StoryEditorOCM
OstaloSatira ili iritacija?

Otkrivamo zašto je s programa HTV-a skinut Brešanov film u kojemu se prikazuje krađa lijesa s Tuđmanovim posmrtnim ostacima

Piše Vinko Paić/SD
11. prosinca 2020. - 17:32

Prava zavrzlama odvijala se u četvrtak na zagrebačkom Prisavlju kada su brzinom munje sa svog Drugog programa odlučiti cenzurirati čitavih dva sata filma Vinka Brešana Koja je ovo država iz 2019.

Trebala je to biti premijera filma kojim je zagrebački redatelj potvrdio status najvećeg hrvatskog režisera-hitmejkera. Naime, u prva četiri dana prikazivanja (četvrtak-nedjelja), tzv. (produženom) premijernom vikendu, u siječnju prošle godine "Koja je ovo država" privukula je 23.212 gledatelja u kina i zaradila nešto više od 755 tisuća kuna.

Mnoge koji su ga željeli pogledati na HRT-u začudilo je što sad u rasporedu odjednom piše da se prikazuje film “Vis-A-Vis”, redatelja Nevija Marasovića. A sve je krenulo još isti dan, da budemo precizniji – dan obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kad je u Saboru zastupnik Željko Sačić upozorio da se u filmu pojavljuje i sam Tuđman, točnije njegove – kosti.

Scena koja je zastupnicima bila sporna je ona u kojoj četvorica umirovljenika odjevena u dresove hrvatskih nogometnih reprezentativaca odluče ukrasti lijes hrvatskog predsjednika, kako bi se tim činom pokušali nagoditi s vlastima da se konačno riješi problem njihovih davno nestalih sinova, hrvatskih branitelja. Sve se još više zahuktava kad na kraju sjednice Sabora za govornicu staje Hrastov Hrvoje Zekanović i kreće ponosno urlati da je za ispravljanje "sramotne odluke" zaslužan njegov prijatelj, umirovljeni general Željko Sačić.

- Čestitao bih prijatelju i ratnom heroju, generalu Željku Sačiću, što je danas, zahvaljujući njegovoj intervenciji na početku sjednice s programa HRT-a maknut film "Koja je ovo država" u kojemu se prikazuje krađa lijesa s posmrtnim ostacima dr. Franje Tuđmana i trebao se prikazati baš danas, na 21. godišnjicu smrti pokojnog generala, vojskovođe i prvog predsjednika hrvatske države, Franje Tuđmana.

Dakle, nenadano prije pola sata, zamijenio ga je film Vis a Vis, rekao je Zekanović koji je dodao i da smatra da je ovaj primjer pokazatelj što je Hrvatska i kakva je Vlada Andreja Plenkovića, kao i menadžment HRT-a.

Zna se koja smo država

- Jesmo li mi normalna država?! Jesmo li uopće država?! - vikao je Zekanović i demonstrativno otišao s govornice na što mu je Ante Sanader, koji je predsjedao sjednicom, odgovorio da ne ispituje koja je ovo država, jer je ovo Hrvatska i dao mu opomenu.

Ubrzo se u večernjim satima četvrtka oglasio i sam HRT priopćenjem koje vam donosimo u cjelosti.

- Hrvatska radiotelevizija (HRT) obavještava gledatelje da je film koji je večeras trebao biti emitiran u 21 sat u sklopu Ciklusa hrvatskog filma četvrtkom na HTV2 – “Koja je ovo država” u režiji Vinka Brešana i produkciji Ivana Maloče – bio predložen još u rujnu od strane uredništva Dramskog programa HTV-a.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević je danas, nakon pregledanog filma, donio odluku da je spomenuti film neprimjeren emitiranju na godišnjicu smrti prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana, te će biti emitiran u nekom od narednih termina Ciklusa hrvatskog filma četvrtkom. Umjesto filma “Koja je ovo država” premijerno će biti emitiran film “Via-a-Vis” redatelja Nevia Marasovića, izvijestili su priopćenjem s HRT-a.

Tijekom jutra kontaktirali smo Vinka Brešana koji nam je dao svoj komentar na cijelu situaciju.

- HRT nije koproducent filma "Koja je ovo država", jedina televizija koja je koproducent je poljska televizija. HRT je otkupio prava za emitiranje od Interfilma. Prema tome, nedvojbeno ima pravo staviti film da ga prikazuju u bilo kojem terminu. Također ima pravo skinuti ga iz predviđenog termina.

S time, nažalost, ili na sreću, nemam apsolutno ništa. Jedino se sad tu postavlja jedno drugo pitanje, a to je što pretplatnici HRT-a misle o tome. Naime, cijeli su tjedan najavljivali film koji je trebao biti na ekranu u četvrtak, da bi ga ekspresno potom makli iz programa. Ali to nije moj problem, to je problem svih pretplatnika HRT-a koji redovito plaćaju pretplatu, rekao nam je Brešan, a na pitanje je li razočaran što se ovo dogodilo odgovara: Ja sam prestar da bih ikako bio razočaran.

Jučer je pak producent filma Ivan Maloča za 24 sata istaknuo kako mu je u redu odluka državne televizije.

Želimo satiru, ne iritaciju

- Imamo 364 dana kad možemo pokazati taj film, ne mora biti baš ovaj. Nama nije u interesu da se taj film, koji je satira i u kojem je pokojni predsjednik, pokazuje na godišnjicu njegove smrti.

To je onda neka iritacija, a mi želimo satiru, ne iritaciju. Takva nam je ideja od početka: satira, zezanje, humor, proširivanje perspektive društva. Dapače, ja da sam tamo, ja ga ne bih stavio na ovaj dan. Ispravimo grešku bez ljutnje, sve se dogodi živom čovjeku. Mala smo zemlja, maltene se svi znamo. Ispalo je tako kako je, valjda je sad ispravljeno. Meni je to okej, rekao je Maloča.

Radnja filma se vrti oko suicidalnog generala, ministra u hrvatskoj vladi koji se dobrovoljno zatvori u zatvorsku ćeliju te roditelja koji ukradu lijesove s ostacima pokojnih predsjednika Hrvatske i Srbije kako bi prisilili svoje vlade da napokon pronađu grobove njihove djece poginule u ratu.

Brešan je nedugo nakom premijere gostovao kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2 gdje je objasnio da nije otvarao ničiji grob.

- Morate shvatiti da nitko nije otvorio grob Franje Tuđmana niti je scena snimana na njegovom grobu. Ovdje četvorica ljudi glume da otvaraju grob Franje Tuđmana. Da smo scenu snimili na grobu, to više ne bi bila gluma, nego zloupotreba stvarnosti. Igrani film zahtijeva glumu i ne dopušta zloupotrebu stvarnosti.

Jedno je da netko otvori grob moga oca, a nešto sasvim drugo je da netko to odglumi. Kada bi netko snimio film u kojemu otvara grob moga oca Ive i usput razgovara o hrvatskim književnicima, meni bi se to jako svidjelo. A svidjelo bi se i mom ocu. Tako bi dobio veći spomenik od onog brončanog, objasnio je redatelj spornu scenu iz filma.

20. travanj 2024 14:36