StoryEditor
OstaloZavršile Dubrovačke ljetne igre

Nagradu Orlando dobili glumica Doris Šarić Kukuljica te violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić<br /> <br />  

Piše Hina
25. kolovoza 2019. - 18:46


Dramska umjetnica Doris Šarić Kukuljica te violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić dobitnici su nagrade "Orlando" koju je za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju dodijelio HRT dok je Grand Prix za životno djelo dobila Milka Podrug Kokotović.

Svečanost uručenja bila je u atriju dubrovačke palače Sponza.
Glumica Doris Šarić Kukuljica je nagrađena za ulogu Mare u dramskoj predstavi "Geranium" prema istoimenoj pripovijetci Iva Vojnovića i pripovijetci "Otok" Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović, dok su glazbenici Luka Šulić i Aljoša Jurinić nagradu zaslužili izvedbom na koncertu u prepunom Kneževom dvoru 22. kolovoza.

Šarić Kukuljica je istaknula kako je nagrada dio zajedničkog rada jer je kazalište kolektivna umjetnost.
"Niti jedno 'osobno' postignuće i nagradu koju za to primimo ne može biti samo moje. Ona je i dio divne ekipe mladih ljudi s kojima sam radila. Vojnović je naš", rekla je glumica.


Doris Šarić Kukuljici i Aljoši Juriniću nagradu je uručio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, dok je nagradu za Luku Šulića preuzeo njegov otac Božo.


Prvi put dodijeljena je Grand Prix nagrada "Orlando", za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, a dobila ju je glumica Milka Podrug Kokotović.
„Imala sam sreću što sam uspjela doći u Dubrovnik, a ne u Split ili Zagreb. Sretna sam što sam radila sa sjajnim glumačkim partnerima i vrhunskim redateljima na najdivnijim prostorima našeg velikog grada Dubrovnika. Publika i kritika su me podržavali. Iako nije uvijek bilo bajno, bilo je i trnja i suza. Hvala svima što ste mi pomagali i bili dio mene na dugom hodu još nedovršene moje glumačke priče“, rekla je Podrug Kokotović.


Na dodjeli su, uz nagrađene, govorili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je peteročlano Vijeće nagrade. Nagrada "Orlando" ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik Izbor, a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Nagrada Orlando, rad Ivice Propadala, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.

 

#ORLANDO# DUBROVAčKE LJETNE IGRE

Izdvojeno