StoryEditor
OstaloŠibenik

Mnogi poznati poklonici plesne umjetnosti podržali su 8. izdanje Šibenik Dance Festivala koje je sinoć svečano otvoreno na Tvrđavi sv. Mihovila

Piše Šibenski.hr
24. srpnja 2018. - 11:53

Mnogi poznati poklonici plesne umjetnosti podržali su 8.izdanje Šibenik Dance Festivala koje je sinoć svečano otvoreno na Tvrđavi Sv.Mihovila.

Maksim Mrvica, Jelena Rozga, Fani Čapalija,Petar Pereža, Loredana i Tomislav Bahorić, Ivana Ergić, kao i gradonačelnik grada Šibenika dr.Željko Burić, te župan šibensko kninske županije Goran Pauk uživali su sinoć u bogatom programu otvaranja još jednog izdanja plesnog festivala koji se već tradicionalno krajem srpnja održava u Krešimirovu gradu.

Večer je započela koreografijama Igora Kirova, najistaknutijeg makedonskog koreografa, te ravnatelja baleta HNK Split – u uvodnom dijelu večeri publika je uživala u najnovijem 'komadu' 'If I Can' iz predstave 'Connect' koja je tek prije nekoliko dana doživjela svoju premijeru u Splitu. Dok je prvi dio službenog dijela bio rezerviran za 'The Edge' - dio triptiha 'East and West' u produkciji  baleta HNK Split. Još jedno u nizu maestralnih ostvarenja Kirova - bez daha je ostavilo ovo djelo visoke estetike uz pratnju glazbenica na violini i klaviru uživo, na glazbu Vivaldija, Mozarta i Bacha. Od plesača zahtjeva neprekidnu transformaciju iz jednoga u drugi plesni stil, šećući od klasičnog baleta do suvremenog plesa.

Kao posebna gošća između dva plesna djela večeri nastupila je nekadašnja balerina i strastvena ljubiteljica plesne umjetnosti – Jelena Rozga – koja je izvela samo za ovu prigodu pripremljen poseban nastup u acoustic aranžmanu. Jelena je tako kao čarobna spona povezala dva baleta – onog HNK Split u kojem je nekad i sama plesala te gostujućeg Nacionalnog Baleta iz Pečuha, za koje je bio rezerviran drugi dio večeri.

Ballet  Pécs  - najstarija suvremena plesna trupa u Mađarskoj izvela je 'Carmen' u koreografiji: Balázs Vincze-a, na glazbu G.Bizeta.

Strastven, erotičan i dramatičan balet u vrhunskoj izvedbi jednog od najpoznatijih baletnih ansambla u Europi. Snažne emocije glavnih likova ispričane majstorskom vještinom izvođača, koreografski i režijski  ujedinio je  Balázs Vincze, dobitnik najprestižnije  nagrade Mađarske za ostvarenja u plesnoj umjetnosti.

Šibenik Dance Festival i ove godine, u Krešimirovom će gradu narednih dana postaviti plesne pozornice na tisućljetne kamene trgove, dovesti vrhunske plesne izvedbe na srednjovjekovne tvrđave i uvesti ljubitelje plesa u 150 godina staru zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. 

Kroz sedam njegovih izdanja festival je posjetilo više od 10 tisuća ljudi na Tvrđavi Sv.Mihovil, te od prošle godine svježe otvorenoj tvrđavi Barone, kao i pozornici HNK Šibenik, te nebrojivo mnogo ljubitelja plesa, kao i turista koji su u programu festivala uživali na najljepšoj pozornici kulturne baštine Šibenika - na Trgu Republike Hrvatske kod šibenske katedrale. Uz to festivalom je prodefiliralo oko 1000 plesača iz cijele regije ali i svijeta, dok će osmo izdanje ugostiti više od 200 sudionika.
 

27. svibanj 2022 20:49