StoryEditorOCM
OstaloPredvođeni nacionalnim tenorom Hridom Matićem

Održan jubilarni koncert 'Ivanu Meštroviću u čast': Prvo Otavice, tek onda Rim

15. kolovoza 2019. - 13:40

Održan je 10. jubilarni koncert "Ivanu Meštroviću u čast" u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica u općini Ružić. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Muzeja Ivana Meštrovića u organizaciji Općine Ružić te potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

U realizaciji Glazbenog ansambla Hrvatsko-talijanskog društva iz Zagreba izveden je program sastavljen od sakralnih skladbi hrvatskih i stranih skladatelja. Glazbeni ansambl Hrvatsko-talijanskog društva, predvođen nacionalnim tenorom Hridom Matićem, tradicionalno je započeo program s jednom od najljepših Lukačićevih skladbi, četveroglasnim motetom "Quam pulchra es" ("Kako si lijepa") iz njegove zbirke moteta "Sacrae cantiones" (Svete pjesme) objavljene 1620. godine u Veneciji.

Zanimljiv je podatak da je ova Lukačićeva jedina zbirka moteta bila nepoznata sve do tridesetih godina dvadesetog stoljeća, kad ju je slučajno pronašao dr. Dragan Plamenac u Državnoj knjižnici u Berlinu. Nadahnuće za skladanje zbirke "Sacrae cantiones" Lukačić je pronašao u biblijskim i liturgijskim tekstovima, koje je prilagodio svojim skladbama dajući im tako gotovo snagu oratorija, pritom crpeći sva sredstva glazbenog izričaja kasne renesanse i ranog baroka, što ga svrstava uz bok najboljih europskih skladatelja toga vremena.

Na koncertu su se publici predstavile i dvije zagrebačke operne pjevačice (rodom iz Šibenika), Maja Jakoliš, profesorica na Akademiji za rock i pop glazbu u Zagrebu, i Martina Klarić, članica Opere HNK Zagreb.

Iz njihova vrsno interpretiranog repertoara, izdvojili bismo sjajnu izvedbu dueta "Stabat Mater dolorosa" G. B. Pergolesija, uz orguljašku pratnju Gaja Matića Marovića. Ansamblu se pridružila i mlada sopranistica Amarili Marović-Matić, koja je kristalno čistim sopranom odlično stilski dočarala skladbu "Caro mio ben". Hrid Matić oduševio je publiku izvedbom čudesno lijepe antikne duhovne skladbe na napolitanskom narječju "Fenesta che lucive", skladatelja Vincenza Bellinija.

Službeni dio koncerta zaključen je Mozartovim ''Ave verum corpus'' u izvedbi svih izvođača, koji su na bisu, između ostaloga, izveli u duhovnoj obradi pop skladbu ''Caruso'' L. Dale. Ovom pjesmom prisjetili su nas vremena egzodusa europskog stanovništva u Ameriku, što je na određeni način bila i sudbina našega Ivana Meštrovića, koji je svoje posljednje razdoblje umjetničkog stvaralaštva i života proveo u Americi.

Glazbeni ansambl Hrvatsko-talijanskog društva će tradicionalno i ove godine nakon Otavica – na put u Rim, gdje će u crkvi sv. Jeronima rimskoj publici predstaviti hrvatsku duhovnu glazbu, ovoga puta posebno mjesto u programu zauzet će još jedan hrvatski glazbeni velikan – Luka Sorkočević.

25. travanj 2024 03:13