StoryEditorOCM
OstaloVELJAČA U HNK

Označite datume u svom notesu: Luda kuća i Arsenov feral u šibenskom teatru

31. siječnja 2019. - 18:04

"Luda kuća" bit će u veljači u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu. I nije riječ ni o kakvoj metafori, već će teatar u veljači doslovno zaposjesti "Luda kuća", zagrebačko kazalište ili ludilište, kako ga nazivaju njegovi tvorci Rene Bitorajac i Branko Đurić. "Luda kuća" će, naime, u veljači u Šibeniku gostovati čak dva puta.

U nedjelju 3. veljače predstavit će se predstavom "Idemo uživo" u kojoj prvi put na kazališnim daskama zajedno igraju Igor Mešin i Rene Bitorajac, premda iza sebe imaju brojne nastupe u zajedničkim filmovima, televizijskima serijama i showima. Sljedeće gostovanje "Lude kuće" najavljeno je 12. veljače, kada će izvesti predstavu "Ništa ljubav, samo seks", u kojoj glume Petra Dugandžić, Katarina Baban, Iskra Jirsak i Csilla Barath Bastaić. Autor teksta je Rene Bitorajac, a u toj "dokumentarnoj“ komediji, kako se najavljuje, publika prati četiri glumice u garderobi dok se pripremaju za predstavu. Pri tomu se kao ključna tema njihova razgovora nameće seks, a tijekom sat i pol, koliko predstava traje, transformiraju se u 13 različitih likova.

Arsenov feral

Šibenska publika u veljači će moći gledati još jednu gostujuću predstavu. Na programu je 27. veljače, a bit će to HNK Split i predstava "Ol' smo za jedan dan“, nastala prema novelama Marka Uvodića u režiji Trpimira Jurkića, koji je i glumac u komadu, a glume još Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco i Domagoj Mijić.

Jedini "domaći“ program u veljači je glazbeno-poetska večer koja će se održati u kazališnom foajeu 16. veljače povodom Valentinova. Nazvana je Arsenov feral, a nastupit će pjevač i glumac šibenskog HNK Šime Bubica uz klavirsku, odnosno gitarsku pratnju Kristine Pešić i Ante Stošića. Kao gošće večeri pozvane su sopranistica Tea Slavica i klapa "Gimnazijalke".
I dok ljubitelji kazališta u Šibeniku u mjesecu koji slijedi naće vidjeti niti jednu predstavu iz domaće produkcije, to se neće moći reći za zagrebačku publiku. Naime, tri dana zaredom, 26., 27. i 28. veljače, u "Gavelli" će igrati komedija "Kako je počeo rat na mom otoku“, koja je nastala u koprodukciji šibenskog i tog zagrebačkog teatra.

Predstava je premijerno izvedena lani u Šibeniku, gdje je doživjela samo nekoliko repriznih izvedbi, ali je u Zagrebu na repertoaru od početka ovogodišnje sezone. Predstavu, rađenu prema filmskom hitu Vinka Brešana, za koju je scenarij pisao i Ivo Brešan, režirao je Dražen Ferenčina, a u njoj glumi i troje šibenskih glumaca: Franka Klarić, Šime Bubica te Jakov Bilić, odnedavno i ravnatelj šibenskog kazališta.

23. travanj 2024 17:43