StoryEditorOCM
Ostalonikad skromnije

Noć kazališta spala na jednu predstavu!? Korona otkazala čak 11 gostovanja šibenskog teatra

Piše Marija Lončar
20. studenog 2021. - 11:29

Ovogodišnje, trinaesto izdanje Noći kazališta, manifestacije u kojoj šibensko Hrvatsko narodno kazalište, kao jedno od rjeđih u Hrvatskoj, sudjeluje od prve godine, održat će se u subotu, 20. studenog. Program pripremljen za tu prigodu, nešto je skromniji negoli je to bilo u godinama prije korone, pa će ljubitelji kazališta u 20 sati moći vidjeti tek monodramu "Ispit savjesti" nastalu prema prozi jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića. Glumi ga Rober Kurbaša, ujedno i redatelj predstave.

- Okosnicu predstave čini istoimeni Ujevićev esej oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenskih tema. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću, ispit savjesti koji glumca, ali i gledatelja vodi do katarze – poručuju iz šibenskog teatra.

Predstava za najmlađe

Ravnatelj Jakov Bilić podsjeća kako je, uz ulaznicu, predstavu moguće gledati jedino uz covid potvrde, što je praksa koju je HNK u Šibeniku uveo od početka sezone, dakle i prije negoli su ovoga tjedna one postale obveza pri ulasku u sve javne ustanove. Da nije korone, i ovogodišnja Noć kazališta bila bi drugačija, pa je tako i prvotno najavljena predstava "More" morala prije neki dan biti otkazana zbog bolesti jednog od glumaca.

image
Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik
Nikša Stipaničev/Cropix

- Riječ je o predstavi koja govori o prijateljstvu pjesnika Josipa Pupačića i Nikole Miličevića u kojoj glume Enes Kišević i Robert Kurbaša. No, Kišević je dobio koronu i bilo je "Što ćemo sada?". Na sreću Kurbaša ima tu monodramu "Ispit savjesti", a poklopilo se da je 130 godina od rođenja Tina Ujevića – kazao je Bilić dodajući kako će u subotu u kazalištu biti izvedena još jedna predstava, ali u jutarnjim satima i namijenjena je najmlađima. Riječ je o "Velikoj staklenoj avanturi" Boom!teatra iz Zagreba, a početak je u 10 sati.

Nastup u Sisku

Povod gostovanju ovog teatra zapravo je Međunarodni dan djeteta koji šibenski teatar kao organizator Međunarodnog dječjeg festivala nastoji obilježiti.

U Noći kazališta, šibenski HNK sa svojom je predstavom "Murlin Murlo" trebao gostovati u Vinkovcima. Proteklog ponedjeljka nastupili su pred sisačkom publikom nakon čega se turneja trebala nastaviti dalje. No, korona i uvođenje covid potvrda, koje moraju imati ne samo publika nego i glumci, odnosno zaposlenici svih kazališta, očito je unijela kaos u dobar dio hrvatskog glumišta.

- Predstava u Sisku je dobro prošla, trebali smo ići dalje i s "Murlin" nastupiti u Vinkovcima u samoj Noći kazališta, no predstava je otkazana. Imali smo i planove s Arsenovim feralom. No, otkazano nam je ukupno 11 gostovanja, tako nam je preostalo jedino da se sada vratimo kući – kazao je Bilić. Ne krije kako je zabrinut zbog cijele situacije u kojoj je organizacijski i financijski sve teže djelovati. Kao žrtva pooštrenih epidemioloških mjera i uvođenja covid potvrda, pala je i dogovorena koprodukcija s HNK Mostar iz susjedne BiH, s kojim je šibensko kazalište planiralo na scenu postaviti dramu Ive Brešana "Julije Cezar" i tako obilježiti petu godišnjicu smrti velikog književnika, koja se navršava sljedeće godine.

26. travanj 2024 02:01