StoryEditorOCM
OstaloZa staru i novu publiku

Noć muzeja u šibenskom muzeju: gimnazijski bendovi, klapski pjevači i tovernaški meni. Vegani se moraju strpiti do dogodine

Piše Marija Lončar
26. siječnja 2024. - 11:55

 

Muzej grada Šibenika i ove se godine bogatim i raznovrsnim programom uključuje u Noć muzeja, a ovogodišnja tema manifestacije u svim muzejima, galerijama i baštinskim ustanovama u državi je Muzeji i nova publika.

Etnologinja Marija Krnčević Rak kaže kako se šibenski muzej ovogodišnjim programom i te kako potrudio privući novu publiku, osobito onu mlađu pa su neki od njih uključeni i u sam program.

-U temu smo se uključili tako što smo smo odlučili pozvati šibenske gimnazijalce da nam budu gosti u glazbenom programu. Do sada su nam koncerte u Noći muzeja držali uglavnom Matea i Mate Skračić, a ove smo godine odlučili pozvati gimnazijalce. Dva njihova benda: Freston i Retrovizijiu, te klapu Gimnazijalke koja će pjevati u dvorani za povremena izlaganja u 19 sati, gdje je postavljena izložba o šibenskim klapama pod nazivom Važna je emocija, a ne note! Gimnazijski bendovi će svirati u atriju muzeja od 22 sata, a nakon njih glazbu će puštati Darko Relja Ritmo što će, vjerujemo, također privući novu publiku - kazala je Krnčević Rak.

No, nisu Gimnazijale jedine koje će u muzeju oživjeti klapski ugođaj.

-Pozvali smo dosta klapskih pjevača s kojima će druženje početi u 20 sati također u dvorani za povremena izlaganja, a što se tiče gastronomske ponude ona će, nastavljajući se na kazivanja o šibenskim klapama, biti tovernaška. Nudit ćemo slane sredele, sir i pancetu te vino!

Mnogi će nesumnjivo uživati u ovakvoj ponudi. Muzej je, uostalom, svih ovih 19 godina od kada postoji Noć muzeja, posjetiteljima uvijek nudio zanimljiv meni od kolača i jela iz rimskog i antičkog vremena do starih, tradiconalnih šibenskih jela koja su se spravljala u velikom kazanu ispred muzejske zgrade. Voditeljicu ovogodišnje šibenske Noći muzeja Mariju Krnčević Rak ipak pitamo, budući da je riječ o privlačenju nove publike, kada će muzej konačno osmisliti i jela za vegetarijance i vegane, budući da se sve više ljudi priklanja takvim prehrambenim navikama. Uostalom, vegana ima i u šibenskom muzeju!

-Dobra ideja! Premda smo već nudili publici jela bez mesa. Sočiva koja smo kuhali bila su takva, samo to nismo tako reklamirali. Mogli bismo dogodine imati i dio takve ponude – smije se Krčević Rak.

Noć muzeja u Muzeju grada Šibenika počinje u 18 sati. Organizatori su i ovaj put mislili i na male i na velike posjetitelje, pa su organizirane radionice i igraonice u kojima uz odrasle mogu sudjelovati i djeca. Uz vođeni, stručni obilazak izložbe o klapama te stalnog postava, posjetitelje očekuje i predavanje o umjetninama te trka po gradu u dvjema rutama.

-Ta se trka održava već drugu godinu, a ove godine prijavilo se još više sugrađana, što nas jako raduje. Oko stotinu njih. Neki su ozbiljni trkači koji će trčati jednom rutom, a druga je osmišljena za hodače. Polazak je i kraj utrke je ispred Muzeja, gdje će se sudionici moći okrijepiti toplim čajem – objašnjava Krnčević Rak i napominje kako je novina ovogodišnjeg programa kartaški turnir u briškuli i trešeti za koji se prijavilo osam ekipa, a pobjednike očekuju i primamljive nagrade!

Valja reći kako je Muzej grada Šibenika za svoj program Noći muzeja već dobio nagradu Hrvatskog muzejskog društva koji pokretač manifestacije, a s obzirom da gotovo svake godine velik broj Šibenčana i Šibenčanki tom prigodom dođe u Muzej i večeras se očekuje dobra posjećenost. Tomu na ruku ide i vremenska prognoza. Naime, neće biti osobito hladno ni vjetrovito, a temperatura zraka kretat će se oko 10 stupnjeva. Noć muzeja mogla bi tako večeras biti mnogima dobra doza kulture!

 

 

Evo i detaljnog programa Noći muzeja u Muzeju grada Šibenika:

 

18:00-01:00/Dvorana za povremene izložbe/IZLOŽBA. Važna je emocija, a ne note! Kazivanja o šibenskim klapama.

18:00/Atrij Muzeja/RADIONICE ZA DJECU. Radionica Šarena livada - prstićima ugrabi boju, ì nacrtaj sliku svoju. Neka nas što više bude, da se veličini čude (izrada zajedničke predimenzionirane slike) i radionica Točka, točka, točkica (izradi svoju personaliziranu lako perivu, tetovažu" po uzoru na umjetnička djela iz fundusa Muzeja). Obje radionice namijenjene su djeci od 3. godine uz pratnju roditelja.

19:00/Atrij Muzeja/IGRA. Zagonetna noć u muzeju... Dođi i pobijedi! - edukativna igra za djecu i odrasle S timovima, uz bogate nagrade - u suradnji S Udrugom turističkih vodiča,,Mihovil" šibenik.

19:00/Dvorana za povremene izložbe/GLAZBA. Nastup klape Gimnazijalke i stručno vodstvo kustosa po izložbi Važna je emocija, a ne note! Kazivanja o šibenskim klapama.

19:30/Atrij Muzeja/STALNI POSTAV. Obilazak stalnog postava Muzeja, uz stručno vodstvo kustosa.

20:00/Ispred Muzeja/UTRKA. Zagrli Grad-utrka u sklopu Adventure sport lige -lzaberi sport!, u suradnji s Društvom sportske rekreacije, Sport za sve" 08 Forca Šibenik. Start utrke je ispred ulaza u Muzej.

20:00/ Dvorana za povremene izložbe/GLAZBA. Druženje sa šibenskim klapskim pjevačima.

20:30/Atrij Muzeja/PREDAVANJE. Katarina Urem, viša restauratorica: Kako rukovati umjetničkim predmetima. Erasmus+ projekt Edukacija u europskim muzejima.

21:00/Dvorana za povremene izložbe/TURNIR. Turnir u briškuli i trešeti.

22:00/Atrij Muzeja/GLAZBA. Nastup bendova Freston i Retrovizijia. Nakon nastupa bendova glazbu će puštati Darko Relja Ritmo. Na sva navedena događanja u Muzeju ulaz je besplatan. U Noći muzeja će naša muzejska izdanja biti u prodaji po promotivnim cijenama.

 

 

 

 

 

 

26. travanj 2024 23:25