StoryEditorOCM
Fotođirpredivne scene

Otvorena Kuća umjetnosti Arsen! Gabi Novak: Mogu se samo rasplakati od sreće; Pogledajte svečanost u Šibeniku

Piše Marija Lončar
2. lipnja 2021. - 21:19

- Jako sam uzbuđena da se mogu samo rasplakati od sreće. Sretna sam što prisustvujem ovom činu, što sam ga doživjela. Ovo je prostor u kojem će se događati razne umjetnosti, a svega toga ne bi bilo da nema ljudi koji su imali viziju da to naprave kao što su Gorana Barišić Bačelić i Morana Periša i cijela ekipa iz šibenske Tvrđave kulture. Šibenik je bio Arsenov temelj, a Zagreb nadogradnja, a taj temelj sada je zabetoniran. Hvala Šibeniku. Puno mi je srce.

Riječi su to Gabi Novak na svečanosti otvorenja Kuće umjetnosti Arsen smještene u renoviranom i obnovljen prostru nekadašnjeg kina Odeon na šibenskoj rivi. Šibenik se tako tjedan dana nakon što je u foajeu HNK otvorena spomen-soba Ivi Brešanu, odužio još jednom svom velikom sugrađaninu tihom obrtniku, pjesniku opće prakse Arsenu Dediću. Istaknula je to i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pohvalivši Šibenik što je tako obilježio velikane svog grada i hrvatske kulture.

- Nadam se da će ta ova kuća biti ispunjena glazbom, riječi, slikom i umjetnosti. Zato mi je drago što je u ovom projektu sudjelovalo i Ministarstvo kulture – rekla je Obuljen Koržinek.

Kuća umjetnosti Arsen polivalentna je dvorana namijenjena svim vidovima umjetnosti: glazbenim i scenskim događanjima, filmskim projekcijama, izložbama, druženjima i konferencijama, otvorena za suradnju sa svim šibenskim Uz vrhunsku tehničku opremljenost, krasi je i modularni pod koji se može podizati i spuštati što omogućuje da pozornica bude u bilo kojem dijelu dvorane ovisno o potrebama onoga što će se u njoj događati. U predvorju se, pak, nalazi ugostiteljski objekt, jedan kut kojeg je posvećen Arsenu, s pijaninom, njegovim portretima i fotografijama, pločama i knjigama. U Kući Arsen postavljena je i umjetnikova bista rad kipara i glazbenika Borisa Leinera.

- Kad sam došao u prostor ostao sam paf! Ovo je fascinantno. Mislim da je moj otac zaslužio, nakon šest godina kako ga nema, da ima nešto ovakvo. Napravljeno je grandiozno u svim detaljima. Zbilja sam najugodnije zatečen, ali je bitno i to da je ova dvorana, bez obzira što je posvećena mom pokojnom ocu, napravljena i za grad Šibenik. Nadam se da će i programski zaživjeti i da neće biti kao poluprazni muzej, jer ovakvih prostora, osim možda Laube, nema ni u Zagrebu – rekao je Matija Dedić koji je za klavirom postavljenim na pozornici izdignutoj na sredini dvorane zavirao Arsenov Moderato cantabile i Vraćam se.

Svoj život Kuća umjetnosti Arsen punim plućima počinje živjeti već u četvrtka koncertom Gabi i Matije kojima će se kao gost pridružiti šibenski glazbenik i violinist Marko Ramljak.

19. travanj 2024 23:06