StoryEditorOCM
OstaloZavršila kampanja 2023.

Mukoše kod Goriša i dalje zagonetka: još uvijek se ne zna se tko je graditelj, niti je otkrivena namjena građevine

Piše Šibenski hr.
11. studenog 2023. - 11:03

Od 9. listopada do 12. studenog 2023. godine Institut za arheologiju i Muzej grada Šibenika nastavili su arheološka istraživanja lokaliteta Mukoše kraj Goriša, koja su započeta 2020. godine.

Voditelji istraživanja bili su mr. sc. Željko Krnčević (ravnatelj Muzeja grada Šibenika) i dr. sc. Juraj Belaj (znanstveni savjetnik Instituta za arheologiju), a u istraživanjima su sudjelovali još i Sebastijan Stingl, Tea Kokotović te Kristina Turkalj (svi Institut za arheologiju). Ekipi se u nekoliko navrata priključila i dr. sc. Meri Zornija (Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru). Zahvalujemo N.P. Krka što su nam pomogli u početnom uklanjanju raslinja.

Istraživanja su financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Instituta za arheologiju, Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika

I u ovogodišnjoj kampanji, prigodom uklanjanja humusnog sloja, otkriveni su još poneki dijelovi vanjskoga zida te, osobito, nekoliko segmenata unutrašnjih, pregradnih, nešto tanjih zidova. Važno je istaknuti da su ovi zidovi građeni istodobno s vanjskima.

Istovremeno s uklanjanjem humusnog sloja istraživali smo otkrivene grobove.

Otkriveno 26 novih grobova

U ovoj smo kampanji otkrili, dokumentirali i istražili 26 novih grobova: 49–74. - naglašava Juraj Belaj. Grobovi su bili ukopani uglavnom u središnjem dijelu građevine, bliže velikoj rupi koja se nalazila otprilike u središtu objekta. Čini se da je rupa posljedica urušavanja visokih zidova građevine, a ne naknadnog kopanja. U suprotnom je iskopana prije 16. stoljeća, odnosno prije pokopavanja, jer nije otkriven niti jedan grob koji bi njenim iskopom bio oštećen. Štoviše, čini se da su ukopi i orijentacija pojedinih grobova bili njoj prilagođeni. Grobovi su bili ukopani na različitim visinama, no u prosjeku na manjoj apsolutnoj visini od ranije istraženih grobova ukopanih podalje od središta objekta. To je vjerojatno posljedica konfiguracije terena u vrijeme pokapanja. Riječ je, jednako kao i u ranijim istraživanjima, o uglavnom pravokutnim ili trapezoidnim grobovima konstruiranima vertikalno položenim kamenim pločama koje nisu bile ničim učvršćene, pokrovi su im također bili od ploča, nisu imali popločani pod već se ispod svakog kostura nalazio sloj zemlje. Zastupljeni su grobovi osoba raznih uzrasta, od odraslih do male djece.

-Na kraju ovogodišnjih plodonosnih istraživanja, lokalitet Mukoše ostaje i dalje zagonetka po mnogim pitanjima na koje neće biti moguće odgovoriti bez nastavka istraživanja, dopunjuje mr.sc. Željko Krnčević. Još nije otkriven kompletan tlocrt objekta, a nisu uočeni nikakvi otvori u zidovima. I vrijeme gradnje ostaje nepoznato, baš kao i graditelji, a – u konačnici – niti namjena objekta još ničim nije potpuno potvrđena. Nadamo se da će nalazi iz vremena gradnje, ispod debelog sloja urušenja, odgovoriti na većinu pitanja.

Mišljenja smo kako arheološka istraživanja ovog objekta valja nastaviti stratigrafski, sloj po sloj. Osobito će biti važno uklanjati slojeve sinkronizirano, s obje strane pojedinih zidova, kako bi se eliminirali pritisci urušenja na zidove iz bilo kojeg smjera.

U skoroj budućnosti valja planirati konzervaciju zidova te u konačnici – prezentaciju pronađenog objekta, bez obzira iz kojeg vremena potječe. Napomenimo i to da je na mjestima visina zidova sačuvana preko 2 metra. Svakako, biti će ovo jedan od arheoloških lokaliteta kojim ćemo uvelike obogatiti našu kulturno turističku ponudu. - smatra Krnčević.

16. travanj 2024 12:38