StoryEditorOCM
OstaloPočinje odbrojavanje

Ovogodišnji, 61. MDF ušao u završnicu, festivalska zastava spušta se u subotu: evo što smo sve zabilježili drugog tjedna u Šibeniku

Piše Marija Lončar
2. srpnja 2021. - 18:10

Još malo je preostalo do svečanog zatvaranja 61. Međunarodnog dječjeg festivala. Naime, festivalska zastava spušta se u subotu. Na ljetnoj pozornici ovogodišnje izdanje uz ples će ispratiti plesni teatar "Kataklo Athletic" iz Italije koji su uz ansambl iz Španjolske i Izraela bili jedini inozemni izvođači na 61. MDF-u.

Drugi festivalski tjedan pak donio je i neka nova događanja: sajam dječje knjige Librić u Perivoju Roberta Visianija, a prvi put oživjela je i nova scena – amfiteatar na Poljani u neposrednoj blizini Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" koja se pretvorila u pravu pričaonicu gdje su poznati i manje poznati, ali redom važni, Šibenčani i Šibenčanke čitali najmlađima. MDF se tako uključio u nacionalnu kampanju poticanja čitanja, a slikovnice i knjige za djecu i mlade koje su obilježili i njihovo odrastanje malenima su, među ostalim, čitali i glumci Goran Višnjić, Oriana Kunčić, književnica Olja Runjić te novinarka Živana Podrug.

I dok su se za festivalski šušur svake večeri brinuli brojni ulični glumci i izvođači, žongleri i akrobati čije je nastupe na Poljani pratila brojna publika, i mala i velika, ljetna je pozornica ugostila zagrebačku "Žar pticu" i njihovu predstavu "Hoću-neću", "Matovilku" Tvornice lutaka iz Zagreba, "Zlatno libro" Gradskog kazališta Marin Držić iz Dubrovnika, "Doktora Svelječića" Gradskog kazališta Sisak i "Miša u toću" splitskog Gradskog kazališta lutaka, a naklonost najmlađe publike posebno su izazavali mali folkloraši iz Dubrovnika, Metkovića i Korčule.

Na ljetnu pozornicu ovoga četvrtka još će se popeti "Zora riđokosa" zagrebačke Trešnje, a u petak, 2. srpnja Talijanske drama riječkog HNK u suradnji s splitskim kazalištem mladih izvest će predstavu "Adriatiko".

Kraju se primiču i festivalske radionice, a ove ih je godine bilo 33 i u gotovo svima tražilo se mjesto više.
Đir po gradu ovih dana nije mogao proći bez šetnje labirintom koji je iz Barcelone stigao na šibensku Poljanu. Činio se jednostavnim, no izlazak iz njega mnogima i nije bio tako brz i lagan.

I koliko god da je ovogodišnji MDF bio opterećen koronom zbog koje nije prodisao punim plućima, jedno je sigurno – odbrojavanje do sljedećeg počinje već u subotu kada se na ljetnoj pozornici spusti festivalska zastava.

19. travanj 2024 05:26