StoryEditorOCM
OstaloSele u Zadar

Okreću novu životnu stranicu: Šibenske plesačice ne mire se sa činjenicom da u rodnom gradu nemaju mogućnost nastavka daljnjeg školovanja i stečeno znanje o plesu ne žele svesti tek na običan hobi i povremenu rekreaciju

24. listopada 2019. - 14:00

Dvadeset šibenskih učenica, polaznica prve i druge generacije koja je završila četverogodišnju Osnovnu školu za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja Dalmatinca, s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem iščekuju kraj ovoga tjedna.

 

Petak, 25. listopada, šibenske plesačice, mahom u dobi od 14 do 17 godina, dočekuju i s poprilično treme, jer toga dana sa svojom predstavom “Matrix” nastupit će ne na domaćem terenu, nego u susjednom Zadru, na sceni tamošnjeg Hrvatskog narodnog kazališta.

 

 

 

 

Veliki je to dan za mlade plesačice, jer predstava koja je nastala još 2015. godine, kao godišnja produkcija tadašnjeg 3. razreda Osnovne škole za balet i suvremeni ples, u međuvremenu se mijenjala i dograđivala te izrasla u cjelovečernji glazbeno plesni spektakl, tvrdi njihova bivša nastavnica i sadašnja voditeljica, plesačica i koreografkinja te osnivačica Škole prirodnog pokreta u Zadru, Marija Šćekić. I nastavlja...

 

‘Tiha revolucija’

 

- Kroz tu priču šibenske cure pokretom i plesom govore i o situaciji u kojoj se same našle, tvrdi njihova bivša nastavnica i sadašnja voditeljica, plesačica i koreografkinja te osnivačica Škole prirodnog pokreta u Zadru, Marija Šćekić.

 

- Predstava “Matrix”, nastala po uzoru na istoimeni film, na svojevrsni je način “tiha revolucija”, određeni izlaz iz situacije u kojoj su se ova šibenska djeca našla nakon završene osnovne plesne škole i nemogućnosti nastavka srednjeg plesnog obrazovanja. Matrix je postao njihova životna priča, izlaz, govor.

 

U predstavi pleše 20 djevojaka, njih 12 iz prve i osam iz druge generacije završene OŠ za balet i suvremeni ples. Ta djeca nikako ne odustaju od plesa, a kako se čini neće odustati ni još neko vrijeme... dok god ih put ne odvede u neki drugi grad ili, nedaj bože, drugu zemlju – reći će Šćekić.

 

 

O drugoj zemlji, na sreću, nema ni govora. Barem za sada. Ali ima o drugom gradu, jer šibenske plesačice ne mire se sa činjenicom da u rodnom gradu nemaju mogućnost nastavka daljnjeg školovanja i stečeno znanje o plesu ne žele svesti tek na običan hobi i povremenu rekreaciju. Zato od ove jeseni, desetak najupornijih i najdarovitijih među njima, ono što ne mogu ostvariti u rodnom gradu, namjeravaju u susjednom Zadru, u kojem Šćekić - u sklopu svoje umjetničke udruge Histeria nova - vodi Školu prirodnog pokreta i suvrmenog plesa.

 

- Volim istaknuti kako ovo nije dječja predstava, iako je izvode djeca, doduše sada već djevojke. Ovdje je riječ o maloljetnicama koje svojom scenskom zrelošću, profesionalnošću, fokusom i plesnom izvedbom ne odstupaju od nekog drugog profesionalnog anasambla. Zato hvala svima koji su nam izišli u susret u Šibeniku i Tehničkoj školi gdje smo u sportskoj dvorani uvježbavale predstavu – ističe Šćekić.

 

Za najavu predstave šibenske plesačice i njihova voditeljica napravile su i kratki trailer koji se stavile na YouTube. Filmić je snimljen isključivo na šibenskim lokacijama kao što je prostor bivše tvornice TEF, odnosno uzbrdica u blizini Tvrđave sv. Ivana s pogledom na stari dio Šibenika i šibenski zaljev. Namjera je, dodaje Šćekić, bila jasna: Zadru se predstavljaju šibenske plesačice.

 

- Zato nam je važno i voljele bismo da nam na predstavu dođu i ljudi iz Šibenika. Svakako ćemo službeno pozvati i gradonačelnika Željka Burića i njegove zamjenike, a osim roditelja naših cura, nadam se da će biti još zainteresirane šibenske publike koja će nas doći pogledati – govori Šćekić.

 

Okrećemo novi list

 

Podsjeća kako se mlade šibenske plesačice svoj “Matrix” baš i nisu imale priliku pokazati u rodnom gradu. Šćekić ne krije gorčinu što svojedobno “Matrix” nije dobio ni zeleno svjetlo da bude izveden u sklopu šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala. U međuvremenu, s tom su predstavom mlade šibenske plesačice gostovale u Đakovu i nastupile u tamošenjm programu u sklopu Noći muzeja, a lani su sudjelovale i na Dance Festivalu u Karlovcu.

 

 

 

 

- Ova izvedba u Zadru naš je oproštaj od “Matrixa”, a na neki način i od Šibenika. Cure su prerasle tu predstavu i vrijeme je da okrenemo novi list – kazala je Šćekić vjerujući kako će se za šibenske plesačice koje će postati nova generacija zadarske Histerije nove, sigurno još čuti.•

19. travanj 2024 09:19