StoryEditorOCM
OstaloMirna Mihelčić

Predstavljamo novu šibensku glumačku nadu: ‘ Ovo je najljepši posao na svijetu - igraš se i za to dobiješ plaću‘

Piše Marija Lončar
16. travnja 2021. - 08:13

Bilo mi je vau, kao u Hollywoodu! Tako je svoje prvo ozbiljnije glumačko iskustvo i snimanje humoristične pilot-epizode "Mrkomir Prvi", opisala šibenska studentica glume Mirna Mihelčić. U svojevrsnoj hrvatskoj inačici "Crne Guje", zapravo parodiji srednjovjekovne povijesti koju su gledatelji imali priliku gledati na staru godinu na HRT-u, Mirna je glumački set dijelila s etabliranim imenima hrvatskog glumišta: Goranom Navojcem, Ecijom Ojdanić i Ozrenom Grabarićem, dok je redateljica bila Snježana Tribuson. Glumila je Marušu, kći hrvatskog kneza Mrkomira, a njezina pojava i igra dojmili su se i filmskog kritičara Nenada Polimca koji je ustvrdio kako je "mlada glumica Mirna Mihelčić pravo otkriće"!

Mirnu su gledatelji nedavno gledali i u RTL-ovoj, također humorističnoj, seriji "Blago nama", gdje se u pojavljuje u kraćoj epizodnoj ulozi, a na malim ekranima viđa je se i u HRT-ovoj emisiji "Kod nas doma" gdje s još jednom šibenskom glumicom, kolegicom Danirom Gović, glumi u kratkim igranim prilozima o odgoju i mladima.

Mirna Mihelčić studentica je posljednje, četvrte godine preddiplomskog studija glume na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Slijedi joj još jedna, diplomska godina koju će, uvjerena je, odraditi "iz šuca", da bi joj se potom otvorila širom vrata u svijet koji je pomalo već omirisala i koji s nestrpljenjem priželjkuje, jer je to, reći će s dubokim uvjerenjem, "najljepši posao na svijetu"!

Srednju jedva završila

Mirna je odlična studentica, tek s pokojom četvorkom. Taj je uspjeh potpuni zaokret u odnosu na njezine srednjoškolske dane, jer je srednju je školu, otvoreno govori, s mukom završila. U obitelji u kojoj su svi, od majke i oca, preko brata, bili odlikaši, dobri i uspješni studenti, Mirna je bila crna ovca. Ali, jedno joj je bilo u krvi. Nije baš da je znala čim je ugledala ovaj svijet da će biti glumica, ali na daskama, ne kazališnim, ali sličnim, od malih je nogu.

- Nikada nisam baš bila za učenje. Cijeli sam život, od svoje sedme godine plesala u Sjenama (plesnom teatru koji je osnovala i vodi njezina majka Zorana Mihelčić, op. a.) Proplesala sam cijelu osnovnu i srednju školu. Meni je srednja škola bila dosta teška. Nisam bila od onih koji su picavali, ali nisam učila. Završila sam tu srednju kako sam znala i mogla. Znala sam da se plesom neću profesionalno baviti jer je to bilo više amaterski i relativno sam kasno počela. Gluma je bila jedina opcija koja me zanimala! Najprije sam otišla u Osijek na prijemni, ali nisam upala. Zatim u Zagreb, ali ni tamo nisam prošla!

Neuspjeli pokušaji Mirnu nisu nimalo obeshrabrili. Godinu dana kasnije, treći je pokušaj donio sreću - na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

- Znala sam da ću se jednom sigurno upisati jer ako ste prva dva puta došli do kraja i bili u najužem krugu, znači da ipak jesi za to, samo se treba bolje pripremiti - objašnjava uz smijeh.

I pripremala se. Uglavnom sama, uz malu pomoć i savjete nekih starijih kolega.
- Akademija mi je dala i više negoli sam očekivala. Četiri godine sam uživala. Bilo je i teških dana jer nije lako izdržati taj stres kada su ispiti i to što nemaš privatnog života, jer si 12 sati na akademiji. Ali je lijepo jer radite ono što volite i radite s ljudima koji vole isto što i vi. Uvijek kažem da je gluma najbolji posao na svijetu, jer se igrate, cijeli dan samo se igrate i na kraju za to dobijete i plaću!

Blago nama i Mrkomir

Prve dvije godine, nastavlja Mirna, studenti ne mogu raditi i snimati izvan akademije.
- Ja sam se tek na 4. godini prijavila na Croatian Casting. Tako su me i zvali iz serije "Blago nama". To je bila mala uloga i pristala sam čisto da me se vidi, premda je u takvom formatu teško vidjeti kakav je tko glumac. Bilo je zabavno i lijepo iskustvo, a puno sam naučila od Žarka Radića koji je izvrstan glumac, te od Filipa Križana. Ali, "Mrkomir" je posve drugačija priča. Nisam uopće bila u podjeli. Onda me nazvao iz Zagreba redatelj koji je s nama prije toga na akademiji vodio radionicu. Pitao je bi li se ipak mogla snimiti i poslati to u Zagreb jer sam se svidjela redateljici koja me vidjela na snimci radionice. Tada još nisam ni znala da je redateljica Snježana Tribuson. Ušla sam u uži krug s još tri kolegice i na kraju su primili mene - s oduševljenjem priča Mirna.

S još većim oduševljenjem doživjela je snimanje u dvorcu Ribnik kod Karlovca. Bila je zima, dvorac velik i hladan, ali produkcija se brinula da glumcima ni ptičjeg mlijeka ne fali.

- Bilo je nezaboravno – high class. Pilot-epizodu smo snimili krajem 2019., nekoliko mjeseci prije nego što je korona počela, a uskoro bi trebalo početi snimanje serije. Mislim da će to biti jako dobro jer su glumci dobri, redateljica je izvanredna...
Mirna u to vjeruje čvrsto, kao što ne sumnja da će kada završi akademiju, lako naći posao. Premda, svjesna je koliko sve akademije, zagrebačka, osječka, riječka i splitska, godišnje "izbace" glumaca, a tržište je malo. Ali Mirna se zbog tih činjenica ipak ne da smesti.

Mjuzikl joj najdraži

- Znam da ću se ovim baviti cijeli život. Kazalište, televizija, film, serije, neverbalno kazalište – sve igra. Ako bismo govorili o žanrovima, mjuzikl me najviše privlači, jer objedinjuje ples, glumu, pjevanje i zato što mislim da bih tu najviše mogla dati sebe. I neverbalno kazalište volim jer volim pokret. Ples mi je puno pomogao i oslobodio me treme, a na akademiji imamo kao predmete i pokret i ples. Ne bojim se budućnosti, znam da ću se baviti glumom i od toga živjeti. Jako sam optimistična. Možda i zbog toga jer nisam imala loših iskustava do sada - ističe Mirna i objašnjava kako graditi glumačku karijeru ne znači nužno i živjeti u velikom gradu.

- Gdje god bili, u kojem god kazalištu radili možete pokazati sebe. Ako hoćete raditi, posao ćete uvijek naći, a i on će vas naći. Naravno da bih voljela glumiti u Zagrebu, Rijeci, koja mi je nakon Šibenika drugi najdraži grad, Splitu, svugdje, ali nije važno gdje će mi biti matična kuća. U Šibeniku? Zašto ne!

Šibenik, dodaje, jednostavno obožava i svaki put kada dođe kući, ta se ljubav iznova potvrđuje.
- Voljela bih, a tko normalan ne bi, raditi u svom gradu. I tu imam dobrih vijesti. Lani sam imala poziv vezan uz HNK u Šibeniku. Naše kazalište zajedno sa splitskim HNK trebalo je raditi Arheološka iskapanja kod sela Dilj Ive Brešana. Redatelj Vinko Brešan me je zvao na audiciju. Prošla sam, ali zbog korone predstavu koja je trebala imati premijeru na Splitskom ljetu, nismo radili. Sada čekamo što će biti - kazala je Mirna, veselo i optimistično, odavajući svakom svojom gestom i tonom s koliko uzbuđenja iščekuje svoj ulazak u svijet glume!

16. travanj 2024 00:19