StoryEditorOCM
Ostalo‘Ludilo‘ u ‘Arsenu‘

Ni ovogodišnji Međunarodni dan plesa neće proći bez Sjena, koje su i uvele tradiciju obilježavanja tog dana u gradu podno Šubićevca

Piše Marija Lončar
27. travnja 2022. - 13:06

Šibenski plesni teatar Sjene koji je osnovala i vodi Zorana Mihelčić, već godinama ustrajno radi na promicanju plesa i plesne umjetnosti u Šibeniku. Stoga ni ovogodišnji Međunarodni dan plesa neće proći bez Sjena koje su i uvele tradiciju obilježavanja tog dana u gradu podno Šubićevca.

-Plesni teatar Sjene kao šibenska udruga u kulturi koja s najdužim tradicijom rada u plesnoj edukaciji i umjetničkom stvaralaštvu za mlade i s mladima ove godine izvodi suvremenu predstavu Madness – ističe Mihelčić koja je ujedno i autorica koreografije predstave koju će šibenska publika moći ponovo pogledati u subotu, 30. travnja.

Naime, predstava Madness svoju je premijeru imala prije pet godina na daskama šibenskog HNK. Njezin nastanak nadahunt je autobigrafskom knjigom mladog šibenskog autora Dina Seksa.

-Riječ je o koreografskoj minijaturi inspiriranoj knjigom "Na adresi zalutalih duša" šibenskog autora Dina Seksa. To su autobiografski zapisi nastali tijekom njegova dvomjesečnog liječenja i boravka u zagrebačkom Zavodu za liječenje i rehabilitaciju od depresivnih poremećaja. Plesom, kao univerzalnim jezikom, odnosno glasom tijela, plesači manifestiraju unutarnji doživljaj hospitaliziranih osoba u izolaciji ustanove u kojoj njihove različite sudbine kao ni društveni status nisu važni. Predstava je premijerno izvedena u šibenskom kazalištu 2017. godine, a već sljedeće godine gostovala je u Kazalištu Pinokio u Beogradu – podsjetila je Mihelčić.

Kako plešu Sjene i koliko je ova predstava aktualna i danas, šibenska publika moći će pak ponovo provjeriti na subotnjoj izvedbi u Kući umjetnosti "Arsen".

03. svibanj 2024 00:56