StoryEditorOCM
OstaloSpreman program

Na Međunarodni dječji festival stiže svjetska atrakcija-vijetnamsko kazalište lutaka na vodi

Piše Marija Lončar
19. travnja 2023. - 13:35
Na ljetnoj pozornici ispred katedrale Sv. Jakova Zagrebacka filharmonija praizvedbom glazbene predstave Napokon orkestar!, redateljice Petre Radin svecano otvorila 62. Medjunarodni djecji festival.  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ovogodišnji, 63. Međunarodni dječji festival (MDF) trajat će od 24. lipnja do 8. srpnja, a dva mjeseca prije početka Jakov Bilić, ravnatelj šibenskog HNK, kaže kako je gotovo cijeli program već spreman samo se još čeka sjednica Festivalskog vijeća na čelu s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek kako bi bio konačno potvrđen, a nakon toga i predstavljen javnosti.

Ono što je već sada poznato jest da će svečano otvorenje na ljetnoj pozornici između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice biti u znaku festivalskog zbora Zdravo maleni, koji ove godine obilježava 65 godina postojanja, i njihovih gostiju – ponovo osnovanog dječjeg Zbora HRT-a te ekipe iz dječjeg programa Juhuhu. Sudjelovat će i šibenska djeca iz radionica, a ovaj kolaž program redateljski će zaokružiti Mario Kovač. Nazvan je Livada iz sna čime šibenski dječji festival želi odati počast istaknutom hrvatskom skladatelju, dirigentu, producentu i aranžeru Alfiju Kabilju i njegovom stvaralaštvu za djecu.

image

Glazbena predstava Napokon orkestar!, redateljice Petre Radin svecano otvorila 62. Medjunarodni djecji festival.

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Isto tako, festival će zatvoriti domaća produkcija, zapravo predstava Dražen nastala u koprodukciji šibenskog teatra i zagrebačke Trešnje. Riječ je o komadu posvećenom šibenskom košarkaškom Mozartu Draženu Petroviću, koji su u HNK-u planirali i prije realizirati, ali su se sve okolnosti tek sada poklopile, pa će Dražen šibensku kazališnu premijeru imati 8. srpnja, posljednjeg dana 63. MDF-a. U Zagrebu će ona pak biti održana na Draženov rođendan – 22. listopada.

-Ove ćemo godine imati 19 programa dnevno, uključujući i radionice. Dosta nam je jak i šarolik program po ulicama i trgovima koji radi redatelj i glumac Mario Kovač, a zahvaljujući suradnji s osječkom Akademijom za umjetnost i kulturu imat ćemo i disperzirani program. Nažalost, kako grad turistički raste, što je super, sve je manje pozornica za predstave i druge izvedbe. Zato smo ove godine još ozbiljnije prionuli disperziji MDF-a, pa se festivalski programi neće održavati samo po udaljenijim gradskim četvrtima nego i u drugim mjestima u županiji – istaknuo je Bilić.

image


Jakov Bilić, ravnatelj HNK i MDF-a 
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Pohvalio se kako u Šibenik stižu glumci i ansambli iz 10 zemalja Europe i svijeta.

-Posebna atrakcija, vjerujem, bit će Nacionalno kazalište iz Hanoija, Vijetnam, s lutkarskom predstavom na vodi. Lutaka iz azijskih zemalja imali smo na MDF-u i prije, zmajeva koji rigaju vatru i slično, ali nikada nismo imali situaciju da smo za potrebe lutkarske predstave morali napaviti bazen. Oni koriste bazen dimenzija 10 x 8 metara, ali će na ljetnoj morati biti nešto manjih jer nemamo toliko prostora. Lutke su djelomično u vodi, a glumci ih animiraju posebnom tehnikom. Bit će tu i specijalnih efekata, riganja vatre i svašta nešto, tako da se nadam da će to djeci biti vrlo privlačno. Ovaj lutkarski teatar nikada nije bio u Hrvatskoj, premda postoji priča da su davnih godina gostovali u Zagrebu na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka (PIF), ali u daleko manjim gabaritima – rekao je Bilić napominjući kako je gostovanje vijetnamskog kazališta lutaka na vodi ostvareno zahvaljujući suradnji s hrvatskom UNIMA-om.

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi i neke novine. Jedna od najvećih, kako je potvrdio Bilić, je smjena na čelu filmskog programa, uključujući i filmske radionice, koji je 20-ak godina uspješno vodio Željko Šturlić. Taj dio MDF-a sada prelazi u ruke Pula Film Festivala, a s najstarijim nacionalnim filmskim festivalom šibenski teatar surađivat će i izvan festivalskih termina i okvira.

-Zahvalan sam gospodinu Šturliću na svim tim godinama i vođenju filmskog dijela MDF-a. Kako će to biti s pulskim festivalom, vidjet ćemo. Nadajmo se da se prvi mačići neće baciti u vodu – našalio se Bilić i ozbiljno dodao kako je suradnja s pulskim festivalom u skladu s nastojanjima Ministarstva kulture i medija da se nacionalni festivali što više povežu.

image


Tisja Kljaković, autorica plakata 62. MDF-a
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

MDF će ove godine imati i prošireni program za bebe do tri godine.

-Lani smo s tim počeli i pokazalo se uspješnim. Bili su nam Portugalci tri dana i tražila se karta više. To su interaktivne predstave u kojima sudjeluju i roditelji i bebe. Ove nam godine s tim programom dolaze glumci iz Velike Britanije, Belgijci i Talijani. Takvih programa, osim u HNK-u Zagreb i na Muzičkom biennaleu, kod nas nema. Da ne zaboravim, zagrebački HNK izvest će nam prvu hrvatsku operu za bebe – zaključio je Bilić, naglašavajući kako ulaznice za ljetnu pozornicu i kazalište neće poskupjeti. Cijena će ostati ista kao i lani, unatoč tomu što su troškovi i u kulturi drastično porasli. Poskupjet će, premda još nije poznato koliko, jedino svečano otvorenje koje je lani koštalo 50 kuna. Naime, aktualni ravnatelj šibenskog teatra prekinuo je dugogodišnju tradiciju prema kojoj su se sve ulaznice za svečano otvorenje dijelile političarima, protokolarnim gostima, zaposlenicima gradske i županijske vlasti te sponzorima i doantorima. Stoga su na otvorenju dječjeg festivala u gledalištu dominirale glave odraslih što je uvijek izazivalo negodovanje najvećeg dijela javnosti. Od prošle godine ta je praksa otišla u povijest, a čak 90 posto mjesta bilo je u slobodnoj prodaji. Tako će, poručuje Bilić, biti i ove godine.

 

27. travanj 2024 04:21