StoryEditorOCM
OstaloEvala "kolaši"

Ovo su naši majstori pivači: šibensko 'Kolo' od zlata! (FOTO)

Piše Katarina Rudan
24. svibnja 2017. - 18:51

Šibensko pjevačko društvo "Kolo", pod dirigentskom palicom maestra prof. Ive Lise, proteklog je vikenda na 2. međunarodnom zborskom natjecanju "Aurora Cantat" u Karlovcu osvojilo zlatno, prvo mjesto.

Uspjeh su Šibenčani postigli osvojivši 28 od maksimalno 30 bodova, što je najveća ocjena na ovom natjecanju. Natjecanje su organizirali Hrvatska udruga zborovođa, zajedno s partnerima i domaćinima Gradskim kazalištem "Zorin dom" i Prvim hrvatskim pjevačkim društvom "Zora" iz Karlovca. Besprijekorna organizacija, po kojoj je poznata Hrvatska udruga zborovođa, privukla je velik broj sudionika. Natjecalo se ukupno 39 zborova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske, s ukupno 930 pjevača. Visoku razinu natjecanja jamčio je i ugledni ocjenjivački odbor u kojem su bili Anjana Abraham iz Indije, te Bojan Pogrmilović i Branko Starc iz Hrvatske. Ovo je još jedno u nizu priznanja jednom od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj. "Kolo" je, podsjetimo, utemeljeno 1899. godine i od samog početka pripada vrhu hrvatskog zborskog pjevanja i jedno je od najtrofejnijih društava u zemlji.

– Iznimna mi je čast što je Šibensko pjevačko društvo "Kolo" dobilo ovako vrijednu nagradu i visoku ocjenu. Potvrda je to dobrog rada, onoga što smo zadnjih mjeseci marljivo vježbali. Ujedno je to i velika odgovornost za sve nas da tim putem nastavimo. Iskustvo u Karlovcu je bilo jako lijepo, svi smo vrlo sretni i uzbuđeni. Ma... baš smo ponosni – rekao je maestro Ivo Lise u utorak, na primanju predstavnika "Kola" kod gradonačelnika Šibenika Željka Burića.

Predsjednica ŠPD-a "Kolo" prof. Miljenka Bujas zahvalila je gradonačelniku na čestitkama te najavila kako su pred pjevačima brojni nastupi, među kojima je i koncert na Tvrđavi sv. Mihovila uz pratnju Simfonijskog orkestra OSRH.
– Ovo je bilo svojevrsno vatreno krštenje nove uprave "Kola" i maestra Lise. Što se tiče uprave, odnosi se to na organizacijska pitanja, od prijave do odlaska na natjecanje, ali moram zahvaliti i Gradu Šibeniku na pomoći jer da nije vas, mi to ne bismo mogli realizirati. Svi smo bili pod stresom i s pitanjima hoće li sve na kraju biti onako kako smo očekivali. Iskreno, nadali smo se zlatu i kad smo sišli s pozornice, bili smo svjesni da je naš nastup bio vrlo dobar. Ali, ovako visokom zlatu, 28 bodova od maksimalnih 30, koje nitko da sada nije dobio, nismo se nadali. Sva tri člana žirija dali su nam gotovo maksimalan broj bodova – rekla je tom prigodom prof. Bujas, te dodala da su postigli ono što su željeli i sada idu dalje prema novim uspjesima.
Istaknula je da je čast što će upravo "Kolo" zatvoriti ljetnu sezonu na Tvrđavi sv. Mihovila, i to uoči Dana grada i blagdana sv. Mihovila.

– Uvijek nam je posebno drago nastupati pred šibenskom publikom, a za tu smo prigodu pripremili koncertnu izvedbu prve hrvatske rock-opere "Gubec-beg" – rekla je Bujas.
Zadovoljstvo i ponos zbog uspjeha "Kola" nije skrivao ni gradonačelnik Burić.
– Kad je "Kolo" u pitanju, uspjeh je zajamčen. Vaš rad, trud i ljubav prema pjevanju na ponos je gradu Šibeniku i svim Šibenčanima, a "Kolo" je već godinama snažan element kulturne scene grada. Šibenik bez kulture ne može biti grad, stoga ćete u nama uvijek imati potporu – istaknuo je gradonačelnik Burić.

S novom upravom i novim dirigentom "Kolo" je u veljači počelo s pripremama za sezonu 2017. i ako se po jutru dan poznaje, zlato iz Karlovca potvrda je da će se bogata i uspješna tradicija šibenskih "kolaša" nastaviti. Podsjetimo, maestro prof. Ivo Lise iz Dubrovnika tada je preuzeo dirigentsku palicu od kolege Vladana Vuletina iz Kaštela, a prof. Miljenka Bujas mjesto predsjednice "Kola" od Krešimira Grubića.


UŠLA U POVIJEST
Prva žena na čelu 'Kola'
U analima "Kola", Miljenka Bujas, profesorica francuskog jezika i pedagogije, zaposlena u OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku, ostat će zapisana kao prva žena na čelu uprave u 118-godišnjoj povijesti društva i dosad najmlađa osoba na toj funkciji. Aktivna je pjevačica "Kola" od 2002., a bila je i članica upravnog i nadzornog odbora.
– "Kolo" je simbol Šibenika već gotovo 120 godina i svjesna sam da je svaki naš nastup pod posebnim povećalom javnosti i treba ga izvesti na najvišoj razini. S druge strane, tu je i 70 volontera koji godišnje za društvo žrtvuju i do 400 sati svog vremena i za svoj rad očekuju nagradu tako da održavaju kvalitetne nastupe, druže se i putuju na turneje, s ponosom predstavljajući svoj grad – izjavila je tada prof. Bujas, dodajući da je biti na čelu "Kola" velika čast i još veća dužnost.

20. travanj 2024 00:22