StoryEditorOCM
Ostalopremijera 13. travnja

Moćne žene u Arsenu: najavljena projekcija raritetnog dokumentarca i tribina s našim istaknutim feministkinjama

Piše Šibenski.hr
8. travnja 2022. - 13:03

Raritetni dokumentarni film Godina žene bit će premijerno prikazan u Kući umjetnosti Arsen u sklopu Art kina u srijedu 13. travnja s početkom u 20 sati. Nakon projekcije tog filma koji je 50 godina od nastanka doživio procvat na svjetskoj razini, uslijedit će tribina na kojoj će, među ostalima, sudjelovati i istaknuta šibenska aktivistkinja i feministkinja Maja Šintić.

Prvi dugometražni film u Americi snimljen i produciran isključivo od strane žena, Godina žene pjesnikinje i redateljice Sandre Hochman, dokumentira konvenciju Demokratske stranke 1972. godine kada su žene prvi put osvojile politički prostor koji im je do tada bio nedostupan i rezerviran samo za muškarce. 

Film o revoluciji koja nije mogla biti zaustavljena prikazujemo u sklopu posebne projekcije u Art kinu Arsen u srijedu, 13. travnja s početkom u 20 sati.

Te davne 1972. godine, tada već proslavljena njujorška pjesnikinja Sandra Hochman sakuplja filmsku ekipu sastavljenu isključivo od žena i 15 000 dolara kako bi na Demokratskoj konvenciji u Miamiju prozvala i sabotirala pripadnike medijsko-političkog muškog establišmenta zbog ignoriranja povijesne kampanje Shirley Chisholm, prve žene i Afroamerikanke koja se kandidirala za predsjednicu SAD-a.

U vrckavom i lucidnom filmu prožetom poezijom same Hochman kao i velikom količinom pravedničkog bijesa, pojavljuju se Gloria Steinem, Betty Friedan, Florynce Kennedy, Germaine Greer i druge feminističke ikone 1970-ih, a sve kulminira u sceni u kojoj svjetlonoše feminističkog pokreta marširaju na komercijalnu TV i radio mrežu CBS.

Nakon što je film pet noći zaredom prikazan u Fifth Avenue Cinema, taj raritetni filmski dokument gotovo uopće nije bio prikazivan sve do 2019. godine kada je digitalno restauririran. Hochman nakon toga doživljava svojevrsnu renesansu – njezin avangardni film ponovno je otkriven nakon 46 godina te se ponovno prikazuje diljem svijeta pokazujući koliko je njegova tema još uvijek bolno aktualna.

Projekciju filma je u suradnji sa zagrebačkim Dokukinom KIC u okviru programa Hall of Fame, a nakon filma bit će održana tribina o važnosti drugog vala feminizma, performativnosti u (fem)politici, ženstvenosti kao maškaradi te intersekcionalnosti feminističkih teorija, u kojoj će sudjelovati Biljana Kašić, Sonja Leboš i Maja Šintić.

Biljana Kašić, koja je donedavno predavala na Sveučilištu u Zadru, feministkinja je i postkolonijalna teoretičarka. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Kašić je kao redovita i gostujuća profesorica predavala na više sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Piše, istražuje, poučava mlade, sudjeluje i vodi međunarodne i nacionalne znanstvene projekte.

Uz nju, na tribini sudjeluju kulturna antropologinja Sonja Leboš koja u dugogodišnjem radu bilježi sudjelovanja na nizu međunarodnih konferencija, te šibenska aktivistkinja, pedagoginja i sociologinja Maja Šintić. Tribinu će moderirati programska koordinatorica Art kina Arsen, Jelena Svirčić.

Ulaznice po cijeni od 25 kuna su u prodaji na kucaarsen.hr i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen.

20. ožujak 2023 00:31