StoryEditorOCM
OstaloSto posto šibenska predstava

Na muci se poznaju junaci: Koroni unatoč- nova premijera u šibenskom teatru

Piše Marija Lončar
26. listopada 2020. - 13:51


„Murlin Murlo", komad suvremenog ruskog drmatičara Nikolaja Vladimiroviča Koljade, nova je premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Šibeniku i stoposto šibenska predstava u kojoj, se uz ovdašnje umjetničke snage: glumačke, kostimografske, scenografske i glazbene, u ulozi redateljice okušala glumica Oriana Kunčić. Premijerna izvedba održat će se u četvrtak, 29. listopada, a prva repriza u petak, 30. listopada te će na sceni šibenskog teatra ponovo zaigrati 3. studenog.

Broj mjesta u gledalištu, kako je kazao ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić, smanjen je na 125 što je gotovo za dvije trećine manje od punog kapaciteta kazališta. Korona-kriza reducirala je tako broj gledatelja, ali ne i želji i potrebu da se radi i stvara i u takvim okolnostima. Premda, trebalo je uložiti veliki napor da se ova predstava napravi.

-Dugo smo razmišljali i tražili što bismo radili i imali smo poprilično treme zbog svega toga, ali jedan od svijetlih momenata u tomu je da su ovu predstavu u cijelosti napravile šibenske snage. Ona je nastala i kao plod međusobnog povjerenja, kao i nas u upravi, da stvorimo produkcijske uvjete umjetničkom timu koji je nam je nametnuo žestoki tempo – istaknuo je Bilić.

Redateljica Oriana Kunčić smatra kako je s ovom predstavom šibensko kazalište došlo u poziciju da ispita koliko zapravo vrijedi!
-Imali smo duboku, iskonsku potrebu da radimo i stvaramo i za vrijeme lockdowna. Taj je kreativni nemir dugo potrajao, jer smo tražili što bismo radili. Ovo je bio naš zajednički proces. Htjeli smo se suočili s ozbiljnim komadom, kompleksnim dramskim tekstom koji bi dao prostora našem glumačkom ansamblu da pokaže svoj kreativni rad. Razmišljali smo i da radimo neki ruski klasik koji nikada nije bio ovdje postavljen, ali to bi zahtijevalo veći i brojniji ansambl negoli je naš, pa bismo ponovo bili u poziciji da moramo nekoga dovesti sa strane. Morali smo se staviti i u realne ekonomske okvire. Na kraju smo se odlučili za Murlin Murlo, suvremenu rusku dramu koja je nama kao kreativnom timu unutar kuće otvorila dijapazon mogućnosti, a samim glumcima da intenzivno propituju sami sebe u ulogama koje oni, prema mom mišljenju, zaslužuju. Te smo kapacitete mi, unutar kuće, prepoznavali i prije, a sada su došli do punog izražaja – kazala je Kunčić.

Jedan od najizazovnijih glumačkih projekata, komad koji korespondira s vremenom i društvom u kojem živimo, koji je potcrtava ulogu kazališta koje nije samo mjesto zabave i opuštanja, neka su od razmišljanja glumaca u predstavi: Franke Klarić, Šime Bubice i Ane Perković, a malom glumačkom ansamblu pridružio se i mladi Kristian Šupe koji nije propustio istaknuti koliko mu je zadovoljstvo bilo raditi s iskusnijim kolegama.

Kostime je i ovaj put osmislila Sara Lovrić Caparin:

-Komad je zahtjevan i u likovnom smislu. Kostimi prate likove, njihove karaktere i sudbinu, situaciju destrukcije u kojoj se nalaze, ali nisu realistični. Ukratko, željela sam da ono što se na sceni čuje, da se i vidi – rekla je Lovrić Caparin.

Autor scenografije je Frane Celić, kojemu je to zapravo diplomski rad, dok su oblikovatelj zvuka i svjetla Pavle Karega, odnosno Josip Bakula. Inspicijent je i ovaj put Sergej Mioč, dok je Tonko Tolić bio asistent redateljice.

Autor glazbe, kojemu je to prva suradnja sa šibenskom teatrom je glazbenik i profesor gitare Ante Stošić dok je završni "touch", to jest mix i mastering napravio Marko Ramljak, također Šibenčanin, široj javnosti poznat kao violinist u Gibonnijevu bendu.





 

20. travanj 2024 07:42