StoryEditorOCM
Ostalo'Inspektor psina'

Nova dječja predstava HNK u Šibeniku; Na daske se u trostrukoj ulozi vraća Pero Mioč

30. travnja 2019. - 16:43

"Inspektor psina", naziv je nove dječje predstave HNK u Šibeniku, a na daske vraća Peru Mioča, nekadašnjeg, danas umirovljenog dramaturga kuće u trostrukoj ulozi.

Mioč se naime, ovdje potpisuje kao prevoditelj, scenograf i redatelj, a ovaj 56-minutni komad Pierrea Gripardija, francuskog pjesnika, prozaika i dramatičara za šibenski je HNK značajan po tome što je od njegova utemeljenja riječ o prvoj predstavi nastaloj isključivo šibenskim profesionalnim snagama. Premijera je u utorak, 7. svibnja, a repriza sutradan, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji u HNK Šibenik.

K tome, stalnoj, uhodanoj postavi sa šibenske pozornice priključeno je dvoje mladih Šibenčana, netom završenih glumaca s akademije, Ana Perković i Kristijan Šupe kojima će to biti prvi nastup na ovoj sceni, ističe Jakov Bilić, ravnatelj HNK. Kaže da je ponosan na njihov angažman, jer se, stupajući na čelo kazališta samom sebi i kolektivu obvezao da će stalno nastojati pružati šansu mladim glumačkim snagama poniklim iz šibenskog kraja, tako da ova predstava uspješno spaja kreaciju triju naraštaja povezanih s teatarskim daskama. Ravnopravno sa Šimom Bubicom u naslovnoj roli inspektora Psine, te Orianom Kunčić i Frankom Klarić, Perković i Šupe uspješno odoljevaju glumačkom izazovu te poput iskusnih kolega izvode po tri uloge, nije krio zadovoljstvo redatelj.

Krenulo s radionicom

Ova predstava s nekoliko songova kao autora glazbe na scenu vraća također Sanibora Vuletina, šibenskog glazbenika koji je u prošlosti surađivao s kazalištem. Oni koji pamte dosta dugo, sjećaju se Vuletina 70-tih godina kao frontmana orkestra šibenskih glazbenika iz poznatog mjuzikla "Mačak Džingis-kan i Miki Trasi" na stihove Vesne Parun u izvedbi šibenske djece, a glazbu je, osim ovaj put, za kazalište skladao još u dva navrata, prisjetio se Mioč njihove uspješne suradnje.

Naročito na predstavi Paje Kanižaja "Prsluk pucam" pripremanoj usred bombardiranja za vrijeme Domovinskog rata, za što je Vuletin pobrao pregršt komplimenata. Zanimljivo, "Inspektora Psinu" Mioč je prvotno postavio u sklopu kazališne dramske radionice još daleke 1996. godine, iste one u kojoj su se kao djeca brusili većina sadašnjih šibenskih glumaca.

Jedna od njih je Oriana Kunčić i za nju je rad na ovoj predstavi istodobno bio i podsjećanje na dane kada je uz Mioča u njoj sazrijevala odluka da jednoga dana postane glumica.

- Ovaj projekt vratio me na zamimljive stvari u glumačkom zanatu koje smo savladavali, a kasnije ih možda i zanemarivali, a to je važnost teksta koji glumački "provlačimo" kroz sebe, istražujemo i primjenjujemo na sebi. Bilo mi je jako inspirativno u svakom slučaju, a naročito mi je drago što su s nama mlade kolege, kazala je Kunčić. A oni su pak, zahvalni na otvorenim vratima za suradnju i zadovoljni poticajnim ozračjem za vrijeme priprema.

Prema zaključnim riječima Jakova Bilića, predstava "Inspektor Psina" označava i početak rada HNK Šibenik na nizu manjih dječjih predstava s kojima bi se priređivale subotnje matineje u šibenskom kazalištu.

19. travanj 2024 02:18