StoryEditorOCM
OstaloJure Celić

On je sve u jednom - dirigent, violinist, mandolinist i kauboj koji voli Bacha, klape i country (FOTO)

7. srpnja 2017. - 14:17

Sjajan koncert, razgaljena publika i zadovoljni glazbenici! Tako bi se ukratko mogao opisati najnoviji, ljetni koncert Gradskog komornog orkestra održan u crkvi sv. Frane u Šibeniku pod dirigentskom palicom profesora violine i svestranog glazbenika Jure Celića.

– Jedini smo amaterski gudački orkestar u Dalmaciji, a program koji smo izveli bio je vrlo zahtjevan. Svirali smo od baroka do romantizma, pa čak i 20. stoljeće, odnosno od Bacha do Šostakoviča – ističe Celić i dodaje kako orkestar ima 19 članova. Uz nekoliko starijih, bivših učenika Glazbene škole Ivana Lukačića, većinu čine sadašnji učenici srednje, pa čak i nekoliko njih iz osnovne glazbene škole. Vrijedni su to i nadareni, višestruko nagrađivani mladi glazbenici, kaže Celić.

– Kao gosti na koncertu su nastupili Roko Radeljak, student klarineta, Franka Palada, koja je završila srednju glazbenu za solo pjevanje, mandolinisti Čedomir Perković i Ante Gašpić iz Mandolinskog orkestra Tribunj. A tu su i naša koncert-majstorica Sanja Šarić, te solistice na violini Martina Radnić i Maja Pučić te Lana Plančić, također na violini, koja je dosad najnadarenija učenica šibenske glazbene škole među gudačima. Članovi orkestra su i čelisti Nina Lucija Perina i Lovre Tunuković.
– Dobra atmosfera i ljubav prema glazbi, koja povezuje sve u orkestru, urodili su odličnim koncertom – ističe Celić.

Ne krije zadovoljstvo zbog toga, premda u tome ne vidi svoju posebnu zaslugu.
– Ne vjerujem ni u kakvu strogost i autoritativno vođenje orkestra. Radimo bez presinga, u dobroj atmosferi, druženju i s velikom ljubavi. Takav rad uvijek urodi plodom – naglašava Celić i objašnjava kako je glazba koju orkestar svira neobična za vrijeme u kojem živimo.
– Ako sviramo glazbu iz vremena baroka, koju karakteriziraju duge forme, mnogi kažu da ih to smiruje s obzirom na stres i nervozu koju donosi današnji način življenja.

No, dirigentski štapić u Gradskom komornom orkestru samo je dio priče o glazbenoj osobnosti Jure Celića. Studij violine završio je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Kao student, a neko vrijeme i nakon diplome, svirao je u Operi HNK Split. Potom u Sinju predaje u tamošnjoj Glazbenoj školi. Violinu prestaje predavati odlaskom u Zagreb, gdje se zapošljava u jednom od tada najvećih CD shopova u Hrvatskoj, na odjelu klasike i jazza. I to mu je razdoblje, kaže, bilo jedno od ljepših u životu, jer je upoznao mnoge glazbenike, producente, kolekcionare…

Prije desetak godina vratio se u rodni Šibenik i zaposlio se kao profesor violine u Glazbenoj školi Ivana Lukačića. Njegovi učenici redovito osvajaju nagrade na natjecanjima. Uz violinu, Celić svira i mandolinu pa je bio član mandolinskih orkestara i klapa, ili ih je vodio, a osnovao je i grupu "Horses Back", u prijevodu "konjevrate", kako su u Šibeniku u šali prozvali njegov bend. Sastav, nakon brojnih izmjena, danas čine glazbenici iz Šibenika, Iloka, Ivanić Grada i Zagreba. Sviraju pravi country i, uz bend "Ljuta kuća" iz Sinja, jedini su izvođači takve glazbe u Dalmaciji. Premda, sinjski se bend možda ni ne računa. Jer, osnovao ga je bivši Celićev učenik violine. Tko zna tko će još krenuti profesorovim stopama? Celićev entuzijazam i strast prema glazbi, bez žanrovskih i drugih okova, na sreću su dovoljno zarazni!

20. travanj 2024 14:37