StoryEditorOCM
OstaloNaša mala:

Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta: Šibenčanka Ivana Gulin u "utrci" za nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina

11. studenog 2019. - 19:31

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je u ponedjeljak nominacije Nagrada hrvatskog glumišta, koje će se dodijeliti 24. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Za nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za najbolje žensko ostvarenje natječu se Dajana Čuljak, Šibenčanka Ivana Gulin i Matea Marušić te, za najbolje muško ostvarenje, Ugo Korani, Ivan Pašalić i Mateo Videk.

Tom prilikom će, uz cijeli niz pobjednika u različitim kategorijama dramskog stvaralaštva biti uručene nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Krunoslavu Šariću za dramu, te Nikši Barezi za operu. Ove godine dodijeljena je i nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, i to ansamblu i autorskom timu predstave "Fleks", u produkciji Kunst Teatra iz Zagreba u režiji Ivana Penovića, "za inovativni pristup, novi smjer kazališta i specifično shvaćanje svijeta i trenutka u kojem živimo".
Glumcu i redatelju, voditelju Glumačke družine Histrion Zlatku Vitezu Hrvatskog društvo dramskih umjetnika dodijelilo je posebno priznanje u povodu 50. obljetnice njegovog umjetničkog djelovanja, a u znak zahvale na cjelokupnom doprinosu tome društvu. Dodijeljeno je i posebno priznanje Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika, i to baletnoj umjetnici Sonji Kastl jer je "zadužila baletnu struku svojim iznimnim nastupima, koreografijama predstava, radom i promocijom baletne umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu".

Nagradu hrvatskog glumišta su 1992. utemeljili Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), Hrvatska radio televizija i Večernji list, sa suutemeljiteljima Ministarstvom kulture, Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a, HNK-a u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

Pokrovitelji nagrade ove su godine hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo kulture. Konačnu odluku o dobitnicima nagrada za 2019. godinu, žiriji će donijeti 24. studenog, kada će nagrade biti i uručene, na svečanoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan TV prijenos na 2. programu HRT-a.

 

 

24. travanj 2024 21:35