StoryEditorOCM
Ostalood 24. lipnja do 8. srpnja

Predstavljen program Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku: evo kada počinje prodaja ulaznica, poznate i cijene

Piše Šibenski.hr
6. lipnja 2023. - 17:02

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku danas je predstavljen program 63. Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska koji će se održati od 24. lipnja do 8. srpnja. U 14 festivalskih dana stalo je oko 160 programa u nešto više od 700 termina, među ostalim, i sedam inozemnih predstava gostiju iz zemalja poput Italije, Španjolske, Velike Britanije, Belgije te Vijetnama. Troškovi 63. MDF-a iznosit će između 300 tisuća i 310 tisuća eura. Festival će u subotu, 24. lipnja, na ljetnoj pozornici ispred katedrale svetog Jakova otvoriti predstava „Ribar Palunko i njegova žena“ u izvedbi kazališno – koncertne dvorane „Ivana Brlić – Mažuranić“ iz Slavonskog Broda, a u režiji Marija Kovača. Program su predstavili ravnatelj HNK u Šibeniku, Jakov Bilić, i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, Mirjana Žurić.

RADIONIČKI PROGRAM KAO PERJANICA

„Naša je želja da MDF svake godine bude što bolji, uspješniji, veći i bogatiji programom za djecu i roditelje. Ono što bih posebno naglasila je ono što mislim da je velika važnost festivala, a to su radionički programi. Iz godine u godinu taj program raste, i raste interes djece za sudjelovanjem u radionicama. Zatim tu su i programi ulica i trgova koji su dostupni svima, i koji su vrlo atraktivni našim sugrađanima i turistima. Znam da svake godine rade na tome da bude što sadržajnije i da su prepune ulice i trgovi koliko god je to moguće u uvjestima rastućeg turizma i koliko to dozvoljavaju naše gradske površine. Pohvaljujem i program uveden prošle godine koji je namijenjen najmlađoj djeci“, kazala je pročelnica Mirjana Žurić prilikom predstavljanja programa.

Radionički program ove godine donosi gotovo 50 različitih radionica, a upisi djece počinju u četvrtak, 8. lipnja, u 10 sati isključivo online preko internetske stranice www.mdf-sibenik.com. Radionice su i dalje besplatne za svu djecu, a među voditeljima radionica su i gosti iz inozemstva.

HVALA SVIMA

„Zahvaljujem svima našim donatorima, sponzorima, Gradu Šibeniku, Ministarstvu kulture i medija i Šibensko – kninskoj županiji koji su učinili koliko su mogli da dovedemo ovoliku količinu programa u Šibenik“, kazao je ravnatelj šibenskog HNK, Jakov Bilić, dodajući da je Festival uspio zadržati epitet međunarodnog festivala bogatog raznolikim programom koji počinje već 24. lipnja, na ljetnoj pozornici predstavom režisera i urednika programa ulica i trgova MDF-a, Marija Kovača.

„Festival će zatvoriti kako smo ranije najavljivali predstava ‘Dražen“ nastala u produkciji našeg kazališta i zagrebačkog kazališta Trešnja. Predstava govori o Draženovom djetinjstvu i prvo će biti prikazana na Festivalu, dok je zagrebačka premijera planirana 22. listopada, na dan Draženovog rođendana“, kazao je ravnatelj Bilić. U programu Festivala našle su se i predstave rađene od strane dramskih studija iz Hrvatske, među njima ZKM-a iz Zagreba i Dramski studio Ivana Jelić iz Šibenika.

„Ono što bih istaknuo je predstava „Mala Frida“ zagrebačke Žar Ptice koja je pokupila sve nagrade koje je mogla, ali i predstavu „Preci“ Nacionalnog kazališta lutaka iz Vijetnama za koju vjerujem da će izazvati veliku pozornost publike i da će biti atraktivno. Vijetnamci nakon Šibenika odlaze na gostovanje u Pariz. Naravno, tu su i ostali popratni programi poput likovnih izložbi kojih ove godine ima pet, a tu je i suradnja sa šibenskim Trokutom“, pojasnio je prvi čovjek šibenskog Kazališta.

USKORO I PRODAJA ULAZNICA

Cijeli program 63. MDF-a objavljen je na web stranici Festivala, a prodaja ulaznica za pojedine predstave počinje 15. lipnja u 10 sati. Ulaznice će se ponovno ove godine moći kupiti i za generalnu probu i za otvaranje Festivala i to online preko festivalskog weba ili na blagajni HNK

u Šibeniku i okviru radnog vremena blagajne. Cijene se unatoč prelasku na euro nisu puno mijenjale, a iznose četiri eura, osim za „Palunka“ i „Dražena“ kada će iznositi 6,60 eura, dok će ulaznice za predstavu gostiju iz Vijetnama koštati 5,30 eura.

„Sve u svemu, vjerujem da će oni za koje je program rađen, a to su djeca, biti zadovoljni i da će u njemu uživati“, priznao je ravnatelj šibenskog HNK, Jakov Bilić.

Do početak 63. Međunarodnog dječjeg festivala ostalo je manje od tri tjedna, a prije podizanja festivalske zastave na ljetnoj pozornici, prethode vijesnici Festivala – postavljanje festivalskih zastava i vrata. Festival se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.

20. travanj 2024 08:24