StoryEditorOCM
Ostalosuper projekt

Objavljena nova serija Zidnih novina u Kninu, posvećena je povijesti zanatskih radnji i obrta, nekadašnjim zabavama, izlascima...

Piše Šibenski.hr
2. siječnja 2022. - 16:24

Udruga Porta zaključila je godinu kratkim filmom o edukacijsko-dokumentarnom programu "Zidne novine u Kninu", koji je proizišao iz dugoročnog programa "Demokratizacija kultura sjećanja" umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon iz Zagreba i autorice Kristine Leko, a posvećen je afirmaciji poliperspektivnog i inkluzivnog sjećanja u javnom prostoru.

Na tribini organiziranoj u Kninu 2019. godine u okviru programa, grupa srednjoškolaca i starijih građana Knina predložila je izradu Zidnih novina posvećenih povijesti života u gradu.

U Kninu je većina spomenika posvećena povijesnim ličnostima i događajima iz nacionalne povijesti, a javna percepcija grada u nacionalnim okvirima uglavnom je vezana uz proslavu obljetnice Oluje. Zidne novine su pak zamišljene da budu posvećene sjećanjima na ljude i događaje iz lokalne povijesti i povijesti svakodnevice, onako kako ih pamte sami građani Knina.

Program "Zidne novine u Kninu" započet je 2020. godine u suradnji s lokalnim partnerima, Srednjom školom Lovre Montija i Narodnom knjižnicom te Udrugom Porta koja je u 2021. vodila aktivnosti na terenu. Program se realizirao kao ciklus radionica i organiziranih susreta u kojima su srednjoškolci, uz mentorstvo profesora/ica i lokalnih djelatnika u kulturi, od starijih sugrađana prikupljali sjećanja i fotografije iz njihovih privatnih arhiva, uređivali ih te objavljivali na mrežnim stranicama škole i u javnom prostoru grada, u formi Zidnih novina.

U povodu završetka druge godine izvođenja programa i objave nove serije Zidnih novina koje su posvećene lokalitetima Riva i Strana te zanatskim radnjama i obrtima, zabavi i izlascima Kninjana, objavljen je kratki film s kratkim pregledom aktivnosti i izjavama nekih od protagonista.

Program je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova.

26. travanj 2024 05:50