StoryEditorOCM
OstaloKoja je ovo država u Todorićevim dvorima

Novi film Vinka Brešana nije mogao proći bez Mate Gulina, a redatelj uoči premijere poručuje: "Nadam se da će se svi pobuniti i lijevi i desni i gornji i donji!"

27. listopada 2018. - 14:49

Dva mjeseca prije premijere njegova zadnjeg filma "Koja je ovo država", odnosno gotovo tri uoči početka kinodistribucije, najveći hrvatski redateljski hitmejker Vinko Brešan održao je prvu press-konferenciju s ekipom u Kulmerovim dvorima, domu obitelji Todorić kao "idealnoj kulisi" za presicu o "komediji apsurda" inspiriranoj "paradoksima iz svakodnevnog života".


Na presici je bio predstavljen novi, službeni foršpan, nakon prigodnog "teaser-trailera" povodom finala SP-a, odnosno inserta/scene iz filma ambijentirane u Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Vuk Karadžić gdje dolazi inspektor (Goran Bogdan) i raspituje se je li netko od prisutnih spominjao predsjednika Tuđmana, da bi zauzvrat dobio "pjesmu o Tuđmanu", "pravu srpsku". Tim tragom, kraći razgovor s Brešanom započinjemo pitanjem očekuje li da i ovaj njegov film izazove reakcije iz sfere kontroverze.


- Nisam primijetio da su zasad neke velike reakcije. Ono što je sigurno jest da je ovaj film načinjen od velike količine apsurda. Ovo je na određeni način komedija apsurda. Scenarist Mate Matišić i ja pokušali smo dotjerati stvarnost koju imamo do apsurda tako da u pretjerivanju dođemo do istine. Koliko smo uspjeli, vidjet ćemo. A hoće li se netko pobuniti, ne znam, ali se nadam da će se svi pobuniti i lijevi i desni i gornji i donji – govori nam sa smiješkom Brešan.

Ministar se zaključao u ćeliju

Svaka Brešanova prethodna komedija bila je megahit ("Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal", "Svećenikova djeca"). Hoće li "Koja je ovo država" nastaviti hitoidni niz?


- Ono što znam iz iskustva jest da se hitovi ne rade. Hitovi se dogode, tj. događaju. Ja imam tu sreću i veselje da su se hitovi meni događali više puta, ali isto sam svjestan da se ne može predvidjeti i planirati. Očekivanja jesu da taj film komunicira s publikom, a u kojoj mjeri, to je nezahvalno prognozirati. Siguran sam da hoće, ali ne na nivou nekog broja gledatelja – kaže nam Brešan kojeg smo uspjeli nagovoriti da nam bar djelomično odškrine vrata scenarija koji je pod velom tajne.


- Film se sastoji od tri priče, a centralna je o ministru koji je došao na postavljanje kamena temeljca novog krila zatvora. Prilikom obilaska zatvora zaključa se u jednu ćeliju i ne želi izaći. Sad ga svi nagovaraju da izađe, ravnatelj, državni odvjetnik, savjetnik predsjednika republike, premijer, predsjednik republike, njegova žena... To je sve vezano za prvu i treću priču, ali neka gledatelj otkrije tijekom filma – zagonetan je Brešan kojemu je, priznaje nam, bilo stalo da snima na autentičnim lokacijama.

Plenković mi je beskrajno pomogao

- Budući da su mi likovi predsjednik, premijer, državni odvjetnik itd., bilo mi je važno snimati na autentičnim lokacijama. Tako da smo zatvor snimali u Lepoglavi, a predsjednički ured u Visokoj ulici, budući da se radnja zbiva 2020. i da sam pretpostavio da će predsjednički ured biti premješten u Visoku ulicu. Soba za sjednice vlade i sastanke snimljena je u Banskim dvorima, dakle isto na autentičnim lokacijama. Dozvolu nam je dala Vlada RH, odnosno Andrej Plenković koji je meni osobno beskrajno pomogao objasnivši mi kako izgledaju sastanci, gdje tko sjedi itd., kako bi sve bilo potpuno autentično. Na odjavnoj špici filma se zahvaljujem Andreju na velikoj pomoći – otkriva nam Brešan.


Hoće li Plenković biti zahvalan Brešanu nakon što vidi film, pitamo redatelja.
- Otkud ja znam. Svaki predsjednik vlade očekuje da film bude dobar. Ako je dobar, znači da nije potrošen novac bez veze, ali to mora on ocijeniti – rekao nam je Brešan koji želi da "Koja je ovo država" ima premijere u mnogim gradovima Hrvatske.
- Želim vratiti film i premijere kao kulturni događaj u gradove koji ne moraju nužno biti Zagreb. Zato i je 17. prosinca premijera u Zagrebu nakon čega, do početka kinodistribucije 3. siječnja, slijede Rijeka, Split...


Zvučna glumačka ekipa
Brešan je za film okupio zvučnu glumačku ekipu, dobrim dijelom prisutnu i na presici. Gledat ćemo, dakle, Gorana Grgića, Nikšu Butijera, Ivu Mihalić, Almu Pricu, Vedrana Mlikotu, Kseniju Marinković..., a tu su i Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Mate Gulin, Zdenko Jelčić, braća Navojec, Dražen Kuhn...

25. travanj 2024 08:57