StoryEditorOCM
Ostaloprogram u prosincu

Najnoviji domaći kino hit pogledajte u Art kinu Arsen: na prvoj projekciji ‘Strica‘ gostuju i redatelji

Piše Šibenski.hr
1. prosinca 2022. - 15:49

Posljednji mjesec ove godine u Art kinu Arsen bit će u znaku (mladog) hrvatskog filma, jer uz hvaljeni prvijenac Jurja Lerotića Sigurno mjesto na repertoar stižu najoriginalniji domaći božićni film i eksplozivna drama o međuobiteljskim tenzijama.

Mračni triler Stric uz elemente apsurda i groteske polazi od prepoznatljivog blagdanskog motiva – okupljanja obitelji i bogate trpeze, a naslovnu ulogu tumači legendarni Predrag Miki Manojlović. Svoj dugometražni debi koji ih je prometnuo u “hrvatske kraljeve horor filma” (Jutarnji list) šibenskoj će publici predstaviti redateljski dvojac, David Kapac i Andrija Mardešić, na projekciji u srijedu, 7. prosinca u 20:30 sati.

U predblagdansko razdoblje smještena je i priča filma Garbura Josipa Žuvana koji prati dvojicu dvanaestogodišnjih prijatelja čije su obitelji u svađi, a njihovi će odnosi eksplodirati jednako kao i karabiti kojima se zabavljaju dječaci.

POZNATI GLUMCI U NOVIM OSTVARENJIMA I FILMOVI O GLAZBENIM VELIKANIMA

Priču o odrastanju i prijateljstvu koje ne poznaje prepreke donosi i film Vrijeme Armagedona, gorko-slatko ostvarenje inspirirano djetinjstvom samog redatelja Jamesa Grayja, u kojem uloge tumače Anne Hathaway, Anthony Hopkins i Jeremy Strong.

Na glazbene velikane podsjetit će nas i s njihovim životnim i profesionalnim putanjama upoznati dva filma: I Wanna Dance With Somebody biografsko je ostvarenje o životu jedne od najvećih glazbenih diva svih vremena, Whitney Houston, a dinamična dokumentarna odiseja Moonage Daydream osvjetljava život i genijalnost Davida Bowieja.

NOMINIRANI ZA EUROPSKE FILMSKE NAGRADE

U prosincu, povodom skorašnje dodjele nagrada Europskih filmskih nagrada zakazane za 10. prosinca, ponovno gledamo dva naslova koji za prestižno priznanje konkuriraju u nekoliko kategorija. Trokut tuge Šveđanina Rubena Östlunda, ekscentrična satira na temu klasne dinamike koja je jednom od najuzbudljivijih filmaša današnjice priskrbila drugu Zlatnu palmu u karijeri, za EFA-inu nagradu nominirana je u kategoriji najboljeg europskog filma, najboljeg redatelja i najboljeg scenarista, dok je Zlatko Burić za ulogu ruskog oligarha nominiran za najboljeg glumca.

Nježna atmosferična katalonska drama Alcarràs, koja od pobjede na Berlinaleu ne prestaje nizati uspjehe, u utrci je za EFA-ine nagrade u kategorijama najboljeg filma i najboljeg scenarija.

AKTUALNI HOLLYWOODSKI NASLOVI

U prosincu će ljubitelji serija kao što su Besramnici, Igra prijestolja i Nasljeđe moći uživati u novom ostvarenju njihovog autora, Marka Myloda – originalnoj gurmanskoj filmskoj fantaziji koja se postupno pretvara u kulinarsku noćnu moru, filmu Meni u kojem glavne uloge tumače Anya Taylor-Joy, Nicolas Hoult i Ralph Fiennes.

Na važnu temu borbe žena da zadrže pravo na kontrolu nad vlastitim tijelima upućuje pak film Nazovi Jane, utemeljen na istinitim događajima o ženskoj underground organizaciji koja je 1960-ih u Chicagu omogućivala ženama siguran pobačaj.

NOVA ČEŠLJAONICA, FILMOVI KRATKOG METRA I NASLOVI ZA NAJMLAĐE

U sklopu kinotečne programske linije Češljaonica koju za šibensku publiku priprema Ante Storić, ovaj put gledamo pomaknutu njemačku dramediju nominiranu 2017. za Oscara u kategoriji najboljeg filma. Toni Erdmann u režiji Maren Ade šarmantno je ostvarenje o odnosu oca i njegove odrasle otuđene kćeri.

Prosinac donosi i jedan poseban program – manifestaciju Maraton kratkometražnog filma koju desetu godinu zaredom organizira Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža povodom najkraćeg dana u godini. Tako će se u subotu 17. prosinca na platnu kina Arsen odvrtit će se izbor domaćih i europskih ostvarenja kratkoga metra, a već sljedeći dan, u nedjelju, 18. prosinca u odabranim će kratkišima moći uživati i najmlađi.

Redovni filmski program za djecu Bubamarac u prosincu donosi slovenski božićni igrani film za djecu Kapa te animirani Čudesan svijet iz tvornice Walta Disneyja.

Cijeli program provjerite OVDJE.

20. travanj 2024 14:40