StoryEditor
Ostalonema čega nema

Počele međunarodne radionice i kazališna gostovanja, djeca ugledala Jupiter

Piše šibenski.hr
18. lipnja 2019. - 10:48

Ponedjeljak u Šibeniku bio je, naravno, u znaku 59. Međunarodnog dječjeg festivala i njegovog programa. Otvoren je 13. Sajam dječje knjige, izložba radova polaznika umjetničke škole Abiko iz Japana, a najbolje od svega – počeli su radionički programi koji su pravi ovogodišnji hit pa su tako polaznici radionice Istraživači svemira sinoć sa šibenske rive promatrali Jupitera i na mjestu ostali oduševljeni viđenim.

Šibenske ulice i trgove preuzela su djeca! Sve što se događa događa se zbog njih i zahvaljujući njima. Iza nas je još jedan predivan dan u kojem su djeca uživala u programu u kazalištu gdje je mađarsko lutkarskog kazalište Vaskakas izvelo predstavu po motivima basni Jeana de La Fontainea. Po prvi put ulični program izveden je na gradskoj plaži Banj gdje je kupače oduševio nagrađivani francuski trio Surprise Effect iz Toulousea. Svoj su performans ponovili nešto kasnije u noći ispred katedrale svetog Jakova, a to će učiniti ponovno danas u centru povijesne jezgre.

'Vuk i sedam kozlića' u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca oduševio je prepuno gledalište baš kao i domaća kulturna udruga Virko koja je na novoj sceni razveselila velike i male predstavom 'Trnoružica'.

Od radioničkog programa počeo je Vesla Crta poznatog ilustratora Davora Šunka koji je baš jučer u Šibeniku imao i promociju knjige 'Tata na dar' koju je napisao poznati festivalac i pisac, Miro Gavran, a Šunk potpisuje ilustracije. Alen Čelić, profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, jučer je u okviru radionice Kazalište pokreta ispred Muzeja grada Šibenika okupio i oduševio svoje polaznike, a isto je ponovio i u Primoštenu zbog čega ove godine možemo govoriti o disperziji radioničkog programa. Jadranka Ivaniš Yaya vodi radionicu Yayinu gnijezdo, a akademski kipar Denis Krešković radionicu Eko djeca koju posebno pozdravljaju Oie Hrvatska i RP Global. Počela su i radionice koje vode međunarodni umjetnici poput Sumi pod vodstvom japanske umjetnice Akiko Suzuki te likovne radionice Suveniri od mora koju vodi Nataša Strugar, likovna umjetnica iz Kotora.

Sve to i mnogo više nastavit će se i danas, a što, donosimo u nastavku:

 

PROGRAM ZA UTORAK, 18. LIPNJA 2019.

10.30 sati, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić

Potraga za blagom - radionica izrade ilustracija od tekstila

Voditeljica Manica Klenovšek Musil, moderator Kašmir Huseinović

 

Surprise Effect: S ULICE / FROM THE STREETS

Toulouse, Francuska

18.30 sati, ispred HNK u Šibeniku

21 sat, Svilajska ulica, Meterize – disperzija

 

19 sati, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

Kazalište Smješko, NAŠ ZELENI SVIJET

Djeca u ovoj edukativnoj predstavi naučit će kako je nastala naša Planeta Zemlja, što su kiše i kako je nastao prvi život. No, naša predivna Planeta Zemlja treba našu pomoć! Ljudi su napravili previše smeća i stalno zagađuju našu Planetu zemlju! Naučimo zajedno s Planetom Zemljom sve o odvajanju otpada! Predstava koja djeci na pristupačan način pokazuje i uči mališane kako odvajati otpad i kakvih sve vrsta otpada za reciklažu postoje.

Trajanje: 35 min / Uzrast: 3+

 

19.30 sati, Trg Pavla Šubića I.

Cia. Alta Gama, Argentina

Neodoljivo

20 sati, Zaton, Trg Gabrijela Cvitana – disperzija

Cia Palma, Brazil

Drugi pokušaj

 

20 sati, Nova scena

Cvrčak i Balarin

 

20 sati, Perivoj Roberta Visianija

Guixot de 8, Španjolska

Interaktivni park – EL Gargot d'Imaginacio

 

21 sat, ljetna pozornica

Dramski studio HNK u Šibeniku „Ivana Jelić“

Prema motivima iz filma The Full Monty

 

DO KRAJA

Nakon cijelogodišnjeg rada, istraživanja i učenja osnova glume, improvizacije i razvijanja dijaloga, Dramski studio HNK u Šibeniku „Ivana Jelić“ donosi nam svoj završni proizvod, predstavu za mlade Do kraja. Inspirirani motivima iz kultnog filmom The Full Monty polaznici Dramskog studija odlučili su prepusttiti se svojoj mašti i improvizaciji kako bi na kraju na kazališne daske iznijeli svoj autorski proizvod pod nazivom Do kraja.

Trajanje: 60 minuta / Uzrast: 14+

 

21.15, film na Gorici

Dječak oluje

Michael Kingley, nekad uspješan poslovni čovjek, sad u mirovini, svojoj unučici počne pričati priču iz vremena svoga djetinjstva. Priču govori o dječaku koji je s ocem živio na izoliranom otoku u Južnoj Australiji. Dječak se vezao za pelikana kojega je spasio, što mu je potpuno promijenilo život. Njihova veza i pustolovine što će ih zajedno doživjeti duboko će utjecati na sve što će se dječaku u budućnosti dogoditi i dati mu snagu da se bori kroz život.

 

22 sata, ispred katedrale svetog Jakova

Cia. Alta Gama, Argentina

Neodoljivo

 

22.30 sati, Nova scena – Noćni program

Umjetnička organizacija CANTA - Glazbena komedija "FRIZERAJ"

„Frizeraj“ je priča o mladosti i velikim snovima. „Frizeraj“ je priča o odustajanju od tih istih snova i mirenju sa onim što nam život pruža. A onda neočekivano, priča o jednom frizeraju postaje priča i o povratku svojim snovima i življenju života sto posto i sto na sat!

# UTORAK# MDF#TRNORUŽICA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 14:27