StoryEditorOCM
OstaloUZ Svjetski dan lutkarstva

Nakon stanke zbog korone, u šibenskom kazalištu ponovo će se okupiti mališani iz gradskih vrtića: izvest će svoje lutkarske igrokaze

Piše M. L.
19. ožujka 2024. - 13:15
Šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" u suradnji sa šibenskim kazaluištem i ove godine obilježava 21. ožujka - Svjetski dan lutkarstva.U knjižnici navode kako Šibenik, grad s bogatom tradicijom i kreativnom energijom, već niz godina aktivno sudjeluje u obilježavanju tog datuma.
Tim povodom u četvrtak, 21. ožujka u HNK-u u Šibeniku u 10 sati održat će se smotra lutkarskih igrokaza u izvedbi djece i odgajatelja iz šibenskih vrtića. Nakon izvedenih igrokaza u foajeu kazališta održat će se  orugli stol na kojem će voditelji lutkarskih grupa razgovarati o ulozi lutke u dječjem odgoju.
 
-Iako Šibenik nema lutkarsko kazalište, ponosno nosi tradiciju lutkarstva, posebice kroz Međunarodni dječji festival na kojem su lutkarstvo i lutkarska pedagogija značajan dio programa. Inicijativa Zdenke Bilušić, članice Hrvatskog centra UNIMA i nekadašnje urednice Radioničkog programa MDF-a, bila je ključna u stvaranju tradicije obilježavanja ovog važnog dana u našem gradu - navode u šibenskoj knjižnici napominjući kako je u toj kulturnoj ustanovi Svjetski dan lutkarstva prvi put obilježen 2011. godine. Zbog korone i pandemije ta je tradicija neko vrijeme bila prekinuta, a sada će se u šibenskom kazalištu ponovo okupiti najmlađi glumci i lutkari. 
-Ovogodišnja proslava donosi bogat program koji će nas podsjetiti na snagu i čaroliju lutaka. Osim prigodnih poruka koje će pročitati predstavnici Hrvatskog centra UNIMA-e, očekuje vas smotra dječjih lutkarskih igrokaza na kojoj će nastupiti Dječji vrtić Šibenska maslina, Područni objekt Jutro, Dječji vrtić Smilje, Područni objekt Građa i Područni objekt Šibenski tići te Dječji vrtić Osmijeh, Područni objekt Jurasi. Nakon smotre, bit će održan okrugli stol sa zainteresiranim odgajateljima na temu "Lutka u odgoju djeteta" - poručili su iz šibenske knjižnice, napominjući kako je, uz njih, organizator manifestacije i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku.
 
27. travanj 2024 14:08