StoryEditorOCM
OstaloFešta plesa za sve

Počinje deveti Šibenik Dance Festival: Plesači iz dvanaest zemalja, deset vrhunskih programa s ulaznicama, otvoreni programi na trgu, plesne radionice uz gostovanje vrhunskih pedagoga, trebali bi privući najširu publiku

22. srpnja 2019. - 10:31

U ponedjeljak, 22. srpnja, počinje Šibenik Dance Festival. Nastao prije skoro jednog desetljeća iz ambicije, energije, entuzijazma i tvrdoglavosti šibenske Plesne udruge "Sjene" odnosno njihove dugogodišnje voditeljice Zorane Mihelčić, festival se užežin svoga prvog decenija prometnuo u važan kulturni program grada koji se voli hvaliti kulturnim dosezima i festivalima dok ih istovremeno sramotno ukida. Na primjer, desetogodišnji Festival klasične glazbe Musica Appasionata.

Zato Šibenik Dance Festival treba paziti i maziti i nad njim bdjeti i strepiti u gradu čija uprava jedan dan nekoga slavi i s njim se hvali, da bi mu drugi dan, baš kao svjetina u rimskoj areni, okrenula palac dolje, iz čista mira - ukinula, izbacila, poništila, ponizila i njega i sve renomirane umjetnike koji su na njemu do sada nastupili.

Šibenik Dance festival ima zbog čega biti hvaljen i u ovogodišnjem izdanju. Pritom odmah treba naglasiti da to nije program namijenjen usko poznavateljima suvremenog plesa, već je smišljen tako da privuče širu publiku koja voli estetiku pokreta i plesni, odnosno scenski izraz uopće.

- Program je koncipiran u tri sastavna dijela. U prvom, predstavit će se etablirani, renomirani, pa i svjetski poznati plesači odnosno ansambli. Odvijat će se na tri pozornice: Tvrđavi sv. Mihovila, gdje se održava program svečanog otvorenja u ponedjeljak, u 21 sat, ove godine predstavom "FROM In" kineskog ansambla XieXin Dance Theatre iz Šangaja. Ostale ćemo programe zatim moći vidjeti na Tvrđavi Barone i u HNK-u. No, na našoj stalnoj, javnoj i otvorenoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, između vijećnice i katedrale sv. Jakova "vrtjet" će se od trećeg do posljednjeg dana Art Cube program, nastupi mladih plesača, poluprofesionalnih, nagrađivanih amaterskih ansambala, ali i renomiranih umjetničkih organizacija poput kazališta Zorin dom iz Karlovca, UOPR Ilijane Lončar iz Požege, Teute iz Čakovca, Baletnog studija HNK iz Splita. Bihaćkog Virusa, kao i sjajnih plesača zagrebačkog Modusa pod vodstvom Nike, Lune i Snježane Lilek. I kao treći dio festivalskog koncepta, posebno smo ponosni na prateći program festivala Art Cube plesnu edukaciju, koje vode pedagozi i koreografi na svjetskom glasu, a od kojih bi svakako istaknula ime Kate Jablonski, koreografkinje iz Chicaga, govori voditeljica Festivala Zorana Mihelčić.

Kate Jablonski ne radi šablonski

Deveti Šibenik Dance Festival otvorit će u ponedjeljak ansambl iz Kine, XieXin Dance Theatre:
- To je zaista vrhunski program i najkvalitetniji kineski ansambl koji nastupa diljem svijeta. Uspjeli smo ih dobiti u okviru male europske turneje na koju odlaze nakon Hrvatske, a nakon Šibenika nastupit će i na Splitskom ljetu.

Druga dva dana ŠDF-a odvijat će se na Tvrđavi Barone. U bogatom plesnom programu, svaku večer, nizat će se po nekoliko kraćih polusatnih izvedbi no tim će biti veća lepeza probranih izvođača.

Prvu večer, u 22.30 na Tvrđavi Barone u koreografiji Amerikanke Laje Field, koprodukcija SAD-a i EU-a, na programu je predstava "Pinot Noir", a potom "Bolero" u koreografiji Andonisa Foniadakisa i izvedbi članova baleta HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

U srijedu, u 22 sata u HNK-u Šibenik nastavlja se bogt program s "Be Different", koreografija umjetnika iz Albanije Eltion Merje, prvaka Baleta teatra u Tirani i njegove EM Dance Company. Slijedi predstava "Crave" u izvedbi plesača Balkan Dance Project, a u koreografiji Stefaniye Georgieve, što je koprodukcija tri organizacije – BDP, Atom Theatre iz Bugarske, Festival Velenja iz Slovenije.

U četvrtak, 25. srpnja u HNK-u prvo program "ID", koreografija i izvedba hrvatskih plesača Anđela Bugarija i Svena Bahata iza kojih slijedi 10-minutna solo izvedba "Repeat after me", koreografija, izvedba i koncept Macieja Kužminskog u produkciji Centre for Contemporary Art iz Varšave. Drugi program te večeri je "Foward to the past", koreografi su Laja Field i Martin Durov, a izvedba - studenti Privatnog sveučilišta "Anton Bruckner" - Instituta za plesne umjetnosti u Linzu, Austrija.

Posljednjeg dana ŠDF-a se opet seli na Barone. U 22.30 solo izvedbom "#Red" u kategoriji "Mladi plesači u usponu" predstavit će se Ivona Grubišić. Bit će to i svojevrsna najava predstave ALIZA, produkcije Instituta za umetničku igru i Ustanove kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda u koreografiji poznatog izraelskog umjetnika Ido Gidrona.

Svečano zatvaranje održat će se tradicionalno na trgu ispred katedrale sv. Jakova, s raznovrsnim programom i otvorenom prezentacijom Art Cube plesnog seminara Kate Jablonski.

Ples po rubu nelikvidnosti

Plesači iz 12 zemalja, deset vrhunskih programa s ulaznicama na tvrđavama i u HNK-u, otvoreni programi na trgu kod katedrale, plesne radionice u dvorani ustanove Sportski objekti u Mimincu - gostovanje vrhunskih pedagoga kao što je Kate Jablonski, direktorica Beyond Words Dance Company iz Chicaga... kako je to uopće moguće ostvariti jednoj plesnoj udruzi poput Sjena - pitamo za kraj voditeljicu i dušu projekta Zoranu Mihelčić:

- Bolje je i ne govoriti kako to uspijevamo! To vam je sve "sitni vez" nas kolega, međusobno ispomaganje, dugogodišnja prijateljstva, pa i "cjenkanje" - smije se Mihelčić.

Ukupnu cijenu ovog projekta, kaže, bolje da ne spominjemo, jer muka oko financijske strane je golema! Pomogli su Grad, prvi put Ministarstvo kulture, Županija, naši partneri od početka - TZ Grada Šibenika, TZ Županije, od ove godine i NP "Krka"... no leđa ipak drže Sjene, a suorganizatori su Tvrđava kulture, HNK Šibenik i Sportski objekti.

- Ovo je tek početak, naših prvih devet godina! Imamo točnu viziju kako će ova naša Kocka kulture ili ART CUBE izgledati u budućnosti, ali to je za sada Šibenik Dance Festival i uvjerni smo da će plesna umjetnost opstati kao vrlo cijenjen segment kulture, i izvan granica grada i naše zemlje - zaključuje Zorana Mihelčić.

PLES RAZLIČITOSTI Uvertira uz modu i performans

Šibenik Dance festival bit će otvoren u ponedjeljak, a, kao svojevrsna uvertira, prethodila mu je u nedjelju na Tvrđavi Barone - modna revija! Bio je to spoj plesa i mode, performans Ivone Grubišić iz Linza u Austriji, s predstavljanjem modela Saške Sašić, lijep događaj u lijepu ambijentu.
- Uvijek nastojimo u Festival "ubaciti" tako neki detalj, neku epizodu koja naizgled odskače, ali mu daje onu malu, slatku dozu glamura... - govori Zorana Mihelčić.

25. travanj 2024 15:09