkih dana preko sudjelovanja u antifašističkoj borbi gdje je bio i u bitci za Trst kada je odbio pucati u jednog njemačkog zarobljenika... Dakle, vrlo emotivan i lijep prikaz Mladenova života s naglaskom na strip, jer se Krulčić povjesničar stripa. Pave Roca je naglasak stavio na Mladenov doprinos Međunarodnom dječjem festivalu, Jordanka je ispričala jednu obiteljsku pričicu... Mladen je bio beskrajno optimističan, otvoren i vedar u svakom pogledu, čovjek koji je neobično volio svoj Zlarin i uvijek mu se vraćao, pa je tu osnovao i školu čakavštine Neka zvoni "ča". Evo, prije dva dana smo u organizaciji šibenskog Ogranka Matice hrvatske i Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, mali i tu manifestaciju na kojoj su se okupili lokalni pjesnici čakavci. Također povodom 100. obljetnice Mladena Bjažića, a dvorana je bila puna - kazala je Zdenka Bilušić, napominjući kako je šibenska knjižnica tiskala čak šest naslova Mladena Bjažića i s njim rado surađivala.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Luka Marotti kao autor fotografija, koji je, usput rečeno, oženjen Bjažićevom unukom Petrom, ističe kako mu je želja bila da književnikov rođendan bude obilježen nekim trajnim spomenom kao što je knjiga.

-U toj knjizi koja je dosta privatna, jer su u njoj tekstovi njegovih prijatelja, suradnika koji o njemu govore kao čovjeku koji se zalagalo za čakavšitnu i imao školu čakavštine na Zlarinu, koji je uveo strip u Hrvatsku davnih godina u Plavom vjesniku i bio dugo vremena urednik dječjeg programa na HTV-u kada je on bio vrhunski. Zahvalio bih Gradu Šibeniku koji je dao financijsku potporu, drugi dio sam dao ja. Nadam se da su ljudi s knjigom zadovoljni i htio bih da se što ona više raširi i među mladim ljudima koji će iz te knjige saznati dosta o njemu i njegovu radu – kazao je Marotti napominjući kako fotografije u knjizi nisu snimljene s predumišljajem da jednom budu i objavljene. One su, ističe Marotti, obične fotografije iz obiteljskog albuma.

-S gospodinom Bjažićem ja sam preko njegove unuke koja je moja supruga provodio ljeta na Zlarinu u istoj kući. Zajedno smo kuhali i jeli. Snimio sam ga u neobvezujućim prilikama kada čisti ribu, kuha bakalar, vozi se na biciklu... To su fotke koje nikad ne bih objavio u nekoj knjizi, osim u ovakvoj – zaključio je Marotti.

image

Zlarinski učenici čitali su stihove Mladena Bjažića

Stotu godišnjicu rođenja Mladena Bjažića obilježili su i mali Zlarinjani. U organizaciji Turističke zajednice Zlarin i Centra koralja osnovci iz Područne škole Fausta Vrančića čitali su Bjažićeve pjesme, a otvorena je i izložba dječjih strip-radova koji su napravljeni pod vodstvom akademskog slikara Ivana Svaguše. Prigodni program barba Mladenu u čast održa je u Centru koralja Zlarin.

 

 

 

27. travanj 2024 11:35