StoryEditorOCM
OstaloSemir Osmanagić u Šibeniku

Otkrivač bosanskih piramida tvrdi: Trebamo mijenjati povijest, jer su te građevine nastajale u cijelom svijetu, ne samo u Egiptu i Meksiku (FOTO)

27. ožujka 2017. - 21:56

-Službena znanost tvrdi da su piramide bile građene u Egiptu i Meksiku. Pogrešno, gradilo ih se na cijeloj zemlji; za egipatske tvrde da su bile grobnice faraona i to je ponovno krivo. Jer, u najstarijim i najvećim egipatskim piramidama – Keopsovoj i Kefrenovoj, nikada nije bilo mumija, niti hijeroglifa, što znači da ih je gradila starija, puno naprednija civilizacija.

Dakle, moramo mijenjati povijest – kazao je na početku večerašnjeg predavanja "Energija bosanskih piramida" dr. sc. Semir Osmanagić, otkrivač i predani istraživač piramida u Visokome, ali i piramida diljem svijeta, naročito u Južnoj Americi.
Izlaganje u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" organizirao je HAZUD – Hrvatska akademija znanosti u dijaspori sa sjedištem u Baselu, čiji je Osmanagić član, a moderator je bio Zvonko Vampovac. Osmanagić je inače, na velikoj predavačkoj turneji po Hrvatskoj, a u narednih mjesec dana nastavit će u Turskoj, te na dalekom Istoku. 
O
čekivano, multimedijalnu dvoranu publika je solidno popunila, samo potvrđujući kako ova intrigantna, "denikenovska" tema, zajedno s istim takvim Osmanagićem, istraživačem koji živi na relaciji Houston(SAD)- Sarajevo, već godinama plijeni pažnju, unatoč od početka prisutnim osporavanjima ovdašnjih i stranih stručnjaka.

Postavivši prije 15 godina smjelu teoriju Bosanskih piramida koja tvrdi da se nadomak grada Visokog u BiH  nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom u davnoj prošlosti – prije oko 30-tak tisuća godina, Osmanagić već 12 godina nastoji promijeniti povijest. Po njemu je brdo Visočica zapravo Piramida Sunca, prva takve vrste u Europi, brdo Plješivica je Piramida Mjeseca, a treća je Piramida Bosanskog Zmaja.

-Ja sam najprije antropolog, a u zadnjih 25 godina istražujem piramide širom svijeta, ali ja jedini istražujem zajedničke karakteristike svih piramida svijeta, kaže Osmanagić, koji je formirao i set od deset zajedničkih kriterija za piramide, o čemu je govorio i u Šibeniku.

Napominje da je istraživanje bosanskih piramida jedino u početku bio isključivo arheološki projekt, ali je postao interdisciplinarnim znanstvenim projektom. Tako se ušlo i u energetski aspekt s istraživanjima fizičara, elektroinženjera i akustičara, također i duhovni aspekt bosanskih piramida, njihovog odraza na duhovna čula i naposljetku, istražen je i peti aspekt, koji potvrđuje dugovječnost energije piramida.

-Za svaki od ovih aspekata imamo znanstvenu metodologiju koju koristimo i s time dokumantacija ovog projekta raste svake godine, govori Osmanagić. Kako napominje, što su znanstveni argumenti istraživanja koje sa suradnicima i brojnim volonterima provodi u Visokome postali brojniji, tako su osporavatelji teorije bosanksih piramida utihnuli i više se ne čuju, jer argumenata nikad nisu imali, tvrdi Osmanagić.

On je inače, direktor Centra za antropologiju i arheologiju Američkog sveučilišta u BiH, inozemni član Ruske akademije prirodnih znanosti, te član Aleksandrijskog društva arheologa.   


 

20. travanj 2024 06:57